Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Pakson is rendezett portához kötik a segélyt

A paksi képviselő-testület úgy döntött, hogy a város a jövőben a lakókörnyezet rendben tartásához köti a bérpótló juttatás kifizetését, a segélyek többségét pedig nem pénzben, hanem természetben folyósítja; az új rendelet májusban lép életbe - tájékoztatta Hajdu János fideszes polgármester az MTI-t.

Közlése szerint a szociális és gyermekjóléti ellátások folyósítása kapcsán több szigorításról is döntött a képviselő-testület. Az önkormányzat a jövőben a lehető legritkább esetben nyújt pénzbeli támogatást; a juttatások nagy részét természetben, pontosabban csak meghatározott célra használható, át nem ruházható utalvány formájában kapják a rászorultak - mondta a polgármester.

"Pénzbeli támogatást rendkívül ritka esetben adunk a rászorultaknak, azért, hogy biztos, hogy odajusson az a pénz, ahova szánjuk - indokolta a döntést Hajdu János. A bérpótló juttatás folyósítását is feltételhez kötötték: azok részesülhetnek benne, akik a lakókörnyezetüket, udvarukat, házukat és az ahhoz tartozó közterületet rendben tartják.

"Ha az érintett udvarában nincs rend, ha a lakása nem tiszta, ha a háza előtti járdát nem takarítja, akkor a kifizetést szüneteltetjük; ha a feltételeket teljesítette, engedélyezzük a folyósítást - mondta a polgármester, hozzáfűzve, hogy a kérdésben egy e célra létrehozott bizottság dönt majd.

Hajdu János szólt arról, hogy takarékossági, illetve méltányossági okokból más változásokról is döntöttek. Az önkormányzat több juttatásnál megemelte a jövedelemhatárokat, az elmúlt években ugyanis sokan kikerültek az ellátórendszerből, miután öt éve nem változott a nyugdíjminimum és a segélyeket ehhez mérten állapítják meg. Pakson a 70 évnél idősebbek a jövőben nemcsak szociális, hanem alanyi jogon is kaphatnak szemétszállítási-díj hozzájárulást. A diákok helyi közlekedésének támogatását viszont szigorították. Az önkormányzat eddig évente 1300 diák számára vásárolt helyi autóbusz bérletet, míg a jövőben 100 százalék helyett 80 százalékot térít meg utólag a megvásárolt bérlet után.

Az önkormányzat jelentősen emelte a roma tanulók ösztöndíját, hogy jobban ösztönözze a szülőkön keresztül a gyermekeket az iskolába járásra és tanulásra. Míg eddig 2000-4000 forintot kaphattak havonta tanulmányi eredménytől függően, addig a jövőben 3000-8000 forint lehet a havi ösztöndíj, utóbbi 4,51 feletti tanulmányi átlag esetén, amennyiben a diáknak nincs igazolatlan hiányzása. A most elfogadott változások májusban lépnek életbe.

Paks évente mintegy 350 millió forintot költ szociális juttatásokra, ennek a fele állam által meghatározott juttatás, és ugyanannyi a paksi "specialitás", mint például a roma tanulók felzárkóztatási támogatása és bizonyos lakhatási támogatások - mondta Hajdu János.

A paksiakat megelőzően számos település önkormányzata döntött arról, hogy a lakókörnyezet rendben tartásához köti a bérpótló juttatás kifizetését. A gyöngyösi önkormányzat a második félévtől szab feltételeket, az átmeneti segélyt pedig csak élelmiszerre, vegyi árura és ruházatra elkölthető bónok formájában adja ki. Balassagyarmaton, Rákóczibányán is életbe lép rövidesen a szigorítás. Mezőkövesden a rendezett porta mellett legalább harminc nap, egy éven belüli igazolt munkavégzés is kell ahhoz, hogy valaki bérpótló juttatást kapjon. A Komárom-Esztergom megyei Tarján és a Tolna megyei Tamási önkormányzatai is úgy döntöttek, segélyt csak annak fizetnek, akinek rendben van a háza tája.

A bérpótló juttatás ez év januárjában váltotta fel a rendelkezésre állási támogatást, mértéke viszont nem változott: a mindenkori öregségi nyugdíj minimumával egyezik meg, ami jelenleg 28.500 forint. A közfoglalkoztatásra vonatkozó szabályozás is 2011 januárjától változott, az önkormányzatok azóta a lakókörnyezet rendben tartásához köthetik helyi rendeletben a bérpótló juttatás kifizetését.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
PDSZ: Nyomorúságos, béremelésnek álcázott pótlékkal próbálják kiszúrni az egyre dühösebb ágazati dolgozók szemét

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elégedetlen a Kásler Mikós által hétfőn bejelentett 10 százalékos szakmai pótlékkal. Teljes cikk

44 milliárd forintos autóipari beruházás Tatabányán

A tatabányai ipari parkban már több dél-koreai vállalat működik, a Lotte Aluminium Kft. a negyedik a sorban. Teljes cikk

Tíz százalékkal emelkedik a pedagógusok bére

Az intézményvezetők és helyetteseik a tanulók létszámához igazodó vezetői pótlékokat kapnak - mondta el Kásler Miklós. Teljes cikk