Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

35 ezer álláskereső az elhelyezkedést segítő programokban

Az aktív eszközökbe szokásosan bevont létszámhoz képest három év alatt csaknem 35 ezerrel több álláskereső elhelyezkedési esélyeit kívánja növelni az Európai Unió 29,8 milliárd forintos támogatásával az egyik idén befejeződő Humánerőforrás Fejlesztési Operatív Program (HEFOP) - közölte Réthy Pál, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal szakreferense.

A programba a Munkaerőpiaci Alapból támogatott programok létszámán felül további 25 ezer álláskereső bevonását tervezték. A rendelkezésre álló források hatékony felhasználásával a 25 ezer helyett mintegy 35 ezren kaptak erre lehetőséget. A programba 2006. december 31-ig lehetett belépni, a jelenlegi év a megvalósítás záró éve.

A programba bevont 35 ezer személyből az egyéni komplex programjukat a múlt év végéig mintegy 15.700-an fejezték be. Azok száma, akik képzettséget, munkagyakorlatot szereztek, vagy elhelyezkedtek illetve vállalkozóvá váltak, elérte a 6.618-at, ezen belül 3.974-an tudtak elhelyezkedni. Ezek a számok az idei év során még gyarapodnak - jegyezte meg Réthy Pál.

Elmondta: a csaknem 35 ezer álláskereső komplex segítségnyújtásban részesült, többféle programelemben is részt vehettek. Így például a támogatott munkagyakorlat szerzésben 15.400-an, a különféle szakmai képzésekben 22 ezren, a munkavállalásra felkészítő tanácsadásban 12.800-an vettek részt.

A programban az egyéni felkészítés több más formáját is kínálták. Egyéni álláskeresési tanácsadásban 3.200 álláskereső vett részt, ennek csoportos formáját 4.100-an választották, a 3 hetes intenzív, gyakorlatorientált felkészítést nyújtó Álláskereső Klub foglalkozásain mintegy 1.000 álláskereső jutott hozzá fontos ismeretekhez. A vállalkozóvá váláshoz mintegy 700-an kértek segítséget.

A Munkaerőpiaci Alapból szokásosan finanszírozott aktív eszközök révén évente körülbelül 200 ezren kapnak lehetőséget arra, hogy részt vegyenek képzésben, bér-, járulék-támogatásban, közhasznú, közcélú vagy közmunkában, illetve egyéb támogatott foglalkoztatásban. A múlt évben például ez a létszám elérte a 235 ezret. A három év alatti 35 ezres többletlétszám ezt az éves létszámot egészíti ki, főként a munkaerőpiacon hátrányos helyzetű, több figyelmet, segítséget igénylő személyeket bevonva a programokba.

Három célcsoport a programokban
Ezek egyike a pályakezdők csoportja. Ők sok esetben a gyakorlat hiánya miatt csak nehezebben tudnak elhelyezkedni. A gyakorlat megszerzését a hagyományos eszközök is segítik, így például a munkatapasztalat-szerzés támogatása, illetve a Start program járulékkedvezménye. Az európai uniós támogatással a programban résztvevő fiatalok egyrészt komplex támogatáshoz jutnak, illetve olyan szolgáltatásokhoz, mint a képzés alatti gyermekfelügyelet, a hozzátartozó gondozása, valamint a személyes mentori segítségnyújtás. Az őket fogadó munkáltatók a szokásosnál magasabb bértámogatást vehetnek igénybe, s nem kellett feltétlenül vállalniuk a támogatás nélküli továbbfoglalkoztatást.

A másik célcsoportot a tartósan munkanélküliek jelentik, azok a személyek, akik már legalább egy éve nem tudnak elhelyezkedni. A tartósan munkanélküliek mindig is speciális segítséget igényeltek, felzárkóztató képzést, támogatást az egész család helyzetének javításához, hosszabb távú mentori jelenlétet. Ezeknek a személyeknek sok esetben még alapfokú végzettségük sincs, vagy nem rendelkeznek szakmával, ha pedig igen, szakképzettségük elavult.

A programba bevont harmadik célcsoportot azok a személyek jelentik, akik segítség nélkül tartósan munkanélkülivé válhatnak. Ebbe a körbe tartoznak az inaktívak és azok, akik csoportos létszámleépítés során válnak munkanélkülivé. A felkutatásukhoz, munkaerő-piaci szerepvállalásuk elősegítéséhez a kiegészítő lehetőségek révén igénybe lehet venni a helyi civil szervezetek, együttműködő szervezetek segítségét. A kapcsolatfelvétel után az egyes személyek helyzetéhez igazított képzési, támogatási formákkal ebből a célcsoportból is sokan munkagyakorlatot szerezhettek, akár tartósan is el tudtak helyezkedni - hangsúlyozta Réthy Pál.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Megérkeztek a friss munkanélküliségi adatok, elég nagy a baj

Az április-júniusi három hónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 214 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,6 százalékos volt. A... Teljes cikk

Félmillió munkahely megtartását és 70 ezer létrehozását támogatta eddig a kormány

Augusztus végétől, a Gazdaságvédelmi akcióterv harmadik szakaszában újabb források nyílhatnak meg a vállalkozások előtt. Az állami támogatások... Teljes cikk

Húsfeldolgozó kisüzemet avattak Hajdúnánáson: 18 közfoglalkoztatottnak ad munkát

Húsfeldolgozó kisüzemet létesített Hajdúnánáson a szociális szövetkezet, a beruházást 178 millió forintos belügyminisztériumi támogatásból hozták létre. Teljes cikk