Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

Munkavállalási vízum a menedékkérők számának csökkentésére?

Németországban a szociáldemokrata párt (SPD) szerint egy új típusú munkavállalási vízum bevezetésével lehetne csökkenteni a menekültügyi ellátórendszert erősen megterhelő nyugat-balkáni menedékkérők számát.

A csütörtökön nyilvánosságra került elképzelés szerint a Nyugat-Balkán Európai Unión kívüli térségének lakói - Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Macedónia, Montenegró és Szerbia állampolgárai - munkavállalási vízumot kaphatnak, ha igazolják, hogy rendelkeznek németországi munkaszerződéssel, amelynek révén a minimálbért meghaladó - havi bruttó 1460 eurónál több - jövedelemre tesznek szert.

Az új típusú vízum bevezetéséről intézkedhet a szövetségi munkaügyi hivatal, a javaslat megvalósításához így nem szükséges törvénymódosítás. A kiadható vízumok számát szükség esetén korlátozni is lehetne - áll az Egy szociáldemokrata menekültpolitika sarokpontjai című dokumentumban, amelyről elsőként a Rheinische Post című újság számolt be online kiadásában.

A konzervatív CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták szerint a munkavállalási vízum bevezetése csökkentené az ösztönzést arra, hogy a nyugat-balkáni országok lakói a menekültügyi rendszeren keresztül - menedékjogi kérelem benyújtásával - próbáljanak jogosultságot szerezni a németországi tartózkodásra.

Jelenleg a menedékjogi kérelmek több mint 40 százalékát nyugat-balkáni országok állampolgárai adják be Németországban. A szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) a kérelmek több mint 99 százalékát elutasítja, arra hivatkozva, hogy a kérelmező származási országban nincs háború és a kérelmezőt nem éri üldöztetés, ezért nincs joga a menekült vagy más menedékjogi státusz (befogadott, oltalmazott) megszerzésére. Ugyanakkor a kérelmezők ellátásáról az eljárás végéig - átlagosan 5,3 hónapig - gondoskodni kell, ami egyre nehezebben kezelhető terhet ró a menekültügyi rendszerre.

Az SPD koncepciója azt a konzervatívok által szintén sürgetett javaslatot is tartalmazza, hogy Bosznia-Hercegovina, Macedónia és Szerbia után a másik három nyugat-balkáni államot is sorolják át az úgynevezett biztonságos származási országok közé. Ez felgyorsíthatja az eljárást, hiszen a BAMF különösebb vizsgálat nélkül, "ránézésre" elutasíthatja a kérelmet és Németország elhagyására kötelezheti a kérelmezőt.

A konzervatívok egyelőre nem reagáltak a javaslatokra. Ugyanakkor a Bild című lap pénteki számának egyik előzetesen ismertetett beszámolója szerint a bajor CSU egyik tekintélyes politikusa, Hans-Peter Friedrich volt szövetségi belügyminiszter, a CDU/CSU parlamenti (Bundestag) frakciójának helyettes vezetője azt sürgeti, hogy a nyugat-balkáni térség egészével szemben vezessenek be a vízumkötelezettséget, és függesszék fel az uniós csatlakozási tárgyalásokat a térség tagjelölt országaival (Albánia, Macedónia, Montenegró, Szerbia), ha azok nem tesznek intézkedéseket a menedékkérők áradatának feltartóztatására.

Júliusban olyan sok menedékkérő érkezett Németországba, mint soha korábban egy hónap alatt: 79 ezer embert regisztráltak. Az év eleje óta pedig már 300 ezernél is több menedékkérőt vett nyilvántartásba a BAMF, ami 100 ezerrel meghaladja a tavaly egész évben regisztráltak számát.

Jelenleg csak Albániával szemben érvényes vízumkötelezettség Németországban az érintett nyugat-balkáni országok közül, a többi ország állampolgárai vízum nélkül utazhatnak be, amennyiben rendelkeznek biometrikus azonosítót tartalmazó útlevéllel.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Koronavírus: Szabad az út Ausztria, Csehország és Szlovákia felé

Korlátozásmentesen lehet utazni június 5-től Ausztriába, Csehországba és Szlovákiába - jelentette be Facebook-oldalán a külgazdasági és külügyminiszter. Teljes cikk

Megközelítette a 3 milliót a munkanélküliek száma Németországban

Lassult a munkanélküliség növekedése Németországban: az áprilisi 308 ezer után májusban 169 ezren veszítették el az állásukat a szövetségi... Teljes cikk

Áprilisban még állta a sarat az EU munkaerőpiaca

Emelkedett a munkanélküliségi ráta az euróövezetben áprilisban, a koronavírus-járvány terjedésének megfékezését célzó, ámde a gazdaságot... Teljes cikk