Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 9 hónapja

Az egészségügyi szakemberek a legkapósabbak

Bár az álláshelyek száma kevesebb lett 2011 és 2012 negyedik negyedéve között az EU 27 tagállamában, az egészségügyben mégis növekszik a munkaerő-kereslet - erősíti meg az Európai Bizottság által kiadott Európai Álláshelyfigyelő nemrégiben közzétett legfrissebb száma, amelyet a www.napi.hu idéz.

Az uniós munkaerőpiac egésze tekintetében az Európai Álláshelyfigyelő ugyanakkor munkaerőkereslet-visszaesésről számol be: 2011 negyedik negyedévétől 2012 negyedik negyedévéig 6 százalékkal lett kevesebb a betöltendő álláshelyek száma. 2012 utolsó negyedévére a fő foglalkozási csoportok többségénél csökkent a felvételek száma. A visszaesés 2010 második negyedétől fogva első ízben a szakképesített munkaerőt is érintette (esetükben 5 százalékkal kevesebb felvételre került sor).


Sok személyi gondozó kell


Az újonnan felvettek az egészségügyi személygondozási foglalkozásokat űzők után a szoftverfejlesztők és -elemzők, a titkárok és szakosodott titkárok, a bányászati, gyártási és építőipari művezetők, valamint az általános iskolai tanárok és óvodapedagógusok közül kerültek ki. A foglalkozások közül a 2011 negyedik negyedéve és 2012 negyedik negyedéve közé eső időszakban az egészségügyi személygondozás terén jelentkezett a leggyorsabb növekedés, sőt, ebből a szempontból a legkiemelkedőbb 25 foglalkozáson belül további három egészségügyi szakma is szerepel: ápolási szakemberek és szülésznők, orvosi és gyógyszerésztechnikusok, valamint más egészségügyi szakemberek, pl. fogorvosok, gyógyszerészek és gyógytornászok. Középtávon a foglalkoztatási kilátások az ápolók és a szülésznők számára a legígéretesebbek.


Több diplomás kapott állást - sokan nem szakmájukban


Az újonnan felvett munkaerő száma a legtöbb foglalkozási csoport esetében alacsony volt, és - 2010 második negyedéve óta első ízben - a csökkenés a szakképesített munkaerőt is érintette. Emellett az is megfigyelhető volt, hogy 2 százalékkal több felsőfokú végzettséggel rendelkező állhatott munkába, ami jelentheti azt is, hogy ezek a munkavállalók gyakrabban fogadtak el a képesítésüknél alacsonyabb képzettségi szintet kívánó állást.


2013. szeptember 11.

Follow hrportal_hu on Twitter