Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Start Munkaprogram indul Jász-Nagykun-Szolnok megyében

A Belügyminisztérium döntése alapján Jász-Nagykun-Szolnok megyében a tiszafüredi és a kunszentmártoni kistérségben indulhat útjára a közfoglalkoztatás rendszerének új elemeként a Start Munkaprogram - közölte a megyei kormányhivatal sajtófőnöke csütörtökön az MTI-vel.

A két alföldi kistérségben magas a munkanélküliek száma, valamint a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülőknek is jelentős az aránya. Az ott lévő településeken az elsődleges munkaerőpiac nem kínál elegendő álláslehetőséget, így korábban is jellemző volt az állami és önkormányzati foglalkoztatás meghatározó szerepe - tette hozzá a döntésről Korim Éva.

Tájékoztatása szerint a mintaprogram támogatására az érintett két kistérség települési önkormányzatai nyújthatnak be kérelmet a megyei kormányhivatal munkaügyi központjához, az első kérelmeket szeptember 6-ig várják. A kérelmek támogatásáról a Belügyminisztérium dönt. Az előkészítés során a kistérségi polgármesterekkel már egyeztettek a belügyi tárca, a megyei kormányhivatal több egységének, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatóságának valamint a területi környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság vezetői.

A közfoglalkoztatás rendszerének szeptember 1-jétől kezdődött az átalakítása. Célja, hogy a munkaképes lakosság munkához jutásának lehetősége bővüljön, valamint a közösségek érdekét szolgáló értékteremtő foglalkozás jöjjön létre. Ebben az évben a mintaprogramok megvalósítására országosan 7,5 milliárd forint áll rendelkezésre.

A Start Munkaprogram hét projektjének keretén belül a többek között mezőgazdasági munka, belvízelvezetés, földutak rendbetétele, a közúthálózat javítása, illegális hulladéklerakó helyek felszámolása, újak kialakításának megelőzése vár teendőként a résztvevőkre. Lesz úgynevezett kazánprogram is, amelynek lényege: a középületekben alternatív fűtési móddal rendelkező, új vegyes tüzelésű kazánok beállítása, a kellő a fűtőanyagot pedig kedvező esetben a település állítja elő a mezőgazdasági program során.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter