Megjelent: 13 éve

Végzetes hibák állásinterjún

images

images

Mire kell figyelnem az állásinterjún ahhoz, hogy pozitív kép alakuljon ki rólam a beszélgetőpartneremben? - teszi fel magának a kérdést a pályázók zöme. A válasz viszonylag egyszerű: először is tanácsos üzleti öltözetben, ápoltan megjelenni, időben megérkezni, és felkészültnek mutatkozni. Az interjún emellett ajánlott kerülni a fecsegést, ahogy a túlzott kérdezősködést is jobb mellőzni ilyenkor. Bár mindezek nem túl magas elvárások, ennek ellenére jelöltek százai pont az ellenkezőjét cselekszik, amikor a beszélgetésre kerül sor.

Késni nem érdemes

A baki már az érkezésnél kezdődik, ugyanis késni nem illik. "Többször előfordult, hogy a pályázó a megbeszélt időponthoz képest fél órával később érkezett, de volt olyan is, aki egy órát késett. Ez negatív fényt vet az illetőre, hiszen ebből úgy tűnik, hogy nem érdekli az állás" - kezdi a felsorolást Gárdus Zsuzsanna, az munkaerőközvetítéssel foglalkozó Adecco ügyvezetője.

Ennél súlyosabb probléma - teszi hozzá Imreh Erika, a ProfiPower személyzeti tanácsadója, ha a jelöltek egyszerűen elfelejtenek eljönni interjúra, és amikor felhívjuk őket, akkor azt mondják: "azt hittem, hogy hétfőről volt szó", miközben e-mailben kapott értesítést az interjú időpontjáról. "Ez már olyan negatívum, amelyet nagyon nehéz a későbbiekben elfeledtetni" - figyelmeztet a tanácsadó.

Azt sem tudja, milyen állásra jelentkezett

Ám ez még mind semmi. "Találkoztunk olyan jelölttel is, aki azt sem tudta, milyen állásinterjújára érkezett. Sokan a hirdető céggel sincsenek tisztában, és amikor azt kérdezzük, mit tud a vállalatról, a válasz röviden ennyi: semmit" - sorolta a bakikat Gárdus Zsuzsanna. "Vannak, akik próbálják menteni a menthetőt, és azt válaszolják: "nem volt időm utánanézni" vagy "nem volt időm megnézni a honlapot". Viszont ezzel sem javítanak túl sokat a helyzeten" - állítja Imreh Erika. Ennél már csak egy kellemetlenebb, amikor belezavarodnak saját önéletrajzukba. Keverik a dátumot, a céget, a betöltött pozíciókat.

Öltönyben érkezett, rövidnadrágban távozott

A pályázók az öltözködéssel kapcsolatban is hajlamosak elrugaszkodni a valóságtól. A farmer-sportcipő összeállítás egy informatikus esetében még elfogadható. Viszont ha egy közép- és felsővezetői munkakör leendő betöltője jelenik meg ilyen ruhában, az elfogadhatatlan. "Egy jelöltem egyszer farmernadrág, cowboycsizma, póló és bőrdzsekiben jelent meg az interjún" - mesélte Imreh Erika.

Kiss Gabriella, a Porta Labore személyzeti tanácsadó iroda ügyvezetője ennél is meglepőbb esetről számolt be. "Egy elegáns, öltönyös úriember sporttáskával a kezében sétált be az irodába. Ezzel még nem is lett volna semmi gond. Viszont amikor vége lett az interjúnak, megkérdezte, használhatja-e a mosdót. Igent mondtam természetesen. Ekkor jöttünk rá a táska valódi szerepére. Az úr bement, vitte magával a táskát, és tíz perc múlva teljesen más ruhában jelent meg: sortban, pólóban, rövidnadrágban lépett ki az ajtón. Látva megdöbbenésünket elmondta, hogy a munkahelyén nem tudják, hogy pályázik, ezért kellett e trükkhöz folyamodnia. Ilyen esetekben sokkal jobban teszi a jelölt, ha talál egy köztes megoldást, és nem a tanácsadók szeme előtt intézi el mindezt" - tanácsolja Kiss Gabriella.

Nemcsak a farmer, hanem a piercing és a hasat szabadon hagyó felső is gyakori, főleg a fiatalabbak körében. Mint megtudtuk, az orrkarikát jobb kivenni ilyenkor, és ajánlott egy kosztümöt is beszerezni a hölgyeknek.

A megjelenés azonban csak egy szelete a pályázóról kialakult képnek. Az, hogy mit mond, még nagyobb jelentőséggel bír - különösen, ha egyfolytában beszél az illető. "Egy pályázót alig tudtunk elhallgattatni, folyamatosan beszélt, kérdezett. Nagyon zavaró volt. Ugyanakkor az ellenkezőjére is volt példa. Hiába vártuk a kérdéseket, a jelölt csak ült csendben és nem szólt egy szót sem. Véleményem szerint a kettő közötti középút a megfelelő. Vagyis, hagyni kell az interjúztatót beszélni, és akkor kell tőle kérdezni, amikor erre lehetőséget ad" - tanácsolja Gárdus Zsuzsanna.

Imreh Erika a kérdés-válasz problémakörrel arról számolt be: vele olyan is előfordult, hogy egy kérdésére kérdéssel válaszolt a jelölt, ráadásul nem is akármilyennel. Az álláskereső a következőket mondta: "Most muszáj ezt kérdezni? Szükség van erre most tényleg?" Pedig az interjúztató csak arról érdeklődött: "Mi volt a váltás oka?".

"Fogalmam sincs, csak úgy mondtam valamit..."

Tanácsos odafigyelni a pénzzel, fizetéssel kapcsolatos válaszokra is az álláskeresőknek. Vannak jelöltek, akik a motivációs tényezőre vonatkozó kérdésre csak azt válaszolják, hogy a "pénz". Fontos a fizetés, de érdemes más motiváló eszközöket is említeni és a pénzt a végére hagyni a felsorolásnak.

"Amikor az egyik pályázót arról kérdeztem, mennyi a fizetési igénye, akkor azt felelte, hogy jelenleg ... nettót keres, és ezt legalább 50 százalékkal szeretné emelni. Mikor jeleztem neki, hogy ez túlzás erre a pozícióra, akkor azt válaszolta, hogy "amúgy fogalmam sincs, csak úgy mondtam valamit én is". Ha valaki nincs tisztában azzal, hogy körülbelül mennyi a piaci fizetés egy adott pozícióra, akkor inkább jelezze azt, hogy mennyit keres most, mintsem kellemetlen helyzetbe kerüljön" - ad tippet Imreh Erika.

Mellőzzük a tegezést és a túlzott lazaságot

Ruha Anikó, a Kelly Services tanácsadója további negatívumként említette, amikor a jelölt kortól függetlenül letegezi a vele szemben ülő tanácsadót. Ez illetlenség, még akkor is, ha idősebb a pályázó, mint az interjúztató. "Az sem jó, ha túlzottan elengedi magát az illető. Emellett a testbeszédre is figyelni kell. "Zavaró, ha folyamatosan dobol a lábával a jelölt, kattogtatja a tollát, vakargatja a fejét" - értettek egyet a megkérdezettek.

Az álláskeresők egyébként néha egészen érthetetlen dolgokat is elkövetnek. "Volt, aki bevásárlószatyrokkal a kezében érkezett, egy másik jelölt pedig bonbont, csokit és kávét hozott, amit mindenáron át akart adni, ezzel elérve, hogy segítsek" - avatott be a tanácsadók mindennapjaiba Kiss Gabriella.

Aki felvette a mobiltelefont, és fél órát beszélt

Vannak azonban még ezeknél is meghökkentőbb esetek. "Egy szimpatikus hölgy érkezett interjúra, a beszélgetés nagyon jól haladt. Ekkor azonban megcsörrent a telefonja. Megkérdezte, hogy felveheti-e, és én igent mondtam. Gondoltam, gyorsan elnézést kér a hívótól és folytathatjuk az interjút. Hát nem egészen ez történt. A hölgy elkezdett diskurálni - munkaügyben - a barátnőjével, majd elővette a füzetét és szorgosan jegyzetelt, mintha én ott se lennék. Öt percit vártam, majd kimentem a szobából. Mikor néhány perc múlva bekukucskáltam az irodába, a hölgy még mindig telefonált, időközben levette a kardigánját, egyszóval nagyon otthonosan érezte magát. Így telt el mintegy negyed óra, amikor jelezte a pályázó, hogy már végzett, jöhetek. Közöltem vele, hogy sajnos nem fog folytatódni az interjú, és ami még meglepőbb: nem értette, hogy miért" - mesélte a történetet Kiss Gabriella.

Imreh Erika egy ügyfelétől hallott vicces történettel zárta a beszámolót: az egyik hölgy jelölt interjún vett részt, melynek az első felében általában a HR-es kolléga, míg az interjú második felén a szakmai vezető vesz részt. Lejárt az első fele az interjúnak, és akkor jelezte a HR-es, hogy mindjárt szól a szakmai vezetőnek, majd jelezte, hogy még tíz perc türelmet kér. Tíz perc után felállt a jelölt, azzal a mondattal, hogy "ő soha nem vár tíz percnél többet senkire, nemhogy egy férfira", majd elviharzott.

Mit tegyen, ha jó benyomást akar tenni az interjún:

- Érkezzen meg időben, ne késsen
- Készüljön fel a cégből
- Tudja, hogy milyen pozíció állásinterjújára érkezett
- Ismerje saját önéletrajzát
- Vegye ki testékszereit, öltözzön fel üzletiesen
- Ne beszéljen túl sokat
- Hagyja az interjúztatót beszélni
- Motivációs tényezőként ne csak a pénzt említse
- Ne tegezze le az interjúztatót
- Ne vegye fel a telefonját az interjú közben

Oroszi Babett

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter