Megjelent: 13 éve

Nem lehetetlen visszakerülni a régi munkahelyre

Az elbocsátottak és a cégtől önként távozók között is akadnak, akik idővel szívesen visszatérnének régi munkahelyükre. Bizonyos esetben erre van is lehetőség. Kiknek van leginkább esélyük? Mit kell tenni a zökkenőmentes visszatérés érdekében?

images

Tímea 3 évig dolgozott középvezetőként az egyik hazai televízió munkatársaként. Négy év után azonban a vezetőség úgy döntött: megválik tőle. A hivatalos indoklás szerint, mert tudása nem felelt meg a jövőbeni elvárásoknak. Tímea bár nem értett egyet ezzel, elfogadta a döntést, és különösebb megjegyzések, botrányok nélkül távozott. Az álláskeresés helyett úgy döntött, gyermeket vállal.

A második ajánlatra már igent mondott
Egy év múlva futott össze egy rendezvényen a vállalat HR-vezetőjével, aki felajánlotta számára régi pozícióját. Mint elmondta, időközben vezetőváltás történt a részlegen, az új menedzsment pedig örömmel venné, ha ismét a munkatársak között tudhatnák. Tímea ezt a gyermeke miatt nem fogadta el. Nem tudta volna ugyanis megoldani a gyermek felügyeletét. A HR-vezető azonban ekkor újabb ajánlattal állt elő: otthonról végezhetne a régihez hasonló feladatokat. Tímea igent mondott, és azóta is a cégnél dolgozik távmunkában.

"Ebbe már gondolkodás nélkül beleegyeztem. Örültem hogy visszatérhetek régi munkahelyemre - még ha csak hetente egyszer járok be, akkor is. Nagyon szerettem ott dolgozni, ráadásul tudtam: a kollégák is pozitívan fogadnak majd. A döntést azóta sem bántam meg, sőt. Jobban élvezem a munkám, mint azelőtt: az új vezetőség ugyanis - a régivel ellentétben - valóban elismeri azt" - mondta el.

A leépített szakemberek számára van esély
A visszatérésre vágyók számára jó hír: a fenti példa nem egyedi. Szöllősi Ágnes szerint a közszférában - különösen a kormányváltással összefüggésben - gyakrabban, de a versenyszférában is előfordul, hogy visszahívják a volt munkatársat, vagy visszakérik magukat a dolgozók. "Elsősorban az olyan szakemberekre tartanak ismételten igényt, akiknek a tudása nem vagy csak nehezen pótolható, egy leépítés vagy koncepcióváltás során viszont kénytelenek voltak megválni tőlük" - tájékoztatott a HR Development Személyzeti Tanácsadó Iroda ügyvezetője.

"Azonban nemcsak az elbocsátottak, a felmondók között is vannak visszatérők. Személy szerint én is közéjük tartozom. Hiába mondtam fel egy korábbi munkáltatómnál, a vezetőség újra és újra megkeresett. Két év után végül elfogadtam ajánlatukat - árulta el Szöllősi Ágnes.

A rosszul dolgozók végzők ne próbálkozzanak
Tény azonban, hogy nem mindenki ilyen szerencsés. "Kevés a remény a visszatérésre azoknak, akiket nem egy leépítés, hanem az elvárások nem megfelelő teljesítése miatt küldtek el. Nekik egyébként nem érdemes próbálkozni a cég ismételt megkeresésével" - tette hozzá.

Nem érdemes botrányt csapni
A versenyszférában dolgozóknak egyébként ajánlott alaposan átgondolni, milyen módon távoznak munkahelyükről. A karriertanácsadóként is dolgozó Szöllősi Ágnes szerint az elbocsátáskor kulturáltan illik távozni, nem érdemes "botrányt csapni". Kivéve persze, ha a kirúgás jogtalanul történik. Ebben az esetben a jogorvoslatnak, a jogos érdekérvényesítésnek helye van. Ilyenkor érdemes munkajogász segítségét kérni, vagy munkaügyi bírósághoz fordulni. Ha viszont ez nem így van, akkor jobb békességben, diplomatikusan távozni.

Várjunk, amíg megkeresnek
A karriertanácsadó hozzátette: a visszatérést tervezőknek jobb várni, míg megkeresik őket. Bár abból sem származik probléma, ha felhívják a vállalat HR-eresét, és informálódnak a jelenlegi helyzetről és lehetőségekről. Ugyanakkor a tapasztalatok azt mutatják: ha egy dolgozót újra a munkatársak között akarnak látni, akkor az illetékesek előbb-utóbb jelentkeznek az illetőnél.

Oroszi Babett

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter