kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Nyílt nap a bíróságokon: diákok ülhetnek a pulpitusra

Nyílt napot tart több bíróság is csütörtökön a polgári igazságszolgáltatás európai napja alkalmából - mondta az egyik vendéglátó, Kerepesy Krisztián bíró az MTI-nek.

Emlékeztetett arra, hogy az Európai Tanács Miniszteri Bizottsága 2003-ban döntött a nyílt nap megrendezéséről, azóta október végén az Európai Unió minden tagállamában különböző programokkal próbálják meg közelebb vinni az igazságszolgáltatást a "nem jogász jogkereső közönséghez".
Magyarországon idén is országos lesz a program: a budapestiek mellett több vidéki bíróság is nyílt napon mutatkozik be. Az érdeklődők megtudhatják, hogyan működnek a bíróságok, mit jelent bírónak lenni, és az épületbejárások során a "színfalak mögé" is betekinthetnek.

Kerepesy Krisztián elmondta: csütörtökön több mint háromszáz középiskolás ismerkedhet meg a Kúria, a Fővárosi Törvényszék, valamint az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) - művészettörténetileg is érdekes - közös épületével.

A látogatók a kétórás program során várhatóan beleshetnek egy valódi büntetőtárgyalásra, megnézhetik az esküdtszéki termet, ülhetnek a pulpituson és a vádlottak padján is. Jelezte, az idegenvezetést a fogalmazók, a titkárok és a bírók "nem nyári egyetem jelleggel" tartják, inkább arról beszélnek, ami egyébként is érdekli a jogkereső közönséget.

Mindhárom épületnek gazdag történelme van, így a látogatók számos érdekes történetet is hallhatnak. Megnézhetik például a West-Balkán-ügy tárgyalóját, és abba a terembe is bemehetnek, ahonnan néhány éve az egyik vádlott szökni akart, kivetette magát az ablakon és meghalt.

A diákok a látogatás végén tesztet tölthetnek ki, a legjobbak pedig kisebb ajándékot kapnak. Kerepesy Krisztián elmondta azt is, hogy csütörtökre már teltházuk van, ám külön megkeresésekre az intézményeket más időben is felkereshetik az érdeklődők.

Az Országos Bírósági Hivatalban a nyílt nap keretében délután fővárosi ügyvédeket és a budapesti közjegyzői kamara tagjait fogadják, és a fejlesztők bemutatják nekik az ügyfélkapcsolatok elektronizálása keretében létrehozott "e-bíróságot". A bemutatót Handó Tünde, az OBH elnöke nyitja meg, bevezetőt mond Péntek László, a Fővárosi Törvényszék bírája, a program szakmai vezetője.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Hamis diplomákkal szerzett állásokat egy kecskeméti nő, lebukott

A nőt többrendbeli közokirat-hamisítással vádolják. Teljes cikk

Az iskolai csapatsportokból a munkahelyen is profitálhatunk

A fiatalkorban végzett sportolásnak nem csak egészségügyi előnyei vannak - derül ki egy friss kutatásból. Teljes cikk

Továbbra is intenzív a SZÉP-kártya felhasználása

A SZÉP-kártyával rendelkezők májusban költötték a legtöbbet 2024-ben. Teljes cikk