Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

"Sokkszerűen elintézték a vasárnapot, nem érdekes mi lesz 100 ezer emberrel"

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete a vasárnapi nyitva tartás visszavezetését tisztességes alkalmazotti létszám esetén, a megfelelő pótlékok kifizetése esetén támogatja. Úgy vélik, vasárnapi nyitvatartásról szóló törvényjavaslat benyújtásánál ismét csak politikai megfontolásokat vett figyelembe a kormány - ezt emelte ki a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke is. A Munkástanácsok a munkavállalókért érdekeiért aggódik.

Sáling József kifejtette: rengeteg kérdést kellene tisztázni, egyebek mellett a kiskereskedelmi szektor jelentős munkaerőhiánnyal küzd, ami a rendelet hatására - a cégek azonnali kinyitásával - tovább növekedhet. A létszámhiány miatt a munkavállalók túlterheltek, akik emellett az alacsony béreket és az erőteljes fluktuációt is kifogásolják.

A vasárnapi nyitvatartás visszavezetését tisztességes alkalmazotti létszám esetén, valamint akkor támogatja a KASZ, ha kifizetik a megfelelő pótlékokat. Amennyiben a törvényjavaslatot elfogadják, az eredeti állapot állna vissza, amely szerint a vasárnapi munkáért fizetendő pótlék csak 50 százalék, ami nyilvánvalóan kevés, csupán 2-3 ezer forint alkalmanként, a pihenőnapon dolgozókat tisztességesen meg kell fizetni - hangsúlyozta az elnök. A KASZ által megismert javaslat szerint a munka törvénykönyvét is módosítják, pedig korábban arról volt szó, hogy erről is egyeztetés lesz.

Hozzátette: ezen felül vannak olyan munkakörök - például az éjszakai munkavégzés - amelyek a vasárnapi boltzárral megszűntek és vissza kellene állítani. Továbbá több helyen emelték a béreket, ugyanakkor mivel nem volt bekalkulálva a nyitvatartás visszaállítása, nem tudni mi történik majd.

Sáling József megjegyezte: pénteken még azt ígérte a miniszterelnök, hogy egyeztet a szakszervezetekkel. Ezzel szemben úgy tűnik, a fő szempont az volt, hogy sokkszerűen elintézzék a vasárnapot, nem érdekes mi lesz az érintett 100 ezer emberrel - mondta.

Sztrájk is lehet

A tilalom visszavonása a munkavállalók egy részét rosszul érinti - írja az Index. Bubenkó Csaba, a vasárnapi boltzár mellett mindvégig kiálló Kereskedelmi Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke azt mondta, megdöbbenéssel állnak a helyzet előtt, hogy a kormány visszavonná a vasárnapi zárva tartást.

A KDFSZ számára az elfogadhatatlan, ha a 2015 március 15. előtti helyzetet állítaná helyre a kormány.

Munkástanácsok: csak a munkavállalók védelme mellett állítsák vissza a vasárnapi nyitvatartást

Sajnálatos, hogy nem volt lehetőség egyeztetni a kormányzattal, mindazonáltal ha a társadalomnak tényleg olyan nagy igénye van a boltok vasárnapi nyitvatartására, akkor a munkavállalók védelmét is helyezzék előtérbe - fogalmazott Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke.

A MOSZ azt szeretné, hogy ne álljon vissza a boltzár előtti állapot, így például a munkavállalók 50-55 napon át tartó foglalkoztatása pihenőnap biztosítása nélkül. Ehelyett a munkajogi szabályok enyhe szigorításával továbbra is maradjon meg a kereskedelemben foglalkoztatottak számára a vasárnapi boltbezárással létrejött védelem - fejtette ki az elnök.

Emellett a szövetség azt javasolja, hogy továbbra is 100 százalékos bérpótlékot kapjanak a munkavállalók, valamint a nem rendeltetésszerűen vasárnap is nyitvatartandó üzemek foglalkoztatottjait ne kötelezhessék vasárnapi munkavégzésre.

Palkovics Imre különösen fontosnak tartotta, hogy a munkavállalók érdekei ne csak egyfajta politikai hivatkozási alapot képezzenek. A vásárlók a nyitva tartás visszaállításával nem azt követelik, hogy a munkaerőt kiszolgáltatott módon alkalmazzák, tehát az alkalmazottak kapják meg a vasárnapi munkavégzésért járó tisztességes pénzt és jogvédelmet - hangsúlyozta.

MASZSZ: a kormány feje tetejére állított egy ágazatot

Ismét politikai döntést hozott a kormány, amellyel feje tetejére állította Magyarország egyik ágazatát - vélekedett a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke a vasárnapi boltzár megszüntetéséről.

Kordás László kifejtette: a szövetség nehezményezi, hogy mindez szakmai egyeztetés nélkül történt, úgy vélik bölcsebb lenne, ha figyelmet fordítana a kormányzat a munkaadók és a szakszervezetek jelzéseire.

Több témában is lenne javaslata a MASZSZ-nak - így például a nyugdíjrendszer rugalmasabbá tételéről, valamint arról, hogy a nyolc órában foglalkoztatottak keresete érje el a létminimumot - a kormány azonban nem hallgatja meg ezeket - mondta. Kordás László emellett hiányolja, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórum (VKF) fennállása óta nem is ült össze, csupán a monitoring bizottság.

Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter hétfőn délelőtt jelentette be, hogy a kormány azt javasolja, a parlament vonja vissza a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényi szabályozást. A tárcavezető a döntést egyebek mellett azzal magyarázta, hogy a vasárnapi munkavégzés tilalma megosztó kérdésnek bizonyult az elmúlt egy évben.
  • 2022.05.26Connect Konferencia Egy szakmai fórum azoknak, akik a vállalaton belül a belső kommunikáció és kultúra fejlesztésért felelnek. Tartalom, csatorna, kultúra és engagement témában mutatja be jó gyakorlataikat és tapasztalatait 45 HR, kommunikációs és marketing vezető. Részletek Jegyek
  • 2022.05.27Lean Fórum – Digitális Transzformáció Konferencia A program kialakítás alatt. A képzésre jelentkezés a jegyek menüpont alatt, vagy a következő telefonszámon: 06-1-201-1237 Részletek Jegyek
  • 2022.05.30AmCham HR Dream Day – motiváció és megtartás Találkozzunk a Kopaszin, ahol a Gallup londoni partnere beszél a nemzetközi HR trendekről, a legelismertebb hazai szakértőkkel együtt gondolkodunk motivációról, megtartásról, produktivitásról és adatvezérelt HR megoldásokról. Részletek Jegyek
  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter