Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Nyugat-Dunántúl: milliárdok bérekre, képzésekre

A korábbi évnél nyolcszor nagyobb összeget fizetett ki a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ (NYDRMK) 2009-ben a bérgarancia alap terhére a felszámolás alatt lévő, de bért fizetni nem tudó cégek dolgozóinak.

images

Kiss Ambrus főigazgató kifejtette: a gazdasági válság hatásaként a munkaügyi központ a múlt évben összesen 24,4 milliárd forint kifizetést teljesített Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében, az összeg több mint 60 százalékkal meghaladja a 2008-as adatot. Ebből a pénzből legnagyobb mértékben a bérgarancia alap terhére történt kifizetések emelkedtek.

Az összes kifizetésen belül a munkanélkülieknek folyósított ellátások értéke nőtt, 2008-ban még 10 milliárdot, tavaly már 16,5 milliárd forintot fordítottak erre. Csaknem felére, 1,5 milliárd forintra csökkent ugyanakkor a központi foglalkoztatási alapból nyújtott decentralizált támogatás összege.

Ugyancsak központi keretből 1,6 milliárd forintot fizettek ki a régióban munkahelymegőrzésre a térségben működő vállalkozások számára, a számukra tavaly megítélt 3,3 milliárdos teljes összeg fennmaradó részét 2010-ben folyósítják.

Kiss Ambrus Nyugat-Dunántúl foglalkoztatási adatairól elmondta: a régióban tavaly 30 százalékkal csökkent az ipari termelés, éves átlagban pedig 15 ezerrel: mintegy 40 százalékkal nőtt a munkanélküliek száma. A régióban december végén mintegy 46 ezer regisztrált munkanélkülit tartottak nyilván. A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) támogatásainak köszönhető, hogy ez a szám nem lett még magasabb - tette hozzá. Az új álláshelyek száma 22 százalékkal volt kevesebb a korábbi esztendőnél, ebből tavaly mintegy 40 ezer volt.

A TÁMOP programokra tavaly a régióban felhasznált mintegy 1,5 milliárd forintot képzési, elhelyezkedési támogatásokra fordították, de régiók közötti átcsoportosítások révén további összegekre számítanak.

Kiss Gyula projektvezető ezzel kapcsolatban kifejtette: a TÁMOP 1.1.2 programmal a hátrányos helyzetű emberek munkaerőpiacra való belépését segítették, tavaly óta már a válság miatt állásukat vesztők képzését, elhelyezkedését is támogatják belőle. Erre a teljes keret mintegy 4,4 milliárd forint.

A Nyugat-Dunántúlon 2008-tól kezdődően összesen 4800-nál is többen vettek részt a programokban, közülük 40 százalék a válság miatt veszítette el munkahelyét. A támogatási programokban részt vettek közel 53 százaléka több mint fél év után is dolgozott, de ez az arány folyamatosan növekszik, ahogy a vizsgált féléves időszak letelik.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Egyre nagyobb a nyomás a bolti dolgozókon a munkaerőhiány miatt

A munkaadók szerint 6 ezer dolgozó hiányzik a kiskereskedelemből, a szakszervezet és a munkavállalók szerint nagyobb a gond. Teljes cikk

Megkéseltek egy tanárt egy győri iskolában

Az 51 éves tanárnőt kórházba szállították, a 17 éves elkövetőt elfogták. Teljes cikk