Megjelent: 7 hónapja

10 HR-es véleményvezér - itt vannak a globális influencerek

Kik vannak nagy hatással a személyzeti szakemberek gondolkodására? Kiket hívnak top konferenciák előadóinak és kiknek jelentek meg sikerkönyveik. Sok szempont alapján mérlegelve tíz olyan HR véleményvezért javaslunk, akiket érdemes követni.

Az influencer szó egyre rosszabb csengésű a magyar közbeszédben. Ennek egyik oka, hogy egyre többen gyűjtenek követőket több százezres nagyságban értékes tartalom nélkül. Összeállításunkban éppen ezért inkább véleményvezéreknek nevezzük azokat a HR területen dolgozókat, akik a közösségi médiában több tízezer követőt gyűjtöttek, alapműveket szereztek, a legnevesebb konferenciák előadói illetve területükön meghatározó weboldalakat építettek fel. Ők azok, akikre figyel a szakma. A listánk amerikai központú, ami annak is szól, hogy a legtöbb HR-es innováció onnan érkezik, a nemzetközi cégek döntéshozatali központjai is ott találhatóak.

Kiből is lesz véleményvezér a HR területen?

A címkét nem a szakember, hanem a szűkebb vagy tágabb közössége ragasztja rá. Kell hozzá követőszám a közösségi médiában, nyilvános rendezvényeken fellépés és az is, hogy meghatározó emberek figyeljenek rá. Utóbbihoz nem ártanak a korábbi kimagasló eredmények, lehetőleg egy jó brandnél. Ez nem a huszonévesek műfaja, inkább a 35 év felettieké, ahogyan ez listánkból is látható. Ami nem csoda ugyanis sokak mögött évtizedes corporate karrier áll, majd utána kezdték el saját vállalkozásukat és márkájukat felépíteni. Az sem nagy titok, hogy kell hozzá hihetetlen nagy kitartás, szinte fanatizmus is, amit csak a szakma iránti szeretetből lehet csinálni. A véleményvezér folyamatosan megosztja a szakmai újdonságokat. Ha valamilyen érdekes téma kerül a figyelem középpontjába, akkor azonnal megszólal. Nem áldozza fel értékeit a reklám oltárán. Csak olyan promócióhoz adja a nevét, amivel azonosulni tud, amiben hisz. A véleményvezérnek természetes szövetségese a hagyományos média. Nem ijed meg, ha újságíró keresi és szakértőként szeretné megszólaltatni. Inkább tréningezi magát a rádiós és televíziós fellépésekre, ugyanis ez ingyen reklámot jelent neki az ismertség és a rajongótábor növeléséhez. Fontos tulajdonsága még az őszinteség és a következetesség. Ha ezek megvannak, akkor jön a bizalom, a követés, a hűség, a reakció az olvasótáborból. Nézzük, kik is azok a véleményvezérek, akiket mi a globális HR-ből érdekesnek tartunk.
Josh Bersin Az egyik legelismertebb iparági elemző (https://joshbersin.com), nagy HR konferenciák előadója, Európában is gyakran megfordul (például az Unleash párizsi és amszterdami fórumainak keynote speakere). Saját nevével fémjelzett akadémiája HR-es képzéseket, kutatásokat végez. Hetente többször jelentkezik írásokkal, a pandémiás időszakban rengeteg előadást tartott és beszélgetésen vett részt. A Twitteren 60 ezren, a Linkedin-en 805 ezren követik cikkünk írásának pillanatában.
Meghan M. Biro Hogy magyar felmenőkkel rendelkezik-e, azt nem tudjuk biztosan. Az utóbbi tíz évben a Talentculture (https://talentculture.com/) oldalt építette fel. A blogposztok mellett podcastja is van #Worktrends néven, és rendszeresen publikál az amerikai Forbes magazinban. Írásainak fókuszában a munka jövője és a HR technológia szervezetekre gyakorolt hatása áll.
Laszlo Bock Róla viszont tudjuk, hogy magyar származású, Erdélyben született, gyerekkorában szüleivel az Egyesült Államokba emigrált, majd a neves Yale egyetemen szerzett diplomát. A szakma nagyágyújává akkor vált, amikor a Google személyügyi vezetőjévé nevezték ki és ottani tapasztalatait könyvben is megírta (Work Rules!). Csapatával akkoriban a világ (egyik) legjobb munkahelyét teremtette meg egyedi toborzási stratégiával. Most cégével (Humu) azon dolgozik, hogyan képes a mesterséges intelligencia a munkatársak szervezeten belüli szokásait megváltoztatni és boldogabbá tenni őket a munkahelyen.
Bill Boorman Egy különc ír, a közösségi médiás toborzás és a HR tech úttörője, a Recruitingdaily.com ügyvezetője. Szlogenje: Soha nem viselek öltönyt, de kalapot mindig. E sorok szerzője is készített vele interjút kilenc évvel ezelőtt, amikor az általa alapított #TRU rendezvény #TRUBudapest kiadására ideérkezett.
Sharlyn Lauby Az angol nyelvű szakmai oldalakat ismerők számára a HR Bartender (www.hrbartender.com) oldal szerzőjeként lehet ismert . Munkavállalói viszonyokról, szervezetfejlesztésről, tréningről, munkahelyi kultúráról ír. Cikkei megjelennek még a Mashable blogján, a Thrive Global-on és persze a LinkedIn-en is.
Suzanne Lucas Korábbi HR vezető, aki 2008-tól szabadúszó blogger és az Evil HR Lady oldalt (http://www.evilhrlady.org) és brandet építette fel. Szlogenje: "Demystifying your human resources department". Írásai tartalmasak, könnyen érthetőek és időnként humorosak.
Laurie Ruettimann A referencia nála is erős: olyan nagy cégek HR vezetője volt, mint a Monsanto (most a Bayer része) vagy a Pfizer gyógyszermulti. Most szerző, előadó, vállalkozó, blogja és podcastja a Punk Rock HR (https://laurieruettimann.com/podcast). A blogot egyébként a Forbes magazin feltette a top 100 blog nőknek listájára. Ruettimann szerzőként a legnagyobb amerikai lapokban is publikál.
William Tincup Az egyik legtekintélyesebb toborzói szakportál a Recruiting Daily (www.recruitingdaily.com) elnöke. Több mint 1000 HR-es podcastot készített eddig. Blogposztjaiban gyakori téma nála is a HR és a technológia kölcsönhatása.
Matt Monge Több szakmai díjat is elnyert előadó, tréner, a vezetés, a szervezetfejlesztés és a branding szakértője. Cégével jobb munkahelyi kultúrát épít és segít szervezeti identitás kialakításában.
Alison Green Neki az Ask a manager (kérdezz meg egy vezetőt) weboldal (www.askamanager.org) hozta meg az áttörést, mely számos elismerést kapott, egyebek mellett a legjobb amerikai karrieroldalnak is megválasztották. Green ezt könyvben is kiadta: Ask a Manager: How to Navigate Clueless Colleagues, Lunch-Stealing Bosses, and the Rest of Your Life at Work.

Ismertek olyan globális HR-es véleményvezért, aki itt nem szerepel, de ti olvastok, követtek és jónak tartotok? Kérlek, írjátok meg nekem a zoltan.karacsony kukac hrportal.hu email címre.

A nyitóképen Josh Bersin Az egyes véleményvezéreknél Twitter-oldaluk nyitóképét vágtuk be a legfontosabb adatokkal
  • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
  • 2021.03.092 Napos Scrum Master Képzés, Élő videokonferenciás A Scrum Master az agilis transzformációk kulcsembere. Olyan Servant Leader szerepkört takar, amelyben a fejlesztő csapatok segítőjeként, mentoraként a jó hangulatú, eredményes munkavégzés megteremtéséért felel e szakember és módszertani szakértőként segíti a projekt munka előrehaladását, jó minőségben, határidőre történő teljesítését. Képezd át magad Scrum Masterré! Részletek Jegyek
  • 2021.03.11 Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE (live) Képzésünkön fél napban a LinkedIn, fél napban pedig a Facebook toborzási praktikáiról tanulhat. Délelőtt kitérünk a LinkedIn személyes profil szerepére, a vállalati oldal fontos elemeire, a karrieroldalra, oldal analitikákra, továbbá megtanulhatja, hogyan kell felépíteni a kapcsolati hálót, és hogy hogyan érdemes a tartalmakat előállítani. Facebook témánkban szó lesz a hiteles és hatékony kommunikálásra alkalmas Facebook oldalról és a kampánykezelés előtti lépésekről. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, egyéni kérdések megválaszolásával bonyolítjuk le. Részletek Jegyek
  • 2021.04.01A sikeres interjúztatás Képzésünk fő célja, hogy a résztvevők képesek legyenek a szervezetükhöz legjobban illeszkedő, a munkakörben legjobban teljesítő munkatárs kiválasztására. A képzési napon szó lesz -az interjú felépítéséről, -szituációs gyakorlatról, -az információk rögzítéséről, -döntéshozatali csapdákról, -továbbá a kiválasztás további eszközeiről sablonokkal színesítve. Lehetőséget adunk továbbá a saját területüket érintő kérdések átbeszélésére is. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
„A bevonó, felhatalmazó, bizalmon alapuló vezetésé a jövő” - Schmidt Andrea, a Siemens Zrt. HR vezetője

Hosszú távon is marad a heti 2-3 nap home office, amire nagyon várják a részletes jogi szabályozást. A COVID helyzet mélyvíz volt a frissen kinevezett... Teljes cikk

Hogyan lesz a HR támogatóból stratéga? - business as usual (2.)

Sok középvezető szerint a HR csak „back office” és „support” számukra - írja Rátkai Balázs, a Delta Csoport HR vezetője a HR szakma... Teljes cikk

Évente egyszer nem elég - a béremelés margójára

Heteken át várta a közvélemény és a szaksajtó, mi lesz a minimálbér-tárgyalásokon. Hétfőn megszületett az egyezség: 167 400 forint, majd... Teljes cikk