Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

Sok állami ösztöndíjasnak szorul most össze a gyomra

Több mint kétezer volt felsőoktatási hallgató kapott vagy kap a napokban levelet az Oktatási Hivataltól (OH), ebben arra hívják fel a figyelmet, hogy lejár az oklevélszerzési határidő augusztus 31-én.

A hivatal az MTI kérdésére közölte: a magyar állami ösztöndíj igénybevételéhez kapcsolódó kötelezettségekkel összefüggésben az elmúlt két hónapban több mint kétezer olyan volt hallgatónak küldtek határozatot, aki sikeres kimeneti vizsgát tett vagy abszolutóriumot (végbizonyítványt) szerzett, de oklevelét nem szerezte meg.

A határidő az esetek nagy részében augusztus 31. A kiküldött határozatban az összesen igénybe vett magyar állami ösztöndíj összegét és az oklevélszerzés határidejét közölte az OH.

A határozatot elsősorban azok a hallgatók kapták meg, akik 2012 őszén négy féléves képzést (mesterképzést vagy felsőoktatási szakképzést) kezdtek meg.

Az oktatas.hu oldalon közzétett tájékoztató szerint a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény értelmében a magyar állami ösztöndíjas hallgatóknak a képzési idő másfélszerese, azaz a négy féléves képzések esetében hat félév alatt kell megszerezniük az oklevelüket. Ez alól kivételt jelentenek azok, akiknek volt passzív félévük, hiszen az oklevélszerzési határidőt minden egyes passzív félév kitolja.

Kitértek arra: nem csupán végbizonyítvány vagy sikeres záróvizsga, hanem kiállított oklevél is szükséges a kötelezettség teljesítéséhez. Az oklevélszerzésről az Oktatási Hivatal a felsőoktatási intézményektől kapott adatokból értesül, a hallgatónak ezzel kapcsolatban nincs bejelentési feladata - írták.

A magyar állami ösztöndíj igénybevételéhez kapcsolódó oklevélszerzési határidő és a záróvizsga letételére nyitva álló határidő nem azonos - hívták fel a figyelmet a tájékoztatóban.

Az előbbi szempontjából az a hallgató kötelezettsége, hogy a képzés kezdetétől számítva a követelményekben előírt képzési idő másfélszeresén belül oklevelet szerezzen. Ha nem teljesíti ezt a feltételt, akkor az államnak vissza kell fizetnie az igénybe vett állami ösztöndíj 50 százalékát (ettől függetlenül később is megszerezheti az oklevelet, de a fizetési kötelezettsége már fennáll).

A záróvizsga teljesítésére az érvényes képzési követelmények szerint az abszolutórium (végbizonyítvány) megszerzése után két év áll rendelkezésére a hallgatónak.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a felsőoktatási intézmény a záróvizsga letételét 2 év eltelte után feltételhez kötheti, és a hallgatói jogviszony megszűnését követő ötödik év eltelte után záróvizsga nem tehető, ez jogvesztő határidő.

Felfüggeszthető a határidő

Ha a (volt) hallgató nyelvvizsga megszerzése érdekében külföldi tanulmányokat folytat vagy felnőttképzésben tanulja a nyelvet, akkor az oklevélszerzési határidő lejártáig kérelmezheti a határidő felfüggesztését, a megfelelő dokumentumok - felnőttképzési szerződés vagy külföldi tanulmányokról szóló jogviszony-igazolás - benyújtásával. Felfüggesztés legfeljebb két évre adható.

Lehetőség nyílik az oklevélszerzés alóli mentesség kérelmezésére, ha a hallgató az oklevelét tartós betegsége, balesete vagy szülés miatt nem képes megszerezni, illetve amennyiben a hallgató három gyermeket szült.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A Pásztói Múzeum segédanyagokkal támogatja a digitális oktatást

A Pásztói Múzeum is csatlakozik azokhoz az intézményekhez, akik támogatják a digitális oktatást. Teljes cikk

Újabb tananyagok segítik a digitális oktatást

A HiperSuli programjában résztvevő iskolák tanárai akkreditált tanártovábbképzésben részesülhetnek. Teljes cikk

Pedagógusok állása is veszélybe került a koronavírus miatt

Több intézményből is megbízási szerződéssel foglalkoztatott pedagógusokat küldtek el azonnali hatállyal. Teljes cikk