Megjelent: 12 éve

Önkéntesként külföldön: előny lehet az álláspiacon

images

Az önkéntes program a Fiatalok Lendületben címet viselő EU-s program második alprogramja. Folyamatosan lehet jelentkezni azoknak a 18-30 év közötti fiataloknak, akik valamelyik EU-tagországban, illetve a pályázati útmutatóban szereplő unión kívüli országokban szeretnének önkéntes szolgálatot teljesíteni. A programban való részvétel nincs iskolai végzettséghez, nyelvtudáshoz kötve. Előnnyel indulnak a valamilyen szempontból hátrányos helyzetűek, ám mindenki számára nyitottak a kapuk.

A jelentkezőknek első körben fogadó vagy küldő szervezetet kell találniuk, ugyanis a pályázatot csak a nemzeti irodák által jóváhagyott szervezetek adhatják be. Ehhez segítséget ezen az oldalon találnak, ahol országra bontva lehet böngészni a különféle fogadó szervezetek között. Magyarországot beírva Karcagtól Pécsig ötvennél is több önkormányzattal, alapítvánnyal és más nonprofit szervezettel lehet felvenni a kapcsolatot. Olaszország esetében Milánótól Leccéig közel száz hely közül lehet választani illetve a szervezetek nevére kattintva áttekinteni a felkínált lehetőségeket. Németország nevét beírva már több száz szervezet neve jelenik meg, főként ifjúsági központok, óvodák, iskolák és egyéb képző központok.

Újságszerkesztéstől teknőstojás-számolásig

A fiatalokat az önkéntes tevékenységek legszélesebb skálája várja. Újságszerkesztés, rádióműsor készítése, templom, kastély helyreállításában való részvétel, múzeumi adminisztráció, szervezői munka sportversenyeken, kulturális programokban. De például teknőstojás-számolásra is ment már ki magyar fiatal.
A fogadó, illetve a küldő szervezet segít a felkészítésben. Ugyan a programban való részvételnek nem előfeltétele a nyelvtudás, a külföldi szolgálathoz minimális, kommunikációs szintű nyelvtudás elengedhetetlen. Enélkül nehéz bármilyen munkahelyen is jó kapcsolatokat kialakítani.

A kiutazó önkénteseknek a programban való részvétel nem kerül pénzbe. Az útiköltség, a szállás, az étkezés, a biztosítás, az esetleges vízumköltség a programmal teljes mértékben finanszírozható. Emellett zsebpénzt kap mindenki, ami országonként eltérő 50-150 euró (13-33 ezer forint) között mozog. Franciaországban 125 euró, Németországban 105 euró, Angliában 150 eurónak megfelelő font.

Javuló nyelvtudás, nagyobb bátorság

A visszatérők arról számoltak be, már az első néhány hétben érezhetően javult a nyelvtudásuk, felszakadtak bennük a kommunikációs gátak, mertek akár hibákat vétve is beszélni a helyi nyelven. Az idegen kultúrába való beilleszkedés pedig nyitottá tette őket, ráadásul a legtöbben külföldi barátokat is szereztek.

A visszatérés után az önkéntesek hivatalos oklevelet kapnak a kint töltött időszakról. Előny lehet a külföldi önkéntes szolgálat a későbbi álláskeresésben is. Jól mutat az önéletrajzban, az alkalmazkodókészség, a nyitottság, a megbízható nyelvtudás bizonyítéka lehet egy Németországban vagy Angliában önkéntes munkával eltöltött néhány hónap.

Aki december 1. - április 30. között szeretne önkéntes szolgálatot teljesíteni külföldön, szeptember elsejéig kell a koordináló szervezettel egyeztetve a pályázatot beadni. A február 1. - július 31. között kiutazóknak november elseje a jelentkezési határidő. Ám 2013-ig folyamatos a pályázat, így senki sem marad le.
A programban való részvételről bővebb információ a www.eurodesk.hu, a www.mobilitas.hu weboldalon, illetve a Regionális Ifjúsági Szolgáltató Irodák munkatársaitól kérhető.
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ezt fontolja meg, mielőtt viszonyba kezd a munkahelyén

Régi igazság a „házinyúra nem lövünk”. Ezt a népi bölcsességet azonban a gyakorlat számos alkalommal felülírja. Pedig a munkahelyi kapcsolatok... Teljes cikk

Sikeres a négynapos munkahét a Microsoft-nál Japánban

A Microsoft egy részlegénél augusztusban a dolgozók minden héten pénteken fizetett szabadnapot kaptak - írja a hvg.hu a Business Insider cikkére hivatkozva. Teljes cikk

5+1 pontos recept rosszkedv ellen

Az érzelmi intelligencia, azaz az EQ, az a velünk született képességünk, mely segítségével felismerjük saját érzelmeinket és képesek vagyunk... Teljes cikk