Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Törvényben maximalizálná a végkielégítéseket az MSZP

Bárándy Gergely az MTI-nek hétfőn elmondta, hogy céljuk a kérdés teljes körű áttekintése, ezért vizsgálják azt is, hogyan lehet a megbízásos jogviszonyban, illetve a közalkalmazotti és köztisztviselői alkalmazások esetében szabályozni a végkielégítések kérdését.

Az MSZP országgyűlési képviselője hozzátette: reméli, hogy az Országgyűlésnek hétfőn benyújtott törvényjavaslatukat még az ősszel elfogadja a parlament. Utalt arra, hogy az előterjesztésnek nincs visszamenőleges hatálya, kihirdetése után nyolc nappal lépne életbe.

Elmondta, hogy jelenleg a Munka törvénykönyvében nincsen korlátja a vezető beosztású munkavállalók végkielégítésének, a törvényjavaslattal azt szabnák meg, hogy a vezetőknek is hat havi végkielégítés járjon, hasonlóan a többi munkavállalóhoz.
"Semmi nem indokolja, hogy a vezető beosztásúaknál ez másképp legyen" - fogalmazott.

Bárándy Gergely kitért arra, a megbízásos jogviszony esetében azt kell elérni, hogy egyéb jogcímeken, például titoktartási díjként se lehessen hatalmas összegeket kifizetni.
Azt mondta, többen is kifogásolták már a végkielégítéseket, de eddig senki nem tett ellenük semmit.

A főpolgármester-helyettes sajtóirodája közleményben azt is tudatta: Bárándy Gergő és Hagyó Miklós szerint "a múltat megváltoztatni nem lehet", az MSZP-nek példát kell mutatnia, és ezért dolgoztak most ők ki egy olyan iránymutató központi szabályozást tartalmazó törvényjavaslatot, ami az közvélemény által is megismert esetekhez hasonlatos felháborító kifizetéseket a jövőben kizárja, reményeik szerint lehetetlenné teszi azokat.
A képviselők szerint a javaslatot minden pártnak meg kellene szavaznia az Országgyűlésben - olvasható a közleményben.

Az elmúlt hetek sajtóhírei szerint másfél milliárd forintot is költhetett a BKV végkielégítésekre 2007-óta. Múlt héten hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt a rendőrség megkezdte a nyomozást a BKV-s végkielégítések ügyében.

Gyors vizsgálatot és a konzekvenciák sürgős levonását szorgalmazta a BKV-szerződések, sok tízmilliós végkielégítések ügyében Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke az MTV Nap-kelte című műsorában kedden. "Röpüljön mindenki, akinek a dologban felelőssége van", ez az eset "rontja a közélet levegőjét" - hangoztatta Lendvai Ildikó, aki a közlekedési vállalatot felügyelő szocialista főpolgármester-helyettes kapcsán ugyanakkor azt mondta: "Nem látom Hagyó Miklós felelősségét a dologban".
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
50 milliárd forintos pályázat hazai mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

A kiírásra az 5 és 249 fő közötti munkavállalót foglalkoztató vállalkozások nyújthatnak be pályázatot. Teljes cikk

Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk