Megjelent: 1 éve

Óriási bajba kerülhet a magyar vendéglátás egy új rendelet miatt: szakképzettség nélkül egy húst sem lehet kisütni

A szeptemberben hatályba lépett rendelet a magyar vendéglátósok 90 százaléka számára betarthatatlan, miközben eddig is komoly emberhiány volt az ágazatban.

Egy szeptember 1-jén hatályba lépett rendelet szerint hideg-meleg ételek és italok, valamint cukrászati termékek készítését mostantól kizárólag szakképesítéssel rendelkező személy végezheti – írja a Telex. A szabály a magyar vendéglátósok 90 százaléka számára betarthatatlan. A Magyar Vendéglátók Ipartestülete arról írt, hogy korábban elég volt, ha a konyhai, cukrászati műszakban legalább egy szakképzett dolgozó jelen volt, a többi alkalmazott akár szakképzettség nélkül is dolgozhatott. A szervezetek értelmezése szerint az új rendelet értelmében ez már nem lesz elegendő, tehát szakképesítés nélkül nem lehet megsütni a krumplit vagy bepanírozni egy húst egy vendéglátóegységben.

A Magyar Közlömyben is megjelent rendelet szeptember elseje óta van érvényben, ám sem a médiában, sem a vendéglátószakmában nem kapott komolyabb visszhangot.

Mi is értelmezzük, nem akarjuk elhinni, hogy ilyen létezhet. Ez konkrétan lehetetlen”, ha ezt mindenki megpróbálná betartani, akkor a vendéglátóhelyek körülbelül 10 százaléka maradhatna nyitva” – mondta a Telexnek egy vendéglátós szervezet vezetője, aki név nélkül nyilatkozott. Hozzátette: a rendelet betartása nem csak a kisebb kifőzdék, de az átlagos éttermek számára is teljesíthetetlen. A szervezet egyelőre nem kapott választ a megkereséseikre. Szerintük a legtöbb vendéglátós nem is hallott a rendeletről. A portálnak nyilatkozó forrás szerint nem valószínű, hogy EU-s direktíváról van szó, ugyanis nemzetközi szinten sincs elég dolgozó a turizmusban és vendéglátásban, egy ilyen rendelet bárhol a világon komolytalan lenne. Hozzátette: az egyetlen magyarázat az lehet, hogy egy hibáról van szó. „Bármilyen embert alig találunk, nemhogy szakképzettet” – jelentette ki.  

A Telex az új szabály kapcsán megkereste a McDonald’s, a Burger King és a KFC sajtóosztályát is, akik egyelőre nem reagáltak. A portál megkereste továbbá az Innovációs és Technológiai Minisztériumot is arról érdeklődve, miért tartották fontosnak a szabály bevezetését, egyeztettek-e a szakmai szervezetekkel és mikortól ellenőrzik a szabály betartását.

 

Frissítés: Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezte a képesítési követelmények rendeletének módosítását - közölte a minisztérium az MTI-vel hétfőn.

 

Telex

fotó: pexels

  • 2023.02.08Az MT. új szabályai - munkajogi aktualitások, változások 2023. Az Országgyűlés 2022. decemberében módosította a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt, mely több pontban is módosult a korábbiakhoz képest. On-line programunk keretében szeretnénk bemutatni résztvevőinknek a módosításban érintett részeket, aktualitásokat gyakorlati megközelítésben. Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek