Molnár: 20 éve nincs munkabarát adórendszerünk"/>
Megjelent: 11 éve

Molnár: 20 éve nincs munkabarát adórendszerünk

Munkabarát adórendszer bevezetésére van szükség - mondta Molnár Csaba, közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter egy lakossági fórumon szerdán Balatonfüreden.

A miniszter kijelentette: a munkabarát adórendszer bevezetése lényegében beismerése annak, hogy Magyarországon az elmúlt 20 évben az adórendszer nem volt az. Viszonylag alacsony adók terhelték a fogyasztást, s ezzel párhuzamosan nagyon magasak voltak a munka terhei - hangsúlyozta. Szavai szerint a jelenlegi rendszer nem támogatja a munkába állást. Nem biztos, hogy megéri dolgozni, s "az sem biztos, hogy megéri többet dolgozni, s ezáltal többet keresni", mert azonnal átcsúszhat az ember egy magasabb adókulcsba - magyarázta.

Molnár Csaba szavai szerint az adósávokat szélesebbre kell nyitni, a bérterheket pedig nagyon látványosan kell csökkenteni. A miniszter elmondta: Magyarországon a "hihetetlenül alacsony" foglalkoztatási szintet a jelenlegi 57 százalékról legalább 65 százalékra kell felvinni. Kiemelte: jelentős azon aktív korúak aránya, akik nem dolgoznak. A nagyon korkedvezményes nyugdíjrendszer, a különböző szolgálati és művészeti nyugdíjak, a gyes és gyed "csupa-csupa olyan dolog, ami távol tart a munkaerőpiactól" - tette hozzá.

Molnár Csaba szerint az euró bevezetése "nem csodaszer", ugyanakkor bevezetésével könnyebb lenne a válság pénzügyi részének finanszírozása, kezelése. Mint mondta, bár Írországban és Szlovákiában is euró a fizetőeszköz, ennek ellenére a korábban "bezzeg országként" emlegetett államokban is nagy a baj. A miniszter a kormány múlt héten bejelentett adójavaslataival kapcsolatban elmondta: az adóterheket válság idején "általában nem lehet csökkenteni, csak átrendezni". "Ez egy zéró, egy nulla összegű játszma" - jegyezte meg, utalva arra, hogy a javaslat szerint a munkát terhelő adónál csökkentés, a tipikusan a fogyasztást terhelőnél pedig emelés várható.

Molnár Csaba szerint az adómentes munkahelyi juttatások - így például az étkezési jegy, üdülési csekk - egy részének a megadóztatása most még "vitás". A kormány múlt héten azt javasolta, hogy a természetbeni juttatások értékének 50 százaléka után a munkáltató kötelezően fizessen 62 százalék szja-t és az ezzel növelt összegre 27 százalék TB-t.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter