Megjelent: 2 éve

Így néz ki az új közmunkaprogram

Az új közfoglalkoztatási rendszerben a várakozások szerint- összesen 220 ezer ember kaphat munkát. A Pénzcentrum.hu mutatja a részleteket.

Az egyik legfontosabb változás, hogy a közfoglalkoztatás visszautasítása az ellátásból való kizárást vonja maga után. A közfoglalkoztatás új rendszerében a célcsoport tagjai a rendelkezésre állási támogatás (RÁT) helyett 2011. január 1-től bérpótló juttatást (BPJ) kapnak a nem munkában töltött időszakra. A bérpótló juttatás a rendelkezésre állási támogatásnál szigorúbb jogosultsági feltételeket határoz meg és nagyobb aktivitást vár el az álláskeresőktől.


Rövid távú önkormányzati, civil közfoglalkoztatás


Ide az alacsony iskolai végzettségű, szociálisan rászoruló, bérpótló juttatásban részesülőket vonják be. A foglalkozatás 4 hónapon át napi 4 órás munkaidőben tarthat. A kormányzati szándék szerint ezáltal biztosítható a tartós munkanélkülieknek a munka világába történő fokozatos visszavezetése. A támogatást a települési önkormányzatok egyszerűsített pályázati adatlapon igényelhetik a munkaügyi kirendeltségnél. A támogatásról a munkaügyi központ 8 napon belül dönt, és gondoskodik a közfoglalkoztatásban résztvevők kiközvetítéséről. Ebben a formában évente 170 000 ember foglalkoztatása valósulhat meg.


Hosszabb távú önkormányzati, civil közfoglalkoztatás


A foglalkoztatás időtartama 2-12 hónap, napi 6-8 óra munkaidőben. A települések hátrányos helyzetével, gazdasági fejlettségével összhangban a támogatás intenzitása 70-100 %-os lehet. A munkabérek és járulékok mellett a foglalkoztatással összefüggő egyéb költségek is érvényesíthetők a támogatás legfeljebb 20%-ának mértékéig. A pályázatokat a munkaügyi kirendeltség fogadja be, és a munkaügyi központ 30 napon belül bírálja el. Évente mintegy 15 000 fő bevonása lehetséges ebbe a programelembe.


Országos közfoglalkoztatási program


Ez a szint fogja össze az állami tulajdonú infrastruktúra és vagyonkezelés vertikumát. Az ár- és belvízvédelem, a közutak, vasutak, az állami erdőterületek mellett újabb területként a megújuló energiaforrásokhoz, és az energiatakarékossághoz kapcsolódó közfoglalkoztatás is megvalósulhat. Éves szinten 25 ezer fő dolgozhat ebben a formában. A pályáztatás és a döntés minisztériumi szintű.


Vállalkozások is pályázhatnak


Vállalkozások is kaphatnak támogatást bérpótló juttatásra jogosultak foglalkoztatására. Ez a korábbitól szélesebb körben és több ember foglalkoztatására biztosít lehetőséget. Itt a támogatás legfeljebb 8 hónapra szólhat, de minden esetben feltétel az, hogy a támogatási időszak felére további támogatás nélkül is tovább foglalkoztatni köteles a munkáltató az érintett személyt. A támogatás mértéke a munkavállaló munkabére és az ahhoz kapcsolódó járulékok munkáltató által megfizetett összegének 70 százalékáig terjedhet. A vállalkozások a munkaügyi központokhoz benyújtott kérelem alapján kaphatnak támogatást, ha bérpótló juttatásra jogosult munkanélküli foglalkoztatását vállalják. Erre a programelemre biztosított forrás a vállalkozói igények függvényében mintegy a 9000 fő foglalkoztatását teszi lehetővé.


2011. január 31.

  • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
  • 2021.03.092 Napos Scrum Master Képzés, Élő videokonferenciás A Scrum Master az agilis transzformációk kulcsembere. Olyan Servant Leader szerepkört takar, amelyben a fejlesztő csapatok segítőjeként, mentoraként a jó hangulatú, eredményes munkavégzés megteremtéséért felel e szakember és módszertani szakértőként segíti a projekt munka előrehaladását, jó minőségben, határidőre történő teljesítését. Képezd át magad Scrum Masterré! Részletek Jegyek
  • 2021.03.11 Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE (live) Képzésünkön fél napban a LinkedIn, fél napban pedig a Facebook toborzási praktikáiról tanulhat. Délelőtt kitérünk a LinkedIn személyes profil szerepére, a vállalati oldal fontos elemeire, a karrieroldalra, oldal analitikákra, továbbá megtanulhatja, hogyan kell felépíteni a kapcsolati hálót, és hogy hogyan érdemes a tartalmakat előállítani. Facebook témánkban szó lesz a hiteles és hatékony kommunikálásra alkalmas Facebook oldalról és a kampánykezelés előtti lépésekről. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, egyéni kérdések megválaszolásával bonyolítjuk le. Részletek Jegyek
  • 2021.04.01A sikeres interjúztatás Képzésünk fő célja, hogy a résztvevők képesek legyenek a szervezetükhöz legjobban illeszkedő, a munkakörben legjobban teljesítő munkatárs kiválasztására. A képzési napon szó lesz -az interjú felépítéséről, -szituációs gyakorlatról, -az információk rögzítéséről, -döntéshozatali csapdákról, -továbbá a kiválasztás további eszközeiről sablonokkal színesítve. Lehetőséget adunk továbbá a saját területüket érintő kérdések átbeszélésére is. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter