Megjelent: 2 éve

Magyar varrókat keresnek a horvátok

Újsághirdetésben és a munkaügyi központon keresztül keres zalai varrómunkásokat és kárpitosokat horvátországi munkahelyre egy osztrák járműipari cég, amely a Horvátország európai uniós csatlakozását követő magyar-horvát munkaerő-piaci nyitást kihasználva kínál állásokat.

150 főnek lehet munkája


Fábics Zoltán, a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának letenyei kirendeltségvezetője az MTI megkeresésére pénteken elmondta: első körben 150 magyar dolgozót keresnek a határtól mintegy 40 kilométerre fekvő Varasdra. Az első érdeklődők múlt szombaton voltak üzemlátogatáson és próbamunkán, hétfőn pedig már munkába is állhatnak.


A múlt héten és a most pénteken tartott nagykanizsai tájékoztatók után szombaton újabb 80 ember utazik Varasdra, akik a sikeres gépi próbamunkát követően már a jövő héten munkába állhatnak. A horvát cégvezetők további tájékoztatásokat is tartanak, két hét múlva már kárpitos szakembereknek is, később pedig - a magyar dolgozókkal kapcsolatos tapasztalatok megismerése után - a legmagasabb színvonalú bőrmunkák elvégzésére ugyancsak hirdetnek munkalehetőséget.


Letesztelték a munkakörülményeket


A kirendeltségvezető elmondta: munkatársai a helyszínen meggyőződhettek róla, hogy nagyon jó munkakörülményeket kínálnak a leendő dolgozóknak, akiket a magyarországi gyakorlattal ellentétben nem kölcsönzött munkaerőként, hanem állandó munkaszerződéssel foglalkoztatnak.


Nettó 100 ezer forint az alap


A Varasdon elhelyezkedő dolgozók nagyjából nettó 100 ezer forint körüli összeget kapnak havonta euróban, a horvát adószabályok szerint a 15 százalékos adósávba tartoznak. A fizetésüket műszak- és teljesítménypótlékok egészíthetik ki, valamint éves szinten még csaknem egy havi plusz juttatás is jár.


Horvátország július 1-jei uniós csatlakozását követően ez az első eset, hogy nagyobb létszámú magyar munkaerőt keresnek Horvátországba, köszönhetően annak, hogy a két ország között teljes mértékben megnyílt a munkaerőpiac. Annak ellenére keresnek magyarországi munkaerőt, hogy Horvátországban júliusban 18,5 százalékos volt a munkanélküliségi ráta (MTI).


2013. szeptember 2.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter