Több fizetést kapnak a szép emberek"/>
Megjelent: 13 éve

Több fizetést kapnak a szép emberek

Az előnytelen külsővel rendelkezők amellett, hogy kinézetük miatt hátránnyal indulnak a párkeresésben, még a fizetésük is elmarad az átlagostól. Duplán jól járnak ugyanakkor a szépnek tartott férfiak és nők, egy amerikai tanulmány szerint ugyanis a fizetésük is magasabb, mint más hasonló munkát végző embereké.

A szép külső komoly hatással lehet az alkalmazottak jövedelmére is, legalábbis Daniel Hamermesh és Jeff Biddle kutatása szerint, amit Labor Economics Journal című szaklapban adtak közre. A vonzó emberek óránkénti fizetsége körülbelül 5 százalékkal magasabb, mint az átlagosan kinéző munkatársaiké, akik ugyanakkor 9 százalékkal többet keresnek, mint a csúnyának tartott alkalmazottak.

Éves szinten mindez jelentős különbségeket jelent, az átlagos 40 ezer dolláros jövedelemhez képest a szépek 42 ezret vághatnak zsebre, míg az előnytelen külsővel rendelkezők csupán 36400 dollárt kapnak.

A rosszul kinéző alkalmazottak ráadásul az előléptetéseknél is folyamatosan hátrányba kerülnek, és sokkal lassabban tudnak előrelépni a vállalati ranglétrán, mint a szemre való kortársaik.

Ugyan sokan kétségbe vonják, hogy a szépség és a munkahelyi előmenetel között valóban bizonyítható korreláció lenne, ám nehéz mással magyarázni, hogy például Hamermesh és Amy Parker kutatása szerint Texasi Egyetemen miért adtak a diákok következetesen magasabb értékeléseket a jobban mutató professzoroknak mint a kevésbé vonzó tanároknak.

Érdekesség, hogy az Egyesült Államokban, ahol a megkülönböztetésnek számtalan - például a nemi, faji, vagy vallási - tiltott, semmiféle jogi korlátozás nincs a leendő munkavállalók kinézetét illetően. Így ha valaki egy állás azért nem kap meg, mert egy (azonos képességű, de) nála szebb külsővel rendelkező a pályázó lesz a befutó, nem élhet jogorvoslattal.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Mennyit kereshet egy képzett barista?

Sorra nyílnak a specialty kávézók, de mellettük az olyan helyek is, ahol a minőségi kávé készítésére különös gondot fordítanak. Ennek... Teljes cikk

Így búcsúztatták kollégái a nyugdíjba vonuló buszsofőrt

A nyugdíjba vonuló buszvezető 17 évet dolgozott a BKV-nál. Teljes cikk

Hitler-mémes videó miatt rúgták ki a dolgozót, de vissza kellett venniük

A BP alkalmazottja Hitler-mémes videóval parodizálta ki a cégnél zajló bértárgyalásokat. A bíróság végül neki adott igazat. Teljes cikk