Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Start Munkaprogram indul Jász-Nagykun-Szolnok megyében

A Belügyminisztérium döntése alapján Jász-Nagykun-Szolnok megyében a tiszafüredi és a kunszentmártoni kistérségben indulhat útjára a közfoglalkoztatás rendszerének új elemeként a Start Munkaprogram - közölte a megyei kormányhivatal sajtófőnöke csütörtökön az MTI-vel.

A két alföldi kistérségben magas a munkanélküliek száma, valamint a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülőknek is jelentős az aránya. Az ott lévő településeken az elsődleges munkaerőpiac nem kínál elegendő álláslehetőséget, így korábban is jellemző volt az állami és önkormányzati foglalkoztatás meghatározó szerepe - tette hozzá a döntésről Korim Éva.

Tájékoztatása szerint a mintaprogram támogatására az érintett két kistérség települési önkormányzatai nyújthatnak be kérelmet a megyei kormányhivatal munkaügyi központjához, az első kérelmeket szeptember 6-ig várják. A kérelmek támogatásáról a Belügyminisztérium dönt. Az előkészítés során a kistérségi polgármesterekkel már egyeztettek a belügyi tárca, a megyei kormányhivatal több egységének, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatóságának valamint a területi környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság vezetői.

A közfoglalkoztatás rendszerének szeptember 1-jétől kezdődött az átalakítása. Célja, hogy a munkaképes lakosság munkához jutásának lehetősége bővüljön, valamint a közösségek érdekét szolgáló értékteremtő foglalkozás jöjjön létre. Ebben az évben a mintaprogramok megvalósítására országosan 7,5 milliárd forint áll rendelkezésre.

A Start Munkaprogram hét projektjének keretén belül a többek között mezőgazdasági munka, belvízelvezetés, földutak rendbetétele, a közúthálózat javítása, illegális hulladéklerakó helyek felszámolása, újak kialakításának megelőzése vár teendőként a résztvevőkre. Lesz úgynevezett kazánprogram is, amelynek lényege: a középületekben alternatív fűtési móddal rendelkező, új vegyes tüzelésű kazánok beállítása, a kellő a fűtőanyagot pedig kedvező esetben a település állítja elő a mezőgazdasági program során.
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter