Megjelent: 11 éve

Virágzik a gyermekmunka Üzbegisztánban

Hiába tiltják nemzetközi egyezmények és hazai jogszabályok, Üzbegisztánban egy egész iparág épül a gyermekmunka kiterjedt alkalmazására. A gyerekeket az általános iskola is ösztönzi a gyapottermesztésben való részvételre - írja a Szabad Európa Rádió weboldala.

Különös házi feladatot kaptak Ferghana tartományban a kisiskolások. Tanáraik utasítása alapján legalább kétszáz tő gyapotcserjét kellett otthon kicsíráztatniuk. A diákok elmondták a rádióadónak, hogy tanáraik újabb és újabb növények kicsíráztatására utasították őket. Az eset nem áll előzmények nélkül, a kormányzat korábban sem idegenkedett a kétséges munkaerő-piaci gyakorlatoktól.

Tavaly csak az erősödő nemzetközi nyomás hatására tiltották be a gyermekmunkát a sokmilliárd dolláros üzletet jelentő gyapot-iparban - legalábbis papíron. Azonban ahogy a rossz időjárás növeli a nyomást a helyi földműveseken, egyre több gyermek kap munkát ismét a mezőkön, és a hasonló "házi feladatok" révén otthon is.

Jogvédők szerint az üzbég kormány továbbra is lazán kezeli a gyermekmunka tilalmának kérdését. A szabályozás veszélyesen elnéző a gyakorlattal szemben Közép-Ázsia legnépesebb országában, amely a világ második legnagyobb gyapot-exportőre.

Az aratás idején az állami irányítás alatt működő iparág erősen függ a hagyományos munkamódszerektől, amelyek több millió kétkezi munkás kemény erőfeszítését igénylik. A palántázás, és az ültetvények gazolása egyaránt fárasztó kézimunka. A kilenc hónap alatt, míg a magvakból virágzó, piacképes gyapotnövények lesznek, folyamatosan "hadra fogják" a kiskorúakat is. A legkeményebb az aratás időszaka. Ekkor - szeptembertől november végéig - az iskolákban és egyetemeken rendszeresen szünetel a tanítás, a diákokat pedig besorozzák az ültetvényekre.

Gyakran túlóráznak, hajnalhasadástól napnyugtáig dolgozva, hétvégén is. A tűző nap alatt izzadnak a poros gyapotföldeken, amelyeket előzőleg veszélyes vegyi anyagokkal permeteztek. Munkájukat egyszerű, jobbára kenyérből, zöldségekből és teából álló étkezésekkel honorálják. Az éjszakákat a minimális higiéniai feltételeket sem teljesítő sátrakban kell tölteniük.

Az üzbég kormány mindaddig elengedte füle mellett a nyugati kritikát, míg legnagyobb felvásárlói, többek között a Tesco, a Gap, a Marks & Spencer és a Wal-Mart nem kezdte bojkottálni az üzbég gyapotot tartalmazó termékeket. Ennek hatására 2008 szeptemberében hivatalosan betiltották a gyermekmunkát az ágazatban. Taskent ígéretet tett arra is, hogy átveszi a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet szabályait is, amelyek betartását egy újonnan felállított kormányzati ellenőrző testület fogja ellenőrizni.

Az üzbég jogvédők azonban korántsem elégedettek. Karim Bozorbojev, Szir-darja tartományban dolgozó emberi jogi aktivista szerint a gyermekmunka ma is változatlanul része a gyapottermesztésnek. - A törvényeket és előírásokat nem mindig tartják be errefelé - fogalmaz. - A 2008-as aratás idején fülünkbe jutott, hogy a tartományi kormányzó mezőgazdaságért felelős helyettese azt mondta az embereknek, aki nem küldi gyermekét az ültetvényekre, azt a haza ellenségének fogják bélyegezni - panaszkodott a jogvédő.

Az üzbég földművesek szerint egyszerű oka van a gyermekmunkának: az olcsósága. A kiskorúak gyakran három centnek (mintegy hat forintnak) megfelelő összeget kapnak egy kiló betakarított gyapotért.

Média Age - HR Press
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter