Megjelent: 4 éve

Újabb népszerű iskola sorsa vált bizonytalanná

A váci Boronkay György középiskolában is felmerült a gimnáziumi képzés megszüntetése. Egyelőre az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) között megy a meccs a Boronkay ügyében - tudta meg a Népszabadság.

A győri Krúdy Gyula Gimnázium ugyan megmenekült (azzal, hogy az NGM visszaadta a gimnáziumi osztályok működtetését a Kliknek), de most újabb népszerű iskola került veszélybe - írta a szerdai Népszabadság.

A váci Boronkay György középiskolában bizonytalanná vált, hogy jövőre elindíthatják-e a gimnáziumi osztályokat. Fábián Gábor igazgató a Népszabadságnak azt mondta, nemrég érkezett egy javaslat a fenntartójuktól, a szakképzést felügyelő Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM), hogy felmenő rendszerben vezessék ki a gimnáziumi képzést. Hozzátette, sokan szeretnének bekerülni nyelvi képzést biztosító osztályaikba, és bár a felvételi időszak előtt az általános iskolákat járják, hetek óta nem igazán tudnak biztosat mondani az érdeklődőknek a Boronkayról.

A HVG 2015-ös listáján a váci intézmény lett a legjobb szakközép, de a gimnáziumi képzése is a legjobb száz között van, a 85. helyen végzett. Minden tizedik diákjuk bejut az OKTV-döntőbe - mondta az igazgató.

A Népszabadság úgy tudja, az iskoláról magas szinten megy az egyeztetés az NGM és az Emmi között. Nem zárható ki, hogy 2016-ban még indíthat két gimnáziumi osztályt a Boronkay, de a nemzetgazdasági tárca ragaszkodik hozzá, hogy kifutó rendszerben ez legyen az utolsó gimnáziumi évfolyam - értesült a lap.

A Népszabadság által megkeresett oktatási szakértők szerint érthetetlen, hogy az NGM miért pont a Boronkayval és a Krúdyval kezdte a fenntartásába került gimnáziu­mok megszüntetését, hiszen népszerű és színvonalas intézményekről van szó. Szüdi János, a Pedagógusok Szakszervezetének oktatási szakértője szerint kétségtelen tény, hogy az országban több olyan kisebb, vegyes képzésű gimnázium is működik, ahol problémás a színvonal.

A Boronkay igazgatója is úgy gondolja, hogy túl sok a gimnázium az országban. De ha már meghúzzák a vonalat, akkor a színvonalas iskolák alatt tegyék, és időben értesítsék az érintetteket.

Népszabadság
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A Pásztói Múzeum segédanyagokkal támogatja a digitális oktatást

A Pásztói Múzeum is csatlakozik azokhoz az intézményekhez, akik támogatják a digitális oktatást. Teljes cikk

Újabb tananyagok segítik a digitális oktatást

A HiperSuli programjában résztvevő iskolák tanárai akkreditált tanártovábbképzésben részesülhetnek. Teljes cikk

Pedagógusok állása is veszélybe került a koronavírus miatt

Több intézményből is megbízási szerződéssel foglalkoztatott pedagógusokat küldtek el azonnali hatállyal. Teljes cikk