kapubanner for mobile
Megjelent: 5 éve

Kevesebb munkanélkülit jelez a kamara kutatása

Az idei második negyedévben jelentősen, mintegy 42 700-zal csökkent a munkanélküliek száma az első negyedévhez képest, ami főként szezonális hatásoknak tudható be - közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete (GVI) az MTI-vel saját becslésére hivatkozva.

Az intézet előrejelzése szerint 2013 júniusában a regisztrált álláskeresők száma több mint 17 ezerrel csökkent májushoz képest, így folytatódott a 2013. március óta megfigyelhető csökkenő tendencia.


A vállalkozáskutató intézet a becslések során a Google Insights for Search (GIS) segítségével megfigyelt álláskeresési aktivitási adatokat és a korábbi regisztrált álláskeresők számát mutató adatokat használta fel. A GIS segítségével lehet megmondani, hogy egy adott időszakban hányan kerestek munkalehetőséggel, álláskereséssel kapcsolatos kifejezésekre az interneten.


15 ezer mínusz a szezonális hatás kiszűrésével


Több modellben is kiszámolták az álláskeresők várható létszámát; a GIS adatainak felhasználásával júniusban mintegy 497 ezer regisztrált álláskeresőre számítanak, ami az előző év azonos időszakához képest több mint 26 ezer fős csökkenést jelent. Ha a szezonális hatásoktól eltekintünk, akkor a GVI által fejlesztett modell eredményei alapján az előző negyedévhez képest 2013 második negyedévében 15 ezerrel volt kevesebb munkanélküli - olvasható a közleményben.


Szintén csökkentő tendencia érvényesült a regisztrált álláskeresők esetében is: a szezonális hatásokat kiszűrő becslések szerint júniusban az elmúlt év júniusához képest 15 300-zal volt kevesebb a regisztrált munkanélküli Magyarországon.


Javultak a kilátások, nőtt a külföldi munkavállalás


A GVI szerint a csökkenő tendenciának két forrása lehet: egyrészt a tavalyi recesszió után kismértékben javultak a magyar vállalkozások üzleti kilátásai, és így a munkaerő-kereslet is, másrészt a tavalyihoz képest tovább növekedhetett a magyar munkaerő külföldi munkavállalása. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal július közepén teszi közzé a regisztrált álláskeresők számának júniusi alakulására vonatkozó adatát (MTI).


2013. július 8.

  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek