Megjelent: 14 éve

Munkavállalás Ausztriában: a kvótás keretben a legegyszerűbb

Nyugaton a helyzet változatlan. Továbbra is kvótás keretben a legkönnyebb kijutni a sógorokhoz.

Nyugaton a helyzet változatlan. Legalábbis jelenleg ez igaz az osztrák munkaerőpiacra. A napokban hírek jelentek meg, hogy az alakuló osztrák kormány lazítani kívánja a szabályokat a keleti EU tagállamok munkavállalásával kapcsolatban és nyitna a hiányszakmákban dolgozni vágyók felé.

A hírt a budapesti Osztrák Nagykövetség sajtóattaséja nem erősítette meg, igaz cáfolni sem tudta. Mint elmondta, sem hivatalos, sem nem hivatalos információi nincsenek a könnyítéssel kapcsolatban. A híresztelést Kovács Géza, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főosztályvezetője sem tudta megerősíteni.

Az Ausztriában dolgozni vágyók az elkövetkezendő hónapokban - ahogy eddig is - az államközi egyezmények keretében vállalhatnak a legegyszerűbben munkát az országban.

Az úgynevezett gyakornoki illetve az ingázói egyezményeknek köszönhetően egy bizonyos keretszámon belül a hazai dolgozók a munkaerőpiac vizsgálata nélkül kaphatnak munkavállalási engedélyt Ausztriában.

Nem töltjük ki a gyakornoki keretet

Az egyezmények népszerűségét tekintve elmondható: a gyakornoki munkavállalás egyre kevesebbeket érdekel, az ilyen jellegű engedélyek igénylésének számra évről évre csökken. "Az osztrák kontingens 1800 főre szól. 2005-ben összesen 874 pályázatot küldtünk ki, tavaly pedig 752-en pályáztak" - mondta el Kovács Géza. A Győr-Moson-Sopron, Vas, és Zala megyék lakosaira kiterjedő határ menti ingázói kedvezmény ezzel szemben már közel 10 éve töretlen népszerűségnek örvend. A dolgozók minden évben kitöltik az évről évre növekvő kontingenst (ez 2006-ban 2200 fő volt).

Egy év után a dolgozó osztráknak számít

Ennek oka, hogy míg a gyakornoki egyezmény keretében munkát vállalók csak 50 hétre kapják meg az engedélyt, és azt nem is hosszabbíthatják meg, addig az ingázóknak lehetőségük van hat hónapos engedélyük meghosszabbítására. Vagyis ők 12 hónap után automatikusan megkapják a szabad munkavállalási engedélyt. A gyakornokoknak viszont esélyük sincs erre.

50 hétre adnak gyakornokoknak

"Ausztria iránt a csatlakozásunkig nagy volt az érdeklődés, addig mindig be is telt a kontingens. A csatlakozás óta azonban az osztrákok már nem adják meg egy évre, csak 50 hétre a munkavállalási engedélyt, hogy ne kelljen alkalmazniuk a "tizenkét hónapos szabályt"" - erősítette meg a fentieket Kovács Géza.

Idén emelkednek a kvóták

Mint megtudtuk, a határ menti ingázói kedvezmény keretében főleg fizikai dolgozók vállalnak munkát, közülük is inkább a szakképzett munkavállalók. "Elsősorban az építőipar, fémmegmunkálás, vendéglátás területéről érkeznek a szakemberek" - árnyalta a képet a munkaügyi központ osztályvezetője. A gyakornoki egyezményt igénybe vevők szintén a szakképzett fiatalok köréből kerülnek ki. A kvalifikáltabb munkaerő nem veszi igénybe ezeket szolgáltatásokat - tájékoztatott Kovács Géza.

A határ mentén élőknek jó hír: 2007-ben várhatóan kis mértékben emelkedik majd a rájuk vonatkozó keretszám.

Még 4 évig tarthat a stop

Aki nem a kvótás rendszerben szeretne kijutni az osztrák álláspiacra, csak akkor kaphat munkavállalási engedélyt, ha az adott pozícióra nem találnak megfelelő osztrák vagy "nyugati uniós" pályázót. Ausztriának legközelebb 2009-ben kell nyilatkoznia arról, feloldja vagy további 2 évre fenntartja a korlátozást. Utóbbira csak nagyon indokolt esetben van lehetősége.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Nagy-Britannia ismét komoly korlátozásokra kényszerül a járvány miatt

Részleges, elsősorban a vendéglátószektor működését érintő korlátozásokat jelentett be Boris Johnson brit miniszterelnök az új típusú... Teljes cikk

Csökkent a munkanélküliség Szlovákiában

Ha kevéssel is, de júliushoz képest augusztusban tovább csökkent a munkanélküliek száma. Teljes cikk

Robotokkal pótolják a hiányzó munkaerőt a tokiói boltokban

A megoldással a járvány elleni védekezést is segítik. Teljes cikk