Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Munkajogi reform ellen tüntettek a franciák

Márciusban immár a negyedik alkalommal hirdettek a kormány által meghirdetett munkajogi reform ellen tiltakozónapot csütörtökön a francia szakszervezetek és diákmozgalmak. Országszerte mintegy kétszáz felvonuláson és sztrájkokkal követelik a törvénytervezet visszavonását.

A szakszervezetek szerint 1,2 millióan vonultak utcára, a rendőrség még részleges összesítése szerint legalább 270 ezren vettek részt a felvonulásokon, ami az eddigi legjelentősebb részvételnek számít.

Március 9-én az első megmozduláson 400 ezer munkavállaló és 100 ezer diák tüntetett a szakszervezetek szerint, a hatóságok szerint összesen 224 ezren voltak. Hasonló volt a részvétel március 17-én és 24-én is.

Jóllehet a reformpárti szakszervezetek elfogadták a kormány által javasolt módosításokat a parlament elé a héten kerülő törvénytervezetben, a radikálisabb szakszervezetek és a diákok továbbra is a reform teljes visszavonását követelik.

Álláspontjuk szerint a beterjesztett javaslattal nem jönnek létre munkahelyek, állandósul a bizonytalanság, valamint a nőkkel és a fiatalokkal szembeni egyenlőtlenség a munkaerőpiacon.

A francia oktatási minisztérium szerint 176, a diákszervezetek szerint 200 gimnáziumot foglaltak el reggel a diákok, közülük mintegy ötvenet Párizsban. A rendbontások elkerülésére többségükben már előzetesen szünnapot rendeltek el az igazgatók. Ez mintegy tíz százalékát jelenti a középiskoláknak. A diákmozgalmak üdvözölték, hogy a szakadó eső ellenére a korábbi napoknál több középiskolás csatlakozott a tiltakozónaphoz.

Myriam El Khomri munkaügyi miniszter megismételte, hogy megérti a fiatalok aggodalmait, ugyanakkor jelezte, hogy a készülő törvény "szükséges és igazságos".

Manuel Valls miniszterelnök csütörtök azt mondta, hogy szó sem lehet a szerinte "intelligens, bátor és szükséges" reform visszavonásáról.

A közszféra sztrájkja elsősorban a tömegközlekedésben érezhető, a belföldi vonatoknak kétharmada, a metróknak a háromnegyede közlekedik. A légi közlekedésben is tapasztalhatók kisebb fennakadások a légiirányítók munkabeszüntetése miatt. A párizsi Orly repülőtéren a járatok ötödét, Marseille-ben pedig harmadát törölték. Párizsban az Eiffel-torony nem nyitott ki.

A mintegy kétszáz országos felvonulás közül a legjelentősebb kora délután kezdődött Párizsban.

A diákok gyülekezése közben a rendőrök a tüntetők közé keveredő rendbontókat vettek őrizetbe a fővárosban. A 12 előállított ember kesztyűt és kapucnit viselt, és megdobálta a rendőröket. Hasonló rendbontások történtek délelőtt Nantes-ban, Rennes-ben, Rouenban, Toulouse-ban, ahol a rendőrök könnygázzal válaszoltak a rájuk támadó rendbontóknak. Nantes-ban és Marseille-ben több rendőr is megsérült, mintegy harminc rendbontót állítottak elő országszerte.

Francois Hollande államfő mandátuma legfőbb célkitűzésének a 10 százalékon stagnáló munkanélküliség csökkentését jelölte meg, és azt is többször jelezte, hogy ha ezt nem sikerül végrehajtania, nem indul újra a jövő évi elnökválasztáson. A munka törvénykönyvének reformja a kormány álláspontja szerint a fiatalok számára szakmai biztonságot, a vállalatok számára pedig rugalmasságot ígér, ez azonban egyelőre nem győzte meg a legfőbb érintetteket.

A tervezet egyik legfőbb javaslata a munkaidő rugalmasabbá tétele a vállalatokon belüli belső egyeztetésekkel és az elbocsátások szabályozásának könnyítése. A tiltakozások nyomására a kormány ugyanakkor lemondott a végkielégítések összegének maximálásáról.

A szakszervezetek április 5-re és 9-re hirdettek újabb tiltakozásokat, a parlament május 3-án kezdi megvitatni a törvénytervezetet.
  • 2021.10.28Távmunka, home-office - eltérő jogi álláspontok - eltérő munkajogi gyakorlatok. Hol hibázhatunk? Rizikók és irányok. Dr. Fodor T. Gábor elismert munkajogász, munkajogi előadó hazai és nemzetközi szinten munkajogi tárgyú cikkek szerzője. Előadásában a Covid19 járványhelyzet kapcsán felmerülő kérdések, tapasztalatok, munkajogi gyakorlatok kerülnek előtérbe, ide értve a home office és távmunka sajátosságait, különbségeit, de szóba kerülnek a veszélyhelyzetet követő időszak várható munkajogi aspektusai is. Részletek Jegyek
  • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
  • 2021.11.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Munkahelyeket veszélyeztet a chiphiány a vészfékező cseh autóiparban

Több mint 250 ezerrel kevesebb személyautót gyártanak az idén a chipek hiánya miatt Csehországban, ez a cseh autóipar számára mintegy 200 milliárd... Teljes cikk

Leállítja tevékenységét Kínában a LinkedIn

A vállalat még idén elindít egy egyedülállóan Kínára szabott szolgáltatást, mely nem tartalmaz közösségi hírfolyamot. Teljes cikk

60 ezer hollywoodi filmes háttérmunkás léphet sztrájkba hamarosan

Ha nem sikerül megegyeznie az IATSE és az AMPTA szervezeteknek, akkor a 15 millió dollár alatti költségvetésű produkciók kivételével minden... Teljes cikk