Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

Sorra zárhatják le a határokat?

Magyarországon hétfőn kora este lezárták a röszkei átjárót. Németország vasárnap jelentette be, hogy ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést és felfüggeszti Schengent. Ausztriából, Szlovákiából és Lengyelországból is hasonló intézkedésekről érkeztek hírek.

A német kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy továbbra is fogadja az ország területére érkező menedékkérőket, de szeretnék, ha rendezett keretek között zajlana a folyamat.

A határellenőrzés ideiglenes visszaállításának tehát két funkciója biztosan van: egyszerre szolgálja az országba belépés ellenőrizhetetlenné és irányíthatatlanná vált folyamatának rendezett keretek közé terelését és a nyomásgyakorlást az uniós partnerekre a Berlin által régóta sürgetett méltányos tehermegosztás elfogadására. Az ideiglenes határzár 10 napig alkalmazható, amelyet 2 héttel meg lehet hosszabbítani maximum 2 hónapig.

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter - Bécsben is ismertetett brüsszeli nyilatkozata szerint - bejelentette, hogy Ausztria Németországhoz hasonlóan ideiglenes határellenőrzést vezet be a magyar-osztrák határon, és erről tájékoztatták már az Európai Bizottságot is.

Hétfőn Szlovákia is ideiglenes jelleggel határellenőrzéseket vezetett be a magyar és osztrák határon lévő átkelőhelyein - közölte a szlovák belügyi tárca sajtóosztálya. Az ellenőrzések a szlovák-magyar és szlovák-osztrák határátkelőkön szúrópróbaszerűek lesznek.

A Reuters emellett arról is hírt adott, hogy Lengyelország is jelezte: készek visszaállítani a határellenőrzést az uniós határátkelőkön bármilyen, az ország határainak biztonságát fenyegető helyzet esetén. Ezt Ewa Kopacz miniszterelnök jelentette be hétfőn.

A holland rendőrség szúrópróbaszerű ellenőrzéseket fog végezni a határon az Európai Unióba irányuló megnövekedett menekültáradat miatt - jelentette be hétfőn a holland igazságügyi minisztérium.

A francia belügyminiszer, Bernard Cazeneuve a francia-olasz határon már hetekkel ezelőtt visszaállította a határellenőrzést.

Bár a katonaságot is a határra vezényelték Magyarországon, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet a Facebookon felhívta a figyelmet arra, hogy a honvédségnek nincs törvényi felhatalmazása határrendészeti feladatok ellátására.
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter