Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Vasas szakszervezet: 18 vállalatnál született megállapodás

A Vasas Szakszervezeti Szövetséghez tartozó vállalatok közül 18-nál, ezen belül két cégcsoportnál, a Videotonnál és Dunaferr-nél született már meg a bérmegállapodás, amelyek szerint az alapbérek 2-9 százalék között nőttek - közölte a szakszervezet az MTI-vel kedden.

Az idén eddig végrehajtott béremelés 35.609 munkavállalóra és 8.417 szakszervezeti tagra vonatkozott. A cégek többségénél a bértárgyalások jelenleg is zajlanak, néhány helyről kapott információt a szakszervezet arról, hogy a gazdasági évhez igazodva, áprilisban kezdik meg az egyeztetéseket.

A Vasas működési területén lévő munkáltatók még mindig "szívesen" állapodnak meg a béren kívüli, illetve a cafeteria juttatásokban. Február 18-ig 19 helyről kaptak erre vonatkozó tájékoztatókat. A leggyakoribb formák: a cafeteria fejkvóta emelése, az étkeztetés (utalvány, illetve üzemi ebédhez való hozzájárulás), az önkéntes nyugdíjpénztár, vagy egészségpénztári befizetés, a beiskolázási támogatás, illetve az üdülési csekk. A cafeteria keretek évente személyenként 186.000-290.000 forint között szóródnak. Az étkezési utalványok jellemző mértékei 6.000-től 18.000 forintig terjednek.

Olyan megállapodásról is értesült a szakszervezet, amely szerint próbajelleggel fél éves időszakra a direkt állománynál bevezetnek egy 2.200 forintos betegállománytól függő, extra havi étkezési támogatást, amelynek célja a betegállományok visszaszorítása, ugyanis a juttatás feltétele: havi maximum 5 nap betegállomány.

A beérkezett információk alapján az idén - 2010-től eltérően - már nem jellemző, hogy a munkáltatók a béren kívüli juttatások adóterheit áthárítanák a munkavállalókra - áll a közleményben.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Sci-fibe illő lesz a távmunka a Facebooknál

Egy virtuális valóság szemüveg segítségével dolgozhatnak otthonról a Facebook alkalmazottai egy új fejlesztés segítségével. Teljes cikk

Késnek a fizetések az építkezéseken

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége bizonyos mértékű létszámleépítésre számít. Teljes cikk