Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 8 hónapja

Több ezer új banki dolgozó kell

Az ügyfelek végtörlesztés miatt várható rohama miatt a bankoknak növelniük kell ügyfélszolgálataik létszámát, és akár 2500 fős pótlólagos munkaerőre is szükségük lehet - derül ki a PwC könyvvizsgáló számításaiból.

A becslések szerint 100-120 ezer ember fog élni azzal a lehetőséggel, hogy készpénzzel végtörleszt. A PwC szerint ezeknek az ügyeknek a lezárása 200-300 fő kapacitásigényt jelent a bankoknál.


A hitelből törlesztés bonyolultabb, főleg akkor, ha az ügyfél más banktól igényelt hitellel kívánja végtörleszteni a hitelét. Ebben az esetben végig kell járni az értékbecslés, szerződéskötés, földhivatali bejegyzés három lépcsőjét. A PwC szakértői úgy vélik, ez 800-1000 embernyi pótlólagos kapacitást tehet szükségessé a pénzintézetekben.


A legnehezebb feladat a centralizált hitelbírálati rendszert üzemeltető bankok központi hitelbírálónál lesz. Ezeknek a szervezeti egységeknek a létszámát a bankok az elmúlt években már alaposan lecsökkentették, még nagyobb bankok esetében is 5-10, de legfeljebb 15 munkatárs dolgozik. A központi bírálati területek kapacitásigénye a PwC számításai szerint a teljes bankrendszerben akár 120-150 emberre is megnövekedhet.


2011. október 24.


Follow hrportal_hu on Twitter