Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 7 hónapja

Éves szabadság: csak látszólag sok

Magyarország nem áll rossszul a munkavállalók éves szabadságának tekintetében európai összehasonlításban. Árnyalja a képet, hogy sok munkaadó csak papíron adja a szabadság egészét – írja a Népszabadság.

A leggyakoribb szabálytalanságok


A szabadságkiadás gyakorlatát az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség rendszeresen ellenőrzi. A felügyelők a leggyakrabban azzal a szabálytalansággal találkoznak, hogy a munkáltató papíron kiírja ugyan a szabadságot, alkalmazottja azonban dolgozik. A ki nem adott szabadságot néhány cég - bár ez mostanában nemigen jellemző - pénzben fizeti ki, annak ellenére, hogy ezt jogszerűen csak a munkaviszony megszűnése esetén teheti.
Gedeon András, a főfelügyelőség szóvivője a Népszabadságnak adatokkal is szolgált. Eszerint szabadságkiadással kapcsolatos munkaügyi jogsértést az első kilenc hónapban 450 munkáltatónál fedtek fel az ellenőrzések, mintegy nyolcezer dolgozóval kapcsolatban. 2008 hasonló időszakában ugyanakkor 603 hatósági intézkedésre volt szükség, a jogsértések akkor 27 700 munkavállalót érintettek.


2009. december 2.

Follow hrportal_hu on Twitter