Szerző: Kertész Dalma
Megjelent: 9 éve

Pályakezdés, pályakövetés - hogyan gondolkodnak a friss diplomások?

A Budapesti Corvinus Egyetem Karrier Iroda hagyományos üzleti reggelijét ezúttal az iroda 15 éves fennállását ünneplő programsorozat keretében rendezte meg. A Karrier Iroda 15 éve áll a hallgatók rendelkezésére, tanácsadással, munkaerő-közvetítéssel, a hallgatókkal való kapcsolattartással foglalkozik, az ügyfélorientált munka szlogenjükkel élve - "A Te ambíciód, a mi hivatásunk!" - szemlélet szerint zajlik. A fejlesztéseket az iroda nem önerőből, hanem az Új Széchenyi Terv egy projektjében, Európai Uniós támogatással végzi.

Az rendezvényen elhangzott, mind az iroda, mind a hallgatók szempontjából egyre fontosabbak a külföldi kapcsolatok, így külön büszkeség, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) diákjai rendelkeznek a legjobb mobilitási mutatószámokkal. Andrási Monika, a Corvinus Karrier Iroda igazgatója elmondta, látni kell, hogy a jövőben már nem beszélhetünk többet hazai munkaerőpiacról, csak európai és globális lehetőségekről. A Karrier Iroda is számtalan újdonsággal bővítette szolgáltatásait, például fapados állásbörze és "Rapid Randi" szervezésével várják az érdeklődő álláskeresőket és munkaadókat, ezzel a toborzási börzéktől a kiválasztási állásbörze irányába orientálódnak.

A pályakövetési rendszerek tanulságai

A karrier irodák egyik legérdekesebb feladata jelenleg a diplomás pályakövetési rendszerek kezelése, mely a felsőoktatásban zajló átalakítások miatt egyre hangsúlyosabb szerepet kap. A Corvinus Karrier Iroda pályakövetési rendszere már 2006-ban beindult, egy próbafelméréssel a 2004-ben végzetteket tesztelték. Igyekeztek egy gyorsan kitölthető, informatív tesztet összeállítani, hogy minél több végzett hallgatót válaszadásra bírjanak. Az irodának már kiforrott módszere volt a felmérésre, mikor 2010-ben alkalmazkodniuk kellett az országos pályakövetési rendszer előírásaihoz, a hallgatókat egy, három, és öt év után is fel kellett keresni, valamint a megkérdezettek körét is szélesítették, az abszolutóriummal végzett diákokon át a külföldi hallgatókon és az oktatókon keresztül mindenkit meg kellett kérdezni. Andrási Monika elmondása szerint félelmeik beigazolódtak, ennek következtében visszaeső válaszadási arányt tapasztaltak, 9-15 százalékos részvétel mellett pedig nem lehet szó releváns információkról.

A Karrier Iroda a korábbi években már elkezdte alkalmazni a telefonos emlékeztetés módszerét, illetve idén egy munkaadók között végzett kutatás is folyamatban van. Az igazgató elmondta, a jövő már az egyéni, személyre szóló karrierkövetésről fog szólni, speciális kari és szakos kutatásokat vezetnek majd be. A konkrét módszertan egyelőre csak körvonalazódik, a Karrier Iroda a mélymódszertani vizsgálatok, és a használható, elemezhető adatok közötti arany középutat igyekszik megtalálni. A Corvinus Karrier Iroda munkatársai büszkék rá, hogy a legfrissebb adatok szerint a Budapesti Corvinus Egyetemen szerzett diploma presztízsértéke magas, a végzettek úgy gondolják, biztos elméleti alapokat szereztek az egyetem falai között, és kiemelik az intézmény nyújtotta gazdag kapcsolatépítési lehetőségeket. A végzett diákok 90 százaléka újra ide jelentkezne, és kilencven százalékuk másoknak is ajánlaná a BCE-t.

Friss diplomások álláskeresési preferenciái

A Friss diplomások álláskeresési preferenciái felmérés eredményei egy három oldalas kérdőív kiértékelése nyomán születtek meg, melyet a márciusi KarrierExpón töltött ki 257 válaszadó, köztük több mint százötven a Budapesti Corvinus Egyetemen tanuló diák. A válaszadók átlagéletkora 23,7 év volt, tehát elsősorban frissdiplomások, tanulmányaikat befejező pályakezdők vettek részt a felmérésben. A kimutatás szerint a rövid időn belül munkát kereső Corvinus-os diákok 60 százaléka már rendelkezik szakmai tapasztalattal.

HR - a második leginkább preferált szakterület

Érdekes eredményt hozott a hallgatók által preferált szakterületek összesített táblázata, mely szerint első helyen a marketing, második helyen a HR területek állnak, a harmadik leginkább preferált szakma pedig az értékesítés. Az összes válaszadó 26 százaléka leginkább marketing pályára készülne, 24 százalékuk pedig a HR-t részesítené előnyben. Andrási Monika igazgató szerint ez az eredmény azt is jelentheti, hogy a pénzügyi pályára készülők már találtak állást. Csaba Attila, a BCE Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette, a tesztet 75 százalékban hölgyek töltötték ki, ami például a pénzügyi területek hátrányára torzíthatja a listát.

Ami a cégválasztást illeti, a felmérést kitöltők 52,1 százaléka, köztük a Corvinus-os hallgatók 56,3 százaléka gondolja úgy, hogy a kihívást jelentő feladatokat minden másnál fontosabbnak tartja. Ezt követi a cég tevékenységi köre, majd - mint harmadik leghangsúlyosabb szempont - a fizetés és a kompenzáció a döntő a válaszadók számára. A preferált tényezők között már a kezdő fizetés határozza meg leginkább a választást, a pályakezdők az összesítés szerint nettó 171 046 forintos kezdő fizetést tartanának irányadónak. Andrási Monika úgy véli, a végzett hallgatók gyakran "hibába esnek" e tekintetben. "Tudatosítani kell bennük, hogy a kezdő fizetés nem alku tárgya, a gyakorlat fogja eldönteni, mennyit érdemelnek. Bizakodó vagyok ugyanakkor azzal kapcsolatban, hogy a kihívást jelentő feladatok, melyek a flow élmény alapját képezik, első helyre kerültek" - teszi hozzá az igazgató.

A leginkább kedvelt cégek listájában folyamatos tendencia figyelhető meg, az idei felmérés nem hozott nagy változást. A MOL, a L'Oreal, az Unilever és a KMPG vállalatok váltják egymást az első helyeken. Csaba Attila szerint minél több fronton van jelen egy cég az egyetemeken, annál feljebb kerül ezen a listán.

A pályakezdők szerint álláskeresés során az egyik legfontosabb kompetencia az idegennyelvtudás, a megfelelő önmenedzselés és a jó önéletrajz. Némi cinizmust sejtet a hallgatók részéről, hogy a listán utolsó helyen "végzett" a tanulmányi eredmény - mint álláskeresési kompetencia -. A felmérés azt mutatja, elsősorban az interneten, állásbörzéken és személyes kapcsolatokon keresztül próbálnak meg munkához jutni az álláskeresők.

Miben a leggyengébbek a hallgatók?

Andrási Monika szerint egyszerű a válasz arra a kérdésre, mit emeljen ki egy hallgató az állásinterjún. "Őt magát" - véli az igazgató, aki egy kérdésre válaszolva elmondta, a munkaadók legáltalánosabb visszajelzése, hogy a hallgatók ebben a leggyengébbek: "nem tudják, mi van a csomagban." A Karrier Iroda vezetője ugyanakkor hozzátette, a cégek néha nem adnak egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy mit várnak el a pályázótól. A versenyképesség, mint követelmény, nehezen értelmezhető - mondja a szakember.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Külföldi diákok nem tanulhatnak tovább olyan amerikai egyetemen, ahol csak online oktatás folyik

Az Egyesült Államokban a legtöbb egyetem távoktatást tervez legalább az első félévre. Teljes cikk

Saját pénzükből költöttek a távoktatásra a tanárok

Laptopra, webkamerára, gyorsabb internetelőfizetésre is költöttek a pedagógusok. Teljes cikk

A digitális tanítás a jövőben is része lehet az oktatásnak

A csütörtökön elfogadott módosítás értelmében például a szombatra áthelyezett munkanapokon is lehetőség nyílna a digitális oktatásra. Teljes cikk