Megjelent: 7 éve

Nettó 300-400 ezer forintos fizetésben gondolkodnak a diákok

Nőtt a vállalkozás iránti érdeklődés a középiskolások körében, a diákok csaknem kétharmada szívesen indítana saját vállalkozást a jövőben. A vállalkozói létben motiváló szempont számukra a rugalmas munkaidő és a potenciálisan elérhető, az átlagosnál magasabb kereset - derül ki egy kutatásból.

Alkalmazotti viszony esetén a kutatásban részt vevők 80 százaléka leginkább vezető pozícióban látná szívesen magát a jövőben.

A Provident 2008-ban elindított Családi Kasszasikerek elnevezésű pénzügyi edukációs programja megbízásából a GfK reprezentatív kutatást végzett a 16-18 éves gimnáziumi és szakközépiskolai tanulók körében. Vizsgálták a diákok pénzügyi ismereteit, saját pénzügyeikkel kapcsolatos attitűdjeit, továbbtanulási terveit, illetve jövőbeni munkahelyével kapcsolatos elvárásait. A kutatás során a kérdezők figyelembe vették többek között azt is, hogy a diákok iskolájukban részesülnek-e valamilyen pénzügyi oktatásban vagy sem.

Hiányos pénzügyi ismeretek

A több mint ezer középiskolás diák megkérdezésével végzett kutatásból kiderül: a tanulók elméleti pénzügyi ismereti szintje továbbra is meglehetősen alacsonynak mondható. A megkérdezettek csaknem egyharmada nincsen tisztában olyan pénzügyi alapfogalmak jelentésével, mint a törlesztőrészlet, a futamidő vagy a THM. A legismertebb pénzügyi fogalom a kamat és a részvény volt a tanulók körében.

Tudatosabbak a pénzügyi ismeretekkel rendelkezők

Az iskolában pénzügyi-, illetve gazdasági képzésben részesülő középiskolás diákok nem csupán magasabb szintű tájékozottsággal rendelkeznek, hanem önállóbban is kezelik pénzügyeiket. Nagyobb arányban rendelkeznek saját folyószámlával, és körükben elterjedtebb az online banki felületek használata is, szemben a pénzügyi képzésben nem részesülő társaikkal. Pénzügyi döntések meghozatala esetén kevésbé támaszkodnak családtagjaikra, több és megbízhatóbb forrásokat vesznek igénybe. A magasabb pénzügyi tudással rendelkező diákok nagyobb arányban tartják kedvezőnek a különféle megtakarítási termékeket is.

Takarékoskodnak, kevésbé tartanak a hitelektől

A Provident felméréséből kiderül: nőtt azon fiatalok száma, akik fontosnak tartják, hogy rendelkezzenek önálló keresettel, és ezáltal egyre kevésbé terheljék szüleiket anyagilag. Az is kiderült, hogy a 16-18 éves diákok számára már az első munkahely kiválasztásánál a legfontosabb tényező az anyagi megbecsültség. A középiskolás diákok bérigénye is megnőtt az elmúlt évek felméréseihez képest. Átlagosan körülbelül 235 ezer forintos nettó fizetést tartanak elfogadhatónak pályájuk kezdetén, míg a minimum igényük nettó 158 ezer forint. A felmérés szerint 375 ezer forintos nettó fizetés lenne az, amelynek már kifejezetten örülnének az első munkahelyen.

A gimnáziumban tanuló diákok elvárásai még magasabbak a szakközépiskolában tanuló társaiknál: számukra a nettó 400 ezer forint feletti fizetés lenne igazán megnyerő. Összehasonlítva ezeket az elvárásokat a KSH legfrissebb adataival, melyek szerint 159 ezer forint az átlag nettó bér Magyarországon, kijelenthető, hogy a valós munkaerő-piaci lehetőségektől elrugaszkodott igényeket fogalmaznak meg a diákok. Az anyagi juttatások mellett az első munkahely esetén szintén fontos kritérium volt a tanulók számára, hogy a választott cég biztos háttérrel rendelkezzen.

Nőtt a diákok vállalkozási kedve

A fiatalok egyre ambiciózusabban tekintenek a lehetőségeikre, az elmúlt évekhez képest nőtt azon diákok száma, akik vezető beosztásban szeretnének dolgozni a későbbiekben. Csaknem 80 százalékuk valamilyen vezető pozícióban képzeli el magát a jövőben. A tavalyi évhez képest több mint 20 százalékkal nőtt a vállalkozni vágyó fiatalok aránya. A szakközépiskolások csaknem kétharmada már iskolai tanulmányai befejezése után is szívesen vezetné saját vállalkozását.
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.11HR Fest 22 - Forgatókönyvek sűrűjében Újra jön a HR-világ legmeghatározóbb szakmai eseménye. Ősszel újra vár a HR Fest az Akvárium Klubban, ahol ezúttal a gyors változásokra és a közeledő sötét felhőkre fókuszálunk. Neked van már forgatókönyved? Részletek Jegyek
  • 2022.10.11XIX. Magyar Munkajogi Konferencia Atipikus munkajogviszonyok, munkaszerződés és munkajogviszony tartalma, határozott idejű jogviszony sajátosságai. Milyen kihívásokkal kell a cégeknek jelenleg szembenézniük munkaügyi kérdésekben? Nem érdemes hiányoznia a XIX. Munkajogi Konferenciáról. Részletek Jegyek
  • 2022.11.09Új EU-s irányelvek a Munka Törvénykönyvében Jelentős munkaügyi adminisztratív feladat ősz elején - két irányelv átültetésével módosul a munka törvénykönyve. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Majdnem másfélszeresére drágulhatnak a nyelvtanfolyamok

A Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke szerint a céges megrendelőknél növekedés várható, de ezek a kurzusok is drágábbak lesznek a kata-törvény miatt. Teljes cikk

Fejenként 10 ezer dollárt engednének el a diákhitel-tartozásokból Amerikában

Az Egyesült Államokban a diákhitel-tartozások összege jelenleg 1,6 ezer millárd dollárra rúg. Teljes cikk

Nyugdíjasokkal enyhítenének a pedagógushiányon, a szakszervezet szerint ez nem megoldás

A szakszervezet becslése szerint több mint 15 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből. Teljes cikk