Megjelent: 1 éve

Ma még pályázható az ösztöndíjprogram

Ma még jelentkezhetnek a szakorvosjelöltek arra az ösztöndíjprogramra, amelyben a képzésüket kezdő fiatalok öt évig havi nettó havi százezer forintos támogatást kapnak, ha vállalják, hogy legalább tíz évig a magyar állami egészségügyben dolgoznak, és nem fogadnak el hálapénzt. A rezidensszövetség elnöke szerint náluk nagyjából tízen érdeklődtek az ösztöndíjról.

Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke az MTI-nek elmondta: a rezidensek szkeptikusak az ösztöndíjjal kapcsolatban, szövetségüknél nagyjából tízen érdeklődtek, illetve kértek tanácsot.


"Nincs garancia a megélhetésre"


Mint kifejtette, bár a szervezetnek az az álláspontja, hogy ez az ösztöndíjprogram nem a megfelelő megoldás, mindenkinek tárgyilagosan igyekeztek elmondani az előnyeit és a hátrányait. Előnyként kiemelte, hogy a résztvevőknek a szakvizsgáig jelentős anyagi segítséget ad. A szakvizsga után viszont rögtön ott a hátrány, hogy nem tudni, öt év múlva mennyit keresnek majd az egészségügyi dolgozók, "semmi sem garantálja, hogy meg fognak tudni élni" - tette hozzá.


Emiatt a rezidensszövetség elnöke szerint az egészségügyi tárca ösztöndíjprogramja azokat a frissen végzett orvosokat tudja csak megszólítani, akik hosszú ideig nem terveznek külföldi munkavállalást. Ez pedig a szövetség legutóbbi, államvizsgázókkal készített felmérése szerint a végzettek 26 százaléka. A többséget, a 74 százalékot nem tudja itthon maradásra bírni, mert nem valósul meg az az alapfeltétel, hogy megélhetésük hosszú távon biztosított legyen - hangsúlyozta Papp Magor.


600 szakorvos- és 20 gyógyszerészjelöltet támogatnának


A Magyar Rezidens Szövetség elnöke kiemelte: értékelik, hogy az egészségügyi államtitkárság próbál megoldást találni a helyzetükre. Különösen, hogy ezt az elmúlt évekkel ellentétben nem rájuk erőltetett szabályokkal, hanem felkínált lehetőség formájában teszik - mondta Papp Magor, de a véleménye továbbra is az, hogy ez az ösztöndíjprogram nem oldja meg a rezidensek helyzetét.


A pályázati kiírás szerint a Markusovszky Lajos-ösztöndíj révén hatszáz szakorvos, a Than Károly-ösztöndíj révén pedig mintegy húsz szakgyógyszerész pályázhat a fizetésén felüli havi nettó százezer forintos támogatásra, amelyet november elsejétől öt éven keresztül folyósítanak.


2011. augusztus 22.

  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter