Megjelent: 13 éve

PM: A szigor hatására fehéredik a gazdaság

Egyértelműen a gazdaság fehéredésének jelét látja a Pénzügyminisztérium (PM) a versenyszektorban foglalkoztatottak számának alakulásában - derül ki a tárca tájékoztatóból, amely az uniós pénzügyminiszterek tanácsának tavaly októberi ajánlása alapján meghozott intézkedések hatásait mutatja be.

A tárca szerint a versenyszektor létszámbővülése magasabb a vártnál, miközben az egyéni vállalkozóknál csökkenést regisztráltak. Ez különösen két olyan ágazatra - az építőiparra és a kereskedelemre - jellemző, ahol az egyéni vállalkozási forma elterjedt, és feltételezések szerint a színlelt szerződések is itt a legnépszerűbbek.

A PM-ben úgy vélik, hogy már a 2006-os folyamatokon nyomott hagyott a szigor. Ennek jelét látják például a jövedéki adó többletében (a GDP 0,1 százaléka), illetve a járulékbevételek terv feletti teljesülésében (0,3 százalék). A tájékoztatóban megállapítják továbbá, hogy a vállalkozások bevételeihez, nyereségéhez köthető befizetések az eva kivételével a vártnál nagyobbak lettek; a különadóval együtt számolva a társasági adó többlete elérte a bruttó hazai termék (GDP) 0,15 százalékát és hasonló nagyságrendű volt az iparűzési adó többlete is.

Az idei évre is jótékonyan hatnak ezek az intézkedések a PM szerint, ennek tudható be, hogy a rendkívüli tételeket figyelmen kívül hagyva az elmúlt három évben idén a legalacsonyabb az államháztartás első negyedévi hiánya (2005 óta sorrendben 52, 49 és 47 százalék) a korrigált éves deficitekhez, illetve előirányzatokhoz viszonyítva.

Napi Gazdaság
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter