Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

MSZP: a belügyminiszter védje meg a hivatásos állományt!

Nyílt levélben tiltakoznak és az illetékes vezetők, többek között a belügyminiszter fellépését kérik a szocialisták az ellen a honvédelmi bizottsági módosító javaslat ellen, amely azt kezdeményezi: ne legyen jogosult szolgálati járandóságra a hivatásos állomány tagjai közül az, aki meghatározott bűncselekményt - például bántalmazást hivatalos eljárásban - követett el, és nem mentesült az elítéléshez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól.

Az MSZP szerint egy ilyen szabályozás csökkentené az intézkedési hajlandóságot az esetleges hibák rendkívül súlyos következményeitől való félelem miatt - olvasható a Pintér Sándor belügyminiszternek, Hatala József országos rendőrfőkapitánynak, Kökényesi Antalnak, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának, valamint Bakondi Györgynek, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatójának címzett, az MTI-hez szombaton eljuttatott nyílt levélben.

Mesterházy Attila frakcióvezető és Harangozó Tamás országgyűlési képviselő azt írta: fideszes politikusok legújabb ötleteként az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága olyan módosító javaslatot nyújtott be a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló törvényjavaslathoz, amely szerint nem lesz jogosult szolgálati járandóságra, aki a javaslatban meghatározott bűncselekményt követett el, és nem mentesült az elítéléshez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól. Ilyen, szolgálati járadék folyósítását kizáró bűncselekmény többek között a "szándékos testi sértés" és a "bántalmazás hivatalos eljárásban".

A módosító javaslat elfogadása veszélyes precedenst teremtene az ellenzéki párt szerint, amely úgy látja: ha a kormánypárti képviselők a javaslatban megfogalmazott szemléletet következetesen érvényre kívánják juttatni, akkor a következő logikus lépés a jelenleg is szolgálatot teljesítő hivatásos állomány azon tagjai nyugdíjjogosultságának megvonása lesz, akik büntetőjogi felelősségét (akár szakszerűtlen intézkedés miatt) megállapították, vagy a jövőben fogják megállapítani.

"Ebben az esetben az intézkedő hivatásosoknak nemcsak a fegyelmi és büntetőjogi szankciók fenyegetésétől, hanem nyugdíjjogosultságuk elvesztésétől is tartaniuk kell majd. Ez a módosítás álláspontunk szerint még inkább el fogja bizonytalanítani a hivatásos állományt, és az esetleges hibák rendkívül súlyos következményeitől való félelem jelentősen csökkenteni fogja az intézkedési hajlandóságot, ami alapjaiban veszélyezteti a rendészeti szervek működését" - írta Mesterházy Attila és Harangozó Tamás.

Az ellenzéki politikusok szerint levelük címzettjei "eddig szótlanul tűrték az irányításuk, vezetésük alá tartozó állomány becsmérlését, jogfosztását", de "itt az idő, hogy latba vessék hosszú évtizedek elismerésre méltó szakmai munkájával kivívott tekintélyüket, és higgadt, megfontolt, de határozott kiállással, szakmai érvekkel tereljék megfelelő mederbe a kormány rendészeti politikáját".
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter