Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Válságkezelés: továbbra is a munkahelyek megőrzése a cél

A világgazdasági válság hatásait a pénzügyi rendszer stabilizálásával, kis és közepes vállalkozások (kkv) finanszírozását segítő programokkal, az uniós források felhasználásnak gyorsításával, illetve munkahelyek megőrzésével, az állásukat elveszített emberek támogatásával kezelné a kormány - mondta Bajnai Gordon.

A kormány azonnal újra tárgyalni kíván Nemzetközi Valutalappal (IMF) és az Európai Bizottsággal, hogy megismertesse a két szervezet képviselőivel az új előrejelzéseket, az egyensúlyt biztosító intézkedéscsomagot - jelentette be Bajnai Gordon miniszterelnök vasárnap a kormány ülését követően. Kérdésre válaszolva kiemelte: nem a tervezett 3 százalékos hiánycél elengedéséről tárgyalnának, mert ez nem időszerű.

A kkv-k finanszírozását segítő programok közt említette: könnyítenének azokon a feltételeken, amelyekkel most forrásokhoz juthatnak.

Bajnai Gordon a válság hatásainak enyhítésénél a legfontosabb intézkedéscsomagnak a munkahelyek megőrzése érdekében eldöntött lépéseket nevezte. A sajtótájékoztató után kiosztott prezentációból kiderült, hogy továbbvinnék a "4 nap munka, 1 nap képzés" programot, amelynek finanszírozását uniós forrásokból egészítenék ki. Az anyag szerint ösztönöznék a részmunkaidős foglalkoztatást, bértámogatással segítenék a munkába állást, komplex szolgáltatási programban vehetnének részt az elbocsátott dolgozók, és törvényt kezdeményeznek a rendezett munkahelyi kapcsolatokról.

A válságkezelés negyedik eleme az uniós források felhasználásnak gyorsítása, amelynek keretében felgyorsítanák az előlegfizetést, és a támogatói döntések meghozatalát. Bajnai Gordon ezzel összefüggésben kitért arra: támogatnák azokat a vállalkozásokat, amelyek ellehetetlenülnének az esetleges árfolyamveszteség vagy finanszírozási hiány miatt.

A miniszterelnök kitért arra, a reálgazdaság élénkítésére is szükség van. Ennek részeként többek közt elősegítenék a piacszerzést, csökkentenék a bürokráciát, visszaszorítanák a lánctartozásokat, fejlesztési stratégiát dolgoznának ki a nemzetgazdasági jelentőségű ágazatokra, átalakítanák a szakképzési rendszert, munkahelyteremtő programokat indítanának a mezőgazdaságban, a turizmus, és az építőipar területén, ösztönöznék a kutatás-fejlesztést. Ide sorolta azt is: meg kell tartani Magyarországnak a környező országokkal szembeni előnyét.

A kormány számos, a lakosság biztonságát, életminőségét javító intézkedést is tervez még - mondta el a miniszterelnök. Példaként említette az édesanyák elhelyezkedésének segítését, vagy a környezetvédelmi fejlesztéseket.

Bajnai Gordon kiemelte, olyan célokat tűz ki a kabinet, amelyek biztosítják, hogy tartósan 3-4 százalék között legyen az elsődleges egyenleg, az adósságszolgálat előtti teljes gazdasági egyensúly a 4 százalékot érje el.

Az állami szolidaritásról szólva a kormányfő megismételte a már bejelentett intézkedéseket, amely szerint a miniszteri fizetéseket 15 százalékkal, az miniszteri és államtitkári külföldi napidíjakat 50 százalékkal csökkentik, a többségi állami tulajdonú cégek vezetői fizetését maximalizálják, illetve a többségi állami tulajdonú cégek igazgatósági, felügyelőbizottsági tagságért járó díjazásait radikális csökkentik.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk