Megjelent: 9 éve

Nem panaszkodhatnak javadalmazásukra az MTV vezetői

Az MTV több vezető munkatársának akkora benzinpénz jár havonta a fizetésén felül, amit sokan havi keresetnek is elfogadnának - derül ki a köztévé tavalyi nemhivatalos jövedelemlistájából. A feltüntetett jövedelmek meghaladják az egymillió forintot, emellett komoly végkielégítés és titoktartási pénz jár többeknek, ha elbocsátják őket.

Az MTV vezető beosztású munkatársainak tavaly valószínűleg nem sok fejfájást okozott a benzinárak emelkedése, ugyanis havonta akkora benzinpénz járt nekik, ami nagyjából egy átlagos nettókeresetnek is beillik Magyarországon - derül ki egy tavaly augusztusban készült interneten terjedő listából , ami a köztévé több mint harminc munkavállalójának javadalmazását tartalmazza.

Közülük tizenöten kaptak havi 100-150 ezer forintos gépkocsi költségtérítést a fizetésükön felül, emellett többségük 20-30 ezer forintos mobilkerettel rendelkezett, de a listában találhatunk néhány 50 ezer forintos illetve korlátlan mobilköltséget is. Az MTV sajtóosztályától úgy értesültünk, hogy a vezetői juttatásokat, mint a benzinpénzt és a mobilkeretet idén már csökkentették, azt viszont nem árulták el mennyivel. A köztévé honlapjára május közepén kitett jövedelemlista alapján feltételezhető, hogy már "csak" 100 ezer forint a benzinpénzként kapható juttatás felső határa.

A nemhivatalos listán szereplő bruttó jövedelmek egyébként kivétel nélkül meghaladják az egymillió forintot, ezen kívül a munkatársak közel fele komoly végkielégítésre és titoktartási megváltásra számíthat, ha elbocsátják.

Jogi lépésekkel fenyeget a köztévé

A kormány tavaly augusztusi rendelete szerint az állami vállalatoknak nyilvánosságra kellett hozniuk vezetőik fizetését és egyéb szerződés szerint járó juttatásait. (A rendeletet azóta hatályon kívül helyezték, de szövege bekerült az állami vállalatok takarékosságáról szóló tavaly ősszel megszavazott törvénybe, tehát a vállalatoknak mostmár e törvény alapján kell közzétenniük vezetőik juttatását).

A köztévé honlapján eddig összesen tizennyolc vezető munkatárs javadalmazását tette közzé (közülük ötöt időközben elbocsátottak), az interneten elérhető lista szerint azonban még jópár munkavállaló juttatásait nyilvánosságra kellett volna hoznia. A nemhivatalos lista kapcsán az MTV felhívta a figyelmünket arra, hogy amennyiben a Hírszerző közli az elhallgatott vezetői jövedelmeket és juttatásokat, megsérti az érintettek személyiségi jogait és a köztévé jogi lépéseket tesz.

Azonban a Magyar Televízió közfeladatot ellátó szerv, ami azt jelenti, hogy a feladatkörében eljáró személyek feladatkörével kapcsolatos személyes adata közérdekből nyilvános (kérelemre megismerhető) az adatvédelmi törvény alapján. Ezen túl az említett állami vállalatok takarékosságáról szóló törvény egyes vezetőnek minősülő személyek jövedelmezésével kapcsolatban kifejezett közzétételi kötelezettséget ír elő - közölte a Hírszerző kérdésére az Adatvédelmi Biztos Irodája.

A törvény szerint közzé kell tenni többek között a vezető tisztségviselők, a felügyelőbizottsági tagok, a vezető állású munkavállalók, valamint a munkáltató működése szempontjából meghatározó jelentőségű egyéb munkavállalók jövedelmével kapcsolatos adatokat. Eszerint az interneten keringő, nem hivatalos jövedelemlistán több olyan vezető javadalmazása is szerepel, amelyeket a köztévének ki kellett volna tennie a honlapjára, ezért úgy döntöttünk, hogy kiemelünk néhány kiugró jövedelmet és érdekes juttatást a nem hivatalos listából.

Az MTV legjobb szerződései

A köztévé munkaszerződéseinek toplistáját Medveczky Balázs alelnök, valamint Rudi Zoltán stratégiai-tervezési és kommunikációs igazgató vezeti (az ő jövedelmük és juttatásaik megismerhetőek az MTV által közzétett listából is). Az MTV alelnökének és említett igazgatójának 6 hónap felmondási idő, 12 havi bérnek megfelelő végkielégítés és 12 havi titoktartási megváltás jár, ha véget ér munkaviszonyuk a televíziónál. Eszerint felmondás után 2,1 millió forintos bérük harmincszorosát kellene kifizetni nekik, ami forintosítva 63 millió forintot jelentene. A két vezető javadalmazása között mindössze annyi a különbség, hogy Medveczky Balázs évente négy havi bérének megfelelő prémiumot is zsebrevághat.

Hírszerző
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter