Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Nyílt nap a bíróságokon: diákok ülhetnek a pulpitusra

Nyílt napot tart több bíróság is csütörtökön a polgári igazságszolgáltatás európai napja alkalmából - mondta az egyik vendéglátó, Kerepesy Krisztián bíró az MTI-nek.

Emlékeztetett arra, hogy az Európai Tanács Miniszteri Bizottsága 2003-ban döntött a nyílt nap megrendezéséről, azóta október végén az Európai Unió minden tagállamában különböző programokkal próbálják meg közelebb vinni az igazságszolgáltatást a "nem jogász jogkereső közönséghez".
Magyarországon idén is országos lesz a program: a budapestiek mellett több vidéki bíróság is nyílt napon mutatkozik be. Az érdeklődők megtudhatják, hogyan működnek a bíróságok, mit jelent bírónak lenni, és az épületbejárások során a "színfalak mögé" is betekinthetnek.

Kerepesy Krisztián elmondta: csütörtökön több mint háromszáz középiskolás ismerkedhet meg a Kúria, a Fővárosi Törvényszék, valamint az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) - művészettörténetileg is érdekes - közös épületével.

A látogatók a kétórás program során várhatóan beleshetnek egy valódi büntetőtárgyalásra, megnézhetik az esküdtszéki termet, ülhetnek a pulpituson és a vádlottak padján is. Jelezte, az idegenvezetést a fogalmazók, a titkárok és a bírók "nem nyári egyetem jelleggel" tartják, inkább arról beszélnek, ami egyébként is érdekli a jogkereső közönséget.

Mindhárom épületnek gazdag történelme van, így a látogatók számos érdekes történetet is hallhatnak. Megnézhetik például a West-Balkán-ügy tárgyalóját, és abba a terembe is bemehetnek, ahonnan néhány éve az egyik vádlott szökni akart, kivetette magát az ablakon és meghalt.

A diákok a látogatás végén tesztet tölthetnek ki, a legjobbak pedig kisebb ajándékot kapnak. Kerepesy Krisztián elmondta azt is, hogy csütörtökre már teltházuk van, ám külön megkeresésekre az intézményeket más időben is felkereshetik az érdeklődők.

Az Országos Bírósági Hivatalban a nyílt nap keretében délután fővárosi ügyvédeket és a budapesti közjegyzői kamara tagjait fogadják, és a fejlesztők bemutatják nekik az ügyfélkapcsolatok elektronizálása keretében létrehozott "e-bíróságot". A bemutatót Handó Tünde, az OBH elnöke nyitja meg, bevezetőt mond Péntek László, a Fővárosi Törvényszék bírája, a program szakmai vezetője.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Októbertől ismét tart rendezvényeket a Hungexpo

Szigorú biztonsági szabályok mellett októberben megrendezi a Construma, az Otthon Desing, az Automotive Hungary, és az Ipar Napjai kiállításokat a... Teljes cikk

Csökkenés helyett tovább nőtt a munkanélküliség Oroszországban

Oroszországban az elemzők által várt csökkenés helyett augusztusban 6,4 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta. Teljes cikk

Mától az állomásokon, megállókban is kötelező maszkot viselni

A MÁV-Start és a Volánbusz szeptember 21-én hétfőtől tovább szigorítja a maszkhasználatot: azt már nem csak a közösségi közlekedési... Teljes cikk