kapubanner for mobile
Megjelent: 5 éve

Női karrier, visszatérés gyesről

Karrier vagy gyermekvállalás? Visszatérés szülés után, de hova? A húszas, harmincas éveikben járó női munkavállalók sok kihívással szembesülnek az álláspiacon. Nem volt ezzel másként Rácz-Mészáros Ágnes sem, aki két kisgyermeket nevel és emellett munkavállalási tanácsadóként dolgozik. Álláskeresőknek, gyesről visszatérni akaróknak segít rövid és hosszú távú stratégiák kidolgozásában és a munkahely-keresésben. Személyes és a szakmában gyűjtött tapasztalatairól kérdeztük.

- Rácz-Mészáros Ágnes: Részben hasonlókkal, mint a férfiak – például a pályakezdés nehézségei, részben kifejezetten „nőies” kérdésekkel, ilyen a gyermekvállalás. Ezt nemcsak magunknak tesszük fel, hanem bizony elhangzik állásinterjúk során is, főként, ha az illető hölgy van olyan szerencsés, hogy már 26-27 évesen házasságban él. Szinte adja magát a helyzet: friss házasok – jöhet a baba. Én úgy tapasztalom, hogy a mai húszas korosztály is azért szeretne, ha nem is házasságban, de élettársi kapcsolatban élni valakivel, és az ebben való, hagyományos női szerepekkel járó feladatokat megnehezíti, ha az illető hölgy komoly karrierépítésbe kezd. Mert gyakori a túlóra, az otthonra maradó feladat, ami a bevásárlástól, takarítástól, főzéstől veszi el az időt. Amivel tehát már itt szembesülünk egy szerepkonfliktus: hogyan legyek valakinek a női fele, és karriert építő nő egyszerre, úgy hogy közben a párom is férfi tudjon mellettem maradni, és a kalap még véletlenül se vándoroljon át az én fejemre.


A másik problémacsoport: ha eldönti egy nő, hogy egy ideig csak az anyaszerepnek fogja az életét szentelni, mikor is tegye. Húszas évei elején, rögtön a tanulás befejeztével, vagy harmincas éveinek elején, mikor már bizonyos szintre eljutott. Mi a jobb? Ha bele se kezd a karrierépítésbe vagy félbeszakítja azt? Vannak persze olyan szakmák, ahol a rezidensi idő, kötelező gyakorlati idő miatt nem marad más hátra, mint kitolni a gyerekvállalást.


+ Ha teherbe esünk, hogyan kezeljük ezt a munkahelyen? Hogyan menjünk el szülni?


- Én az őszinteségben hiszek: ha nem vagyunk megrögzött hazudozók, stresszként élhetjük át a titkolózást, ami a gyakran stresszes munka ellátását tovább nehezíti, nem beszélve arról, hogy ezzel már nemcsak magunknak, hanem a gyereknek is árthatunk. De sajnos vannak olyan munkahelyek, ahol pont akkor válik a helyzet stresszessé, amikor elmondjuk, hogy jön a baba, és nem biztos, hogy ebben a főnökünk játssza a főszerepet. Lehetnek a munkahelyi csoporton belül is olyan kollégák, akik emiatt megváltoztatják a velünk kapcsolatos hozzáállásukat. Ezt mindenki maga látja, melyik vonatkozik rá. Az biztos, hogy egy gyerek megérdemli, hogy ne bűnös titokként, hanem vállalt örömként tekintsünk rá, és megéri érte vállalni az esetleges konfliktust, felfoghatjuk ezt egyfajta felkészülésnek is a későbbi anyatigris szerepre.


Általánosabb, hogy ilyenkor lassabbak vagyunk, vagy lassítunk. Olyan is van, hogy a szervezetünk jelez, ha lassítani kell: nekem például ilyenkor bekeményedett a hasam, ekkor kicsit pihennem kellett, de pár perc után már ott lehetett folytatni, ahol abbahagytam, de ez megint csak munkakör függő: könnyebb akkor megpihenni, amikor ülő munkát folytatunk. A másállapotot teherként is megélhetjük, de teljesen természetes dologként is.


Én nem szeretem, amikor „túljátsszák” ezt az állapotot; van, aki 6 hónapos kismamaként ki se tud szállni segítség nélkül egy autó hátsó üléséről, és van, aki gond nélkül költözik ebben az állapotban egyik városból a másikba. Sőt még rendszeresen sportol is. Ez a munkahelyi teendőkre is igaz: van, aki 16 hetesen már kiíratja magát, de szép számmal vagyunk olyanok, akik a kilencedik hónapig dolgozunk. A gyerek méhen belüli fejlődésében fontosak a külvilágból érkező ingerek is. Nem biztos, hogy neki az a jó, ha egész nap otthon ülünk szép csendben, feltett lábbal, könyvet olvasgatva. Ha valakinek olyan a munkája, hogy sok a stressz, esetleg káros kémiai anyagokkal dolgozik, vagy fizikailag nem összeegyeztethető ezzel az állapottal, jobb, ha idejében gondoskodik a káros faktorok kiiktatásán, ha másképpen nem megy, a táppénz igénybevételével. Azért is jobb az őszinteség, mert így van idő arra, hogy megszervezzék a helyettesítésünket, ha időközben nem úgy alakul az állapotunk, hogy folytatni tudjuk a munkát. Gondoljuk azonban arra, hogy később is szükségünk lehet a munkahelyünkre, ne égessük fel a hidakat.

+ Milyen hibákat követnek el a gyesen lévő nők álláspiaci szempontból?

- Úgy tapasztaltam, hogy a gyerekkel eltöltött idő alatt van, aki „leereszt”, másfajta hullámhosszra kerül, mind agyműködés tekintetében, mind pedig általános fizikai állapotra vonatkozóan. Nemcsak a mackóban és nyuszis mamuszban otthon ásítozó nő képére gondolok, hanem egy általános igényszint esésre is. Ez a gyerekkel való intenzív foglalkozás miatt még bizonyos szempontból törvényszerű is lehet az első időszakban, de a gyerek „kikelése” - elindulása, önállósodása - után már inkább „káros” igénytelenség.


Tudatosítani kell, hogy ha nem akarunk beszűkülni a szülést követően, akkor egy idő után muszáj újra felvenni a ritmust, olvasni a napi sajtót, informálódni, be nézni a volt munkahelyre, felkeresni a régi barátokat, elővenni az idegen nyelvű regényeinket, és egy kicsit felfrissíteni a nyelvi és szakmai tudásunkat. A gyereknek is fontos, hogy anyukája ne egy anyaságát áldozatként megélő, sóhajtozó, sajnos, gyakran depressziós időszakokat is megélő ember legyen. Amikor nagyobb a gyerek, és van olyan személy, akire az anyuka is nyugodt szívvel bízza, el kell menni magunkat is rendbe hozni, és itt nemcsak a fodrászra-kozmetikusra gondolok, hanem a barátokra, munkatársakra is. El lehet végezni tanfolyamokat, már sok olyan hely van, ahová a gyereket is magunkkal vihetjük, és szakképzett gyerekfelügyelőre bízhatjuk. Szakmai tudásunkat is frissíthetjük, ha gyermekünk a délutáni alvását végzi, autodidakta módon mi magunk is tovább képezhetjük magunkat. Mindenképpen elő kell készíteni a visszatérést, mert gyorsan elröpül a 2-3 év, és sok időt veszíthetünk.


+ Milyen praktikus tanácsot tudna adni a kismamáknak, hogyan lehet tartani gyes alatt a kapcsolatot a munkaadóval?


- Hát, az nem biztos, hogy az általunk aranyosnak tartott gyerekfotókkal kell terhelni főnökünk e-mail rendszerét, mert lehet, hogy ő annyira nem értékeli a habokban úszó kisded látványát, hanem inkább egy grafikont nézegetne. Az informális kapcsolatokat kellene inkább mozgósítani, mert lehet, hogy a titkárnő már inkább vevő a babaportrékra, és így újra bekerülhetünk a köztudatba. Főnökünkkel is felvehetjük a kapcsolatot, ha esetleg érdeklődünk, milyen változások voltak, amíg mi babáztunk. Ha esetleg meghívnak minket egy céges ünnepségre, összejövetelre, érdemes megoldani a gyerekfelügyeletet is, hiszen ez is egy alkalom a kapcsolatok felelevenítésére, az informálódásra. Ha vagyunk olyan jóban a kollektívával, hogy munkaidőn kívül is összejárunk egy pohár italra, vagy cukrászdázásra, akkor érdemes kicsit nyüzsögni ebben is: megszervezhetünk mi is egy ilyen találkozót, vagy esetleg magunkhoz is meghívhatjuk kedves munkatársainkat babalátogatóba.+ Önnek hogyan sikerült megtalálnia a helyét szülés után a munkában, a munka-család egyensúlyt kialakítania?


- Szerencsém volt, mert egy olyan munkalehetőséget kaptam, ami nem napi 8 órában vett igénybe. Álláskereső tréning keretében tartósan munkanélküli emberek számára csoportos és néha egyéni tanácsadással foglalkoztam. Fokozatosan rázódtam vissza, de az elején nagyon izgultam, mennyire fogom újra megállni a helyem. Ebben nagy segítségemre volt kolléganőm, akivel kettős csoportvezetéssel tartottuk ezeket a foglalkozásokat. Mindig meg tudtam kérdezni, milyen volt a teljesítményem, és ő őszintén, és szakmailag objektíven tudott eligazítani. Ez egy különösen érzékeny időszak, mivel már van az embernek tapasztalata, mégis újra kell kezdeni, így bizony azoknak sem könnyű, akik ebben segítenek a visszatérő kismamának.


Férjemtől is sok segítséget kaptam, hiszen mint építész, ő otthon tervezve, meg tudta oldani arra a pár órára a helyettesítésemet, úgy, hogy közben ő is tudjon haladni a saját munkájával. Nagyon fontos volt, hogy a gyerekemet jó kezekben tudhattam, e nélkül nem is tudtam volna a munkámra figyelni. Még így is többször kényszert éreztem, hogy hazatelefonáljak, hogy minden rendben van-e.


Mivel több dolgot is végeztem egyszerre: gyereknevelés, munka, tanulás az egyetem nappali szakán, háztartás, így rákényszerültem, hogy az időmet nagyon jól beosszam. Ez koncentráltabbá tette a tevékenységemet, nem tagadom, sok energiámat igénybe vette, mégis jól éreztem magam a bőrömben, és ez visszahatott a családomra is. Ha az ember több dolgot végez párhuzamosan, akkor az egyes területeken átélt kudarcok elviselését megkönnyíti a másik területen végzett sikeres munka.


Most már két lányom van. A gyerekek napközbeni elhelyezését általában könnyebb megoldani, ha a gyermek már óvodás vagy ha felveszik bölcsődébe. A munka szempontjából jobb, ha korábban megy vissza az édesanya, viszont vannak gyerekek, akiknek még korai az elválás. Ha úgy látjuk, hogy már 3 éves kor előtt gyermekünk készen áll a közösségi életre, és nem utolsósorban mi is felkészültünk az elengedésére, akkor fokozatosan vissza lehet térni a munkahelyre.


+ Érdemes-e visszatérni korábbi munkahelyünkre?


- Ha nagyon negatív a kisgyermekes női dolgozók megítélése, ellenséges a hangulat, akkor kár erőltetni a reintegrációt, érdemesebb olyan munkahelyet keresni, amit „családbarát” munkahelynek nevezünk. Az is előfordulhat, hogy a visszatéréssel egy időben jön el az ideje a gyermekgondozással, gyerekneveléssel, családanyai szereppel jobban egyeztethető, jobb időbeosztást lehetővé tevő új pálya választása.


+ Ki számít családbarát munkaadónak? Hogyan lehet őket megtalálni?


- Családbarát munkahelyen olyan feltételek között dolgozhatunk, melyek elősegítik számunkra az otthoni és a munkahelyi kötelezettségeink összehangolását. Azok a munkahelyek, amelyek tiszteletben tartják a családi kötelezettségeinket.


Állami szinten évente kiírják a Családbarát munkahely pályázatot, érdemes a győztesek listáját áttekinteni. Vannak olyan munkáltatók is, melyek nem rendelkeznek ezzel az emblémával, mégis családbarátnak számítanak. Ahol például a céges megmozdulásokat a családosok részére is szervezik, ahol gyerekprogramok is vannak, ahol a cafetéria rendszer része az őszi iskolakezdéshez való hozzájárulás, ahol megoldható a rugalmas munkaidő, lehetőség van részmunkaidőre vagy távmunkára, vagy a fenti szempontok közül többet is megvalósítani látunk, ott is családbarát munkahellyel lehet dolgunk. Ha van a munkahelyen egy játszószoba, vagy ami még gyanúsabb: egy bölcsőde, óvoda az ott dolgozó embereknek, akkor szintén családbarát hozzáállásról lehet szó. Ha a leendő főnökünk irodája falát sok fotó díszíti a saját gyerekeiről, és kedvesen érdeklődik arról, hogy nekünk mennyi van, és hány évesek, akkor jó esély lehet arra, hogy családbarát a munkahelyi légkör. Erről értesülhetünk informálisan is: ha egy már ott dolgozó személy ajánl be minket egy pozícióra, megkérdezhetjük tőle, hogy mik a tapasztalatai a fenti témákkal kapcsolatban.


Ha azonban az állásinterjú során olyan kérdést kapunk, hogy ki vigyáz a beteg gyerekre, ha mi dolgozunk, vagy hogy ki megy el érte a bölcsibe/oviba délután, akkor valószínűsíthető, hogy inkább a munkaadónak egy olyan emberre van szüksége, aki rendszeresen be tudja vállalni a túlórázást is, ha kell, nem pedig olyanra, aki a rendes munkaidejéből is alkalomszerűen le-le csíp, ha az otthoni kötelezettségek ezt kívánják tőle..


+ Mi az, amit át kell gondolnunk a gyesről való visszatérés előtt, ha állást keresünk vagy ha korábbi munkahelyünkre megyünk vissza?


Általában azt, hogy a körülményeink miben változtak, hogy mi miben változtunk, és a kettő egymásra hatása hogyan változott.


A körülményeink változása az legobjektívebb. Ezek azok a realitások, melyekkel akkor is számolnunk kell, ha mi esetleg semmiben sem változtunk (amire kevés az esély).


Hogy mi miben változunk, is nagyon fontos kérdés. Van, aki idegesebb lett a gyereknevelés következtében, de olyanról is hallottam, hogy az újdonsült anyuka a gyerek hatására számára addig nem tapasztalt türelmet, toleranciát vélt felfedezni saját magán. Ezek a tulajdonságváltozások új távlatokat nyithatnak meg, új munkakörök betöltésére is alkalmassá tehetnek valakit!


Aki addig elképzelhetetlennek tartotta, hogy emberekkel foglalkozzon, az újonnan felfedezett türelem és tolerancia hatására alkalmasnak bizonyulhat ilyen a munkaterületre is. Vagy gyes előtti munkahelyen átélt szörnyen idegesítő körülmények és személyek tűnhetnek kevésbé nehéz esetnek, az otthon követelőző, visítva hisztiző, jellemünket ezáltal addig ismeretlen módon leckéztető imádott gyerkőcünkhöz képeset. Van olyan is, aki a gyerekszülést megelőzően soha nem volt kórházban, nem ismert olyan szakembert, aki a szülésnél közreműködik, és például egy dúlával való találkozás hatására úgy dönt, ő is inkább ennek a hivatásnak szentelné az életét.


Számos okunk van arra, hogy pozitív vagy negatív irányba változzunk, testileg-lelkileg egyaránt. Ezeket mind tudatosítani kell annak érdekében, hogy reális legyen az énképünk, az öndefiníciónk. Így tudunk ugyanis reálisan a jövőre vonatkozóan tervezni, célokat megfogalmazni, dönteni, akár egy korábbi munkahelyre való visszatérés mellett is.


+ Miből áll pontosan a tanácsadása?


Öt szakaszból áll. Első körben feltárjuk és megfogalmazzuk a problémát. Ezt követi a személyes kompetenciák, erősségek megállapítása, majd a realitások és elvárások számbavétele. A negyedik szakaszban ütköztetjük az egyéni ambíciókat és lehetőségeket, végül rövid és hosszú távú stratégiákat dolgozunk ki.

  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek