Megjelent: 13 éve

Munkavállalás Ausztriában: a kvótás keretben a legegyszerűbb

Nyugaton a helyzet változatlan. Továbbra is kvótás keretben a legkönnyebb kijutni a sógorokhoz.

Nyugaton a helyzet változatlan. Legalábbis jelenleg ez igaz az osztrák munkaerőpiacra. A napokban hírek jelentek meg, hogy az alakuló osztrák kormány lazítani kívánja a szabályokat a keleti EU tagállamok munkavállalásával kapcsolatban és nyitna a hiányszakmákban dolgozni vágyók felé.

A hírt a budapesti Osztrák Nagykövetség sajtóattaséja nem erősítette meg, igaz cáfolni sem tudta. Mint elmondta, sem hivatalos, sem nem hivatalos információi nincsenek a könnyítéssel kapcsolatban. A híresztelést Kovács Géza, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főosztályvezetője sem tudta megerősíteni.

Az Ausztriában dolgozni vágyók az elkövetkezendő hónapokban - ahogy eddig is - az államközi egyezmények keretében vállalhatnak a legegyszerűbben munkát az országban.

Az úgynevezett gyakornoki illetve az ingázói egyezményeknek köszönhetően egy bizonyos keretszámon belül a hazai dolgozók a munkaerőpiac vizsgálata nélkül kaphatnak munkavállalási engedélyt Ausztriában.

Nem töltjük ki a gyakornoki keretet

Az egyezmények népszerűségét tekintve elmondható: a gyakornoki munkavállalás egyre kevesebbeket érdekel, az ilyen jellegű engedélyek igénylésének számra évről évre csökken. "Az osztrák kontingens 1800 főre szól. 2005-ben összesen 874 pályázatot küldtünk ki, tavaly pedig 752-en pályáztak" - mondta el Kovács Géza. A Győr-Moson-Sopron, Vas, és Zala megyék lakosaira kiterjedő határ menti ingázói kedvezmény ezzel szemben már közel 10 éve töretlen népszerűségnek örvend. A dolgozók minden évben kitöltik az évről évre növekvő kontingenst (ez 2006-ban 2200 fő volt).

Egy év után a dolgozó osztráknak számít

Ennek oka, hogy míg a gyakornoki egyezmény keretében munkát vállalók csak 50 hétre kapják meg az engedélyt, és azt nem is hosszabbíthatják meg, addig az ingázóknak lehetőségük van hat hónapos engedélyük meghosszabbítására. Vagyis ők 12 hónap után automatikusan megkapják a szabad munkavállalási engedélyt. A gyakornokoknak viszont esélyük sincs erre.

50 hétre adnak gyakornokoknak

"Ausztria iránt a csatlakozásunkig nagy volt az érdeklődés, addig mindig be is telt a kontingens. A csatlakozás óta azonban az osztrákok már nem adják meg egy évre, csak 50 hétre a munkavállalási engedélyt, hogy ne kelljen alkalmazniuk a "tizenkét hónapos szabályt"" - erősítette meg a fentieket Kovács Géza.

Idén emelkednek a kvóták

Mint megtudtuk, a határ menti ingázói kedvezmény keretében főleg fizikai dolgozók vállalnak munkát, közülük is inkább a szakképzett munkavállalók. "Elsősorban az építőipar, fémmegmunkálás, vendéglátás területéről érkeznek a szakemberek" - árnyalta a képet a munkaügyi központ osztályvezetője. A gyakornoki egyezményt igénybe vevők szintén a szakképzett fiatalok köréből kerülnek ki. A kvalifikáltabb munkaerő nem veszi igénybe ezeket szolgáltatásokat - tájékoztatott Kovács Géza.

A határ mentén élőknek jó hír: 2007-ben várhatóan kis mértékben emelkedik majd a rájuk vonatkozó keretszám.

Még 4 évig tarthat a stop

Aki nem a kvótás rendszerben szeretne kijutni az osztrák álláspiacra, csak akkor kaphat munkavállalási engedélyt, ha az adott pozícióra nem találnak megfelelő osztrák vagy "nyugati uniós" pályázót. Ausztriának legközelebb 2009-ben kell nyilatkoznia arról, feloldja vagy további 2 évre fenntartja a korlátozást. Utóbbira csak nagyon indokolt esetben van lehetősége.
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter