Megjelent: 2 éve

Harc a fiatal munkanélküliség ellen - megvan a kétéves menetrend

Kétéves menetrendről határoztak az európai fiatalok munkanélküliségének csökkentése érdekében az Európai Unió állam- és kormányfői, munkaügyi miniszterei, valamint a legfőbb európai intézmények vezetői kedden Párizsban, a kérdésről rendezett uniós fórumon - közölte a találkozót követő sajtótájékoztatón a francia államfő.

Francois Hollande három fő feladatot jelölt meg a fiatalok munkahelyteremtése érdekében: képzési programok beindítását, a munkaerőpiacra lépés támogatását, valamint a vállalatalapítások támogatását."Megvan a menetrend, a prioritások és a pénzügyi források" - hangsúlyozta a francia elnök, aki "legfőbb feladataként" jelölte meg a fiatalok munkahelyteremtését. A vendéglátó államfő üdvözölte, hogy a párizsi konferencián résztvevő uniós tagállamok és az európai intézmények vezetői a kérdést súlyának megfelelően kezelik, utalva arra, hogy az Európai Unió úgynevezett ifjúsági garancia programja két éven belül megvalósul.


Ennek lényege, hogy egyetlen európai fiatal se maradjon négy hónapnál tovább állás vagy képzés nélkül. Minden uniós tagállam még az év vége előtt elkészíti a saját garanciaprogramját, amelyet egy brüsszeli bizottság fog decemberben jóváhagyni, s ezek finanszírozása január 1-jével megkezdődhet. Hollande szerint "egy generáció jövője most a tét, azé a generációé, amelyet a munkanélküliség évek óta a leginkább sújt, s amely kétségek között, sőt reménytelenségben él". A francia elnök szerint a közel 6 millió európai fiatal munkanélküli "túl sok". "Az a cél, hogy minél gyorsabban lépjünk, és a döntés megszülessen minden országban" - hangsúlyozta Hollande.


Aggasztó a helyzet Orbán szerint is


Aggasztónak nevezte az európai fiatalok munkanélküliségének mértékét Orbán Viktor az erről szóló keddi párizsi konferencián, a miniszterelnök azonban hangsúlyozta: Magyarország minden olyan módszert alkalmaz az ifjúsági munkanélküliség enyhítésére, amely Európában ismert.


José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke kiemelte: Brüsszel elkötelezett annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban minden kellő eszközt megteremtsen a fiatalok munkanélküliségének enyhítésére. "A tagállamoknak fel kell lépniük annak érdekében, hogy ne legyen elveszett generáció" - fogalmazott Barroso. Hozzátette: "konkrét és gyors eredmények kellenek, amelyek elképzelhetetlenek az egyes országok elköteleződése nélkül". Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke jelezte, hogy a legtöbb uniós országban a munkaerőpiac reformjára van szükség.


A spanyol és a görög fiatalok több mint fele állás nélkül

Azt is bejelentette, hogy a harmadik hasonló jellegű, nagyszabású találkozót a fiatalok foglalkoztatásának javításáról Rómában fogják megrendezni. Párizsi források szerint összességében az uniós országok az Európai Beruházási Bank (EIB) segítségével, 2013 és 2015 között 40-45 milliárd eurót (12-13,5 ezer milliárd forintot) szánnak az érintett korosztály munkahelyteremtésére. A munkanélküliség a 25 év alattiak körében átlagosan közel 24 százalékos az uniós országokban. A helyzet Németországban és Ausztriában a legjobb, ahol a fiataloknak 7,7, illetve 8,6 százaléka állástalan. Magyarországon 27 százalék körüli a munkanélküli fiatalok aránya. A legrosszabb a helyzet Spanyolországban és Görögországban, ahol a 18 és 24 év közöttiek 56, illetve 61,5 százaléka keres munkát. (MTI)


2013. november 13.

  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Milyen jogviszonyban vállalhatunk nyári diákmunkát? Általános tudnivalók és tanácsok (1.)

A nyári diákmunka – mindenféle jövedelemszerző tevékenységhez hasonlóan – adóköteles tevékenység. Ez az egyik közös tulajdonság a számos... Teljes cikk

Megvan az ország legjobb női és férfi targoncása

Hét hónapja targoncázik, most első munkahelyén dolgozik a Tisza Logisticsnél. Ő Barnóczki Regina (lent a fotón), aki a csütörtökön a budapesti... Teljes cikk