kapubanner for mobile
Megjelent: 2 hónapja

Vonalkódolvasó: az AIDC és a POS világ úttörője!

Napjainkban már számos helyen találkozhatunk vonalkódolvasóval. Immár természetesnek mondható a modern technológia és az áruk világában. Már a kiskereskedelemben is mindennapos, és jelentősen felgyorsítja, valamint megkönnyíti az egyes műveleteket. Ugyanez igaz a logisztika vagy épp az egészségügy esetén is, hogy további iparágakat már ne is említsünk.

Vonalkódolvasó: az AIDC és a POS világ úttörője!-

Lássuk, miként jöttek létre a vonalkódok, és hogy miért lettek a kezelésükre készített eszközök az AIDC és a POS a világ úttörői!

Az első vonalkód megszületéséig egészen 1952-ig kell visszamennünk

Ha ma végignézzük például az ITGStore POS vonalkódolvasóit, akkor széles választékkal találkozunk. Azonban hosszú út vezetett ide az elmúlt bő 70 évben!

Bernard Silver és a kollégája, Norman Joseph Woodland még 1948-ban kezdtek kidolgozni egy automatizált termékazonosító rendszert. Hosszú évek kutatásait és kísérletezéseit végül siker koronázta, így 1952. október 7-én szabadalmaztatni tudták a világ első vonalkódját! Ez hatalmas dolognak számított, mivel ezzel az azonosítási technológiák új korszakát indították el.

Bár már akkor is tudták, hogy ez lesz a jövő, rengeteg időnek kellett eltelnie, mire el tudtak terjedni ezek a jelölések. Az első vonalkódolvasót 1974-ben használták először egy szupermarketben, amikor is egy Wrigley’s rágógumi lett vele beolvasva. Ez pedig egy igazi forradalom kezdetét jelentette a kiskereskedelemben!

Kezdetben úgy volt, hogy a vonalkódok csak vonalakból álltak, azonban idővel újabb szimbólumok (körök és hatszögek) is kerültek bele.

AIDC és POS integráció

Hamar nélkülözhetetlenné váltak a vonalkódok az automatizált azonosítás és a rögzítés (AIDC), illetve a Point of Sale (POS) rendszerek esetén. Köszönhetően annak, hogy jelentősen megkönnyítették és felgyorsították a készletgazdálkodást, a pénztári folyamatokat és a termékek követését. Lehetővé tették a valós idejű elemzéseket, könnyebbé tették a műveletek optimalizálását, mindemellett a használatukkal jelentős költségcsökkentés is elérhető lett.

Ezek a vonalkód előnyei

Számos előnye van a vonalkódoknak, nem véletlenül használják őket a mai napig is.

  • Könnyen bevezethető és a már meglévő rendszerekbe is egyszerűen integrálható. Így a legtöbb vállalat számára megfizethető fejlesztést jelent.
  • A költségeket jelentősen tudja csökkenteni, mivel a folyamatok optimalizálása könnyen és hatékonyan megtörténhet.
  • Minimalizálja a hibák számát. A manuálissal szemben egy vonalkódos rendszer sokkal megbízhatóbb és pontosabb.
  • Jelentősen fokozható vele a hatékonyság, egyúttal csökkenthető az időráfordítás egy-egy munkafolyamat esetén.

Mi várható a jövőben?

A vonalkódok és a vonalkódolvasók jelenleg a mindennapjaink részét képezik. Folyamatos használatban vannak az egészségügyben, a gyártásban, a logisztikában és a kiskereskedelemben is. Ugyanakkor fejlődik ez a terület is, gondoljunk csak a QR-kódokra vagy az RFID-re. Ezekkel újabb lehetőségek nyílnak meg előttünk a jövőben, de már akár most is!

  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kitartó optimizmus a turisztikai szektorban

Kitartó optimizmus jellemzi a magyarországi turisztikai szektort, az ágazat szereplői a helyzetüket pozitívnak érzékelték - közölte a Turisztikai... Teljes cikk

A rossz testtartás a munkahelyi termelékenységre is hatással lehet

A felmérésben megkérdezettek 39%-a végzi íróasztal mellett a munkáját, amikor távolról dolgozik. Teljes cikk

Vannak tanárok, akik csak most kapták meg a járvány miatt járó táppénz-kiegészítést

Több pedagógusnak is több mint két évet kellett várnia, hogy megkapja a teljes táppénzt. Teljes cikk