Megjelent: 9 éve

Problémás a nyári gyerekfelügyelet a szülőknek

Jövő hét végén befejeződik a tanítás az iskolákban, kezdődik a nyári szünet. A gyerekek felügyelete azonban sok szülőnek okoz problémát a munkahelyi időbeosztás miatt - cikkezik a Népszabadság.

A munka törvénykönyve szerint a szabadságok negyedével rendelkezhet szabadon a munkavállaló, de van olyan cég, ahol még ennyivel sem - mondta a Népszabadságnak Keszei Sándor, a Magyar Szülők Országos Egyesületének elnöke. Hozzátette: nyáron folyamatosan érkeznek a panaszok olyan szülőktől, akiket azért rúgtak ki a munkahelyükről, mert túl sok szabadságot vettek ki.

Keszei Sándor szerint jogsértő az óvodák nyári, akár több mint egy hónapra szóló bezárása. Elvileg egész évben nyitva kellene lenniük, ráadásul a szülők munkarendjéhez igazodva. A törvény azonban az önkormányzatokra bízza a működés rendjét, amelyek kijelölik a terület ügyeletes óvodáját, és részükről eleget tettek a jogszabályoknak.

Magyarország uniós tagsága óta az önkormányzatoknak kötelező jelleggel meg kell oldaniuk azon gyerekek napközbeni ellátását, felügyeletét, akiknek a szülei dolgoznak vagy betegek. Ennek során csak az étkezésért lehet pénzt kérni - hívja fel a figyelmet egy másik jogszabályra Keszei Sándor. Erről a lehetőségről azonban sok szülő nem is tud, pedig ha élni kívánna ezzel, akkor csupán kérvényezni kell.

Lannert Judit közgazdász, szociológus, oktatáskutató elmondása szerint az Egyesült Államokban végzett éves kompetenciavizsgálatokból rendre azt a következtetést vonják le, hogy minél hosszabb a szünet, annál nagyobb a tehetős és a szegényebb gyerekek tanulmányi teljesítménye közötti különbség.

A szakember szerint ez nálunk még inkább ez a jellemző: a középosztálybeli szülők akár többször is befizetik a gyerekeiket különböző táborokba, míg a kisfalvakban, a leszakadt térségekben és ott is alapvetően a romákra jellemző, hogy a gyerekeik sem év közben, sem nyáron nem jutnak ki a faluból, nem fejlődnek, nem válnak nyitottá az új dolgokra.

Lannert Judit szerint érdemes lenne néhány héttel meghosszabbítani a tanévet, így a terheket arányosabban el lehetne osztani. Így a kormányzati elképzelés a kötelező óraszám emeléséről nem kerülne pluszpénzbe, és csökkenne a tanárok túlterheltsége is.

Népszabadság
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter