Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 15 éve

Soron kívüli munkaügyi intézkedések segítik a téli időjárás okozta nehézségek leküzdését

A miniszter arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy a munkaügyi központok soron kívül bírálják el a közhasznú munkavégzésre benyújtott önkormányzati kérelmeket, az alkalmi munkavállalói könyvek kiadásánál pedig biztosítják az igények azonnali kielégítését. A munkaügyi kirendeltségek az intézkedést követő néhány órán belül 900 önkormányzattal már fel is vették a kapcsolatot és tájékoztatták őket arról, hogy a rendkívüli helyzet megoldására benyújtott kérelmeiket azonnal elbírálják.

A megyei munkaügyi központok a 2005. évi decentralizált keretük jelentős részét, mintegy 11 milliárd forintot fordíthatnak közhasznú munkák szervezésére. Ez a támogatási forma alkalmas "ad hoc" jellegű feladatok ellátásának finanszírozására is, ha a települési önkormányzatok és a munkaügyi kirendeltségek szoros kapcsolatban állnak egymással. A gyors reagálás azt mutatja, hogy működik ez a kapcsolatrendszer.

A közhasznú munka mellett az alkalmi munkavállalói könyvek gyors kiadása lehetővé teszi a hómunkások és kisegítők legális foglalkoztatását, ami mások mellett a hajléktalanok munkavállalását érintheti kedvezően. A kapcsolatfelvétel ezen a téren is megtörtént a gondozói központokkal.

A meghozott intézkedések - hangsúlyozta Csizmár Gábor - a közvetlen segítségnyújtáson túlmenően azért is fontosak, mivel foglalkoztatást biztosítanak regisztrált munkanélkülieknek, akik ezáltal munkajövedelemhez és jogszerző időhöz jutnak.
Follow hrportal_hu on Twitter