kapubanner for mobile
Megjelent: 4 éve

10 HR-es véleményvezér - itt vannak a globális influencerek

Kik vannak nagy hatással a személyzeti szakemberek gondolkodására? Kiket hívnak top konferenciák előadóinak és kiknek jelentek meg sikerkönyveik. Sok szempont alapján mérlegelve tíz olyan HR véleményvezért javaslunk, akiket érdemes követni.

Az influencer szó egyre rosszabb csengésű a magyar közbeszédben. Ennek egyik oka, hogy egyre többen gyűjtenek követőket több százezres nagyságban értékes tartalom nélkül. Összeállításunkban éppen ezért inkább véleményvezéreknek nevezzük azokat a HR területen dolgozókat, akik a közösségi médiában több tízezer követőt gyűjtöttek, alapműveket szereztek, a legnevesebb konferenciák előadói illetve területükön meghatározó weboldalakat építettek fel. Ők azok, akikre figyel a szakma. A listánk amerikai központú, ami annak is szól, hogy a legtöbb HR-es innováció onnan érkezik, a nemzetközi cégek döntéshozatali központjai is ott találhatóak.

Kiből is lesz véleményvezér a HR területen?


A címkét nem a szakember, hanem a szűkebb vagy tágabb közössége ragasztja rá. Kell hozzá követőszám a közösségi médiában, nyilvános rendezvényeken fellépés és az is, hogy meghatározó emberek figyeljenek rá. Utóbbihoz nem ártanak a korábbi kimagasló eredmények, lehetőleg egy jó brandnél. Ez nem a huszonévesek műfaja, inkább a 35 év felettieké, ahogyan ez listánkból is látható. Ami nem csoda ugyanis sokak mögött évtizedes corporate karrier áll, majd utána kezdték el saját vállalkozásukat és márkájukat felépíteni.

Az sem nagy titok, hogy kell hozzá hihetetlen nagy kitartás, szinte fanatizmus is, amit csak a szakma iránti szeretetből lehet csinálni. A véleményvezér folyamatosan megosztja a szakmai újdonságokat. Ha valamilyen érdekes téma kerül a figyelem középpontjába, akkor azonnal megszólal.

Nem áldozza fel értékeit a reklám oltárán. Csak olyan promócióhoz adja a nevét, amivel azonosulni tud, amiben hisz.

A véleményvezérnek természetes szövetségese a hagyományos média. Nem ijed meg, ha újságíró keresi és szakértőként szeretné megszólaltatni. Inkább tréningezi magát a rádiós és televíziós fellépésekre, ugyanis ez ingyen reklámot jelent neki az ismertség és a rajongótábor növeléséhez.

Fontos tulajdonsága még az őszinteség és a következetesség. Ha ezek megvannak, akkor jön a bizalom, a követés, a hűség, a reakció az olvasótáborból.

Nézzük, kik is azok a véleményvezérek, akiket mi a globális HR-ből érdekesnek tartunk.


Josh Bersin
Az egyik legelismertebb iparági elemző (https://joshbersin.com), nagy HR konferenciák előadója, Európában is gyakran megfordul (például az Unleash párizsi és amszterdami fórumainak keynote speakere). Saját nevével fémjelzett akadémiája HR-es képzéseket, kutatásokat végez. Hetente többször jelentkezik írásokkal, a pandémiás időszakban rengeteg előadást tartott és beszélgetésen vett részt. A Twitteren 60 ezren, a Linkedin-en 805 ezren követik cikkünk írásának pillanatában.



Meghan M. Biro
Hogy magyar felmenőkkel rendelkezik-e, azt nem tudjuk biztosan. Az utóbbi tíz évben a Talentculture (https://talentculture.com/) oldalt építette fel. A blogposztok mellett podcastja is van #Worktrends néven, és rendszeresen publikál az amerikai Forbes magazinban. Írásainak fókuszában a munka jövője és a HR technológia szervezetekre gyakorolt hatása áll.



Laszlo Bock
Róla viszont tudjuk, hogy magyar származású, Erdélyben született, gyerekkorában szüleivel az Egyesült Államokba emigrált, majd a neves Yale egyetemen szerzett diplomát. A szakma nagyágyújává akkor vált, amikor a Google személyügyi vezetőjévé nevezték ki és ottani tapasztalatait könyvben is megírta (Work Rules!). Csapatával akkoriban a világ (egyik) legjobb munkahelyét teremtette meg egyedi toborzási stratégiával. Most cégével (Humu) azon dolgozik, hogyan képes a mesterséges intelligencia a munkatársak szervezeten belüli szokásait megváltoztatni és boldogabbá tenni őket a munkahelyen.



Bill Boorman
Egy különc ír, a közösségi médiás toborzás és a HR tech úttörője, a Recruitingdaily.com ügyvezetője. Szlogenje: Soha nem viselek öltönyt, de kalapot mindig. E sorok szerzője is készített vele interjút kilenc évvel ezelőtt, amikor az általa alapított #TRU rendezvény #TRUBudapest kiadására ideérkezett.



Sharlyn Lauby
Az angol nyelvű szakmai oldalakat ismerők számára a HR Bartender (www.hrbartender.com) oldal szerzőjeként lehet ismert . Munkavállalói viszonyokról, szervezetfejlesztésről, tréningről, munkahelyi kultúráról ír. Cikkei megjelennek még a Mashable blogján, a Thrive Global-on és persze a LinkedIn-en is.



Suzanne Lucas
Korábbi HR vezető, aki 2008-tól szabadúszó blogger és az Evil HR Lady oldalt (http://www.evilhrlady.org) és brandet építette fel. Szlogenje: "Demystifying your human resources department". Írásai tartalmasak, könnyen érthetőek és időnként humorosak.



Laurie Ruettimann
A referencia nála is erős: olyan nagy cégek HR vezetője volt, mint a Monsanto (most a Bayer része) vagy a Pfizer gyógyszermulti. Most szerző, előadó, vállalkozó, blogja és podcastja a Punk Rock HR (https://laurieruettimann.com/podcast). A blogot egyébként a Forbes magazin feltette a top 100 blog nőknek listájára. Ruettimann szerzőként a legnagyobb amerikai lapokban is publikál.



William Tincup
Az egyik legtekintélyesebb toborzói szakportál a Recruiting Daily (www.recruitingdaily.com) elnöke. Több mint 1000 HR-es podcastot készített eddig. Blogposztjaiban gyakori téma nála is a HR és a technológia kölcsönhatása.



Matt Monge
Több szakmai díjat is elnyert előadó, tréner, a vezetés, a szervezetfejlesztés és a branding szakértője. Cégével jobb munkahelyi kultúrát épít és segít szervezeti identitás kialakításában.



Alison Green
Neki az Ask a manager (kérdezz meg egy vezetőt) weboldal (www.askamanager.org) hozta meg az áttörést, mely számos elismerést kapott, egyebek mellett a legjobb amerikai karrieroldalnak is megválasztották. Green ezt könyvben is kiadta: Ask a Manager: How to Navigate Clueless Colleagues, Lunch-Stealing Bosses, and the Rest of Your Life at Work.

Ismertek olyan globális HR-es véleményvezért, aki itt nem szerepel, de ti olvastok, követtek és jónak tartotok? Kérlek, írjátok meg nekem a zoltan.karacsony kukac hrportal.hu email címre.



A nyitóképen Josh Bersin
Az egyes véleményvezéreknél Twitter-oldaluk nyitóképét vágtuk be a legfontosabb adatokkal
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Semmit nem lehet már rutinból csinálni - Sándorné Bosnyák Ágnes, a DENSO HR menedzsere

A folyamatos változás ma már alap, nem lehet rutinból vagy akár tavalyi tapasztalatok alapján működni, mondta el Sándorné Bosnyák Ágnes, a DENSO... Teljes cikk

Bele lehet szeretni ebbe a hivatásba: interjú Szalavics Mariann NAV-elnökhelyettessel

Öt évvel ezelőtt érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. Első állása a közigazgatásban és azt mondja, hogy bele lehet szeretni ebbe a... Teljes cikk

Elfelejthetjük, hogy a jövőben csak a helyi piacon fogunk versenyezni a munkavállalókért - interjú Kalmár Ákossal, a Continental Csoport országos HR vezetőjével

HR mutatók szempontjából sikeres évet zárt 2023-ban a Continental Csoport Magyarország: nem kívánt fluktuációjuk jelentősen csökkent a megelőző... Teljes cikk