Megjelent: 1 éve

80 százalékkal kevesebb rendezvény - nagy bajban a rendezvényszervezők

A Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége februári felmérése aggasztó eredményeket mutat.

Katasztrofális helyzetbe kerültek a magyarországi rendezvényszervezők és szolgáltatók az egy éve tartó COVID-19 járvány miatt. A Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetségének friss felmérése szerint a szolgáltatók a tavalyi rendezvények 80%-át kényszerültek lemondani, és az eddigi foglalások alapján biztosnak tűnik, hogy idén 80%-kal kevesebb rendezvényt lehet megtartani, mint az utolsó „békeévben”, 2019-ben. A vállalkozások felélték a tartalékaikat, a jól képzett szakemberek sorra hagyják el a szektort. A szakemberek által javasolt megoldások között a bértámogatások növelése és az ÁFA csökkentése is szerepel.

Széleskörű kutatást indított a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége 2021 februárjában, hogy felmérje a rendezvényiparág jelenlegi helyzetét, és egybegyűjtse a piaci szereplők véleményét a várható trendekről és a szektor újraindításához szükséges javaslatokról. A felmérést 430-an töltötték ki a rendezvényszervezői szakma különböző szegmenseiből, kezdve a rendezvényhelyszínektől, ügynökségeken, konferenciaszervezőkön át a szolgáltatói szektor köztük cateringesek, technikai szolgáltatók, kiállításkivitelezők és egyéb kiegészítő területek képviselőiig.

Az eredmények aggasztóak. A 2020-as események 80%-át kényszerültek lemondani, és az eddigi foglalások alapján világosan látszik, hogy a 2021-es évre tervezett rendezvények volumene körülbelül 80%-kal alacsonyabb, mint a 2019-es évben volt. A járvány kapcsán ellehetetlenült élő események kevesebb, mint 20%-át tudták az online térben pótolni, melyek jövedelmezősége egyébként is jóval alacsonyabb az élő eseményekénél.

A kutatásban résztvevő cégek csaknem fele válaszolta azt, hogy pandémia hatására cégük összezsugorodott, stand-by üzemmódban van. Több, mint 10%-uk átmeneti bezárásra kényszerült. Az átmeneti bezárás leginkább a rendezvényhelyszínek esetében volt jellemző, az összezsugorodás és stand-by üzemmód pedig legnagyobb arányban a szatellit területeken, az egyéb, kiegészítő rendezvényszolgáltatóknál volt érzékelhető.A válaszadók körülbelül fele 80%-os árbevétel kiesésről számolt be a 2020-as évre vonatkozóan (arányosítva 2019-es évhez képest) 21,8%-nál 60% fölötti, 15%-nál 40% fölötti árbevétel kiesés volt tapasztalható.A kutatásban szereplő cégek 61%-a tudta igénybe venni a járulékkedvezményeket, 53%-uk pedig az ágazati bértámogatást.

A válaszadók negyede nem tudta igénybe venni ezeket a támogatásokat, elsősorban a nem megfelelő TEÁOR szám vagy egyéb jogosultsági probléma - pl. a cég utolsó 6 hónapjának árbevételi összetétele - miatt.A pandémia hatására a rendezvényszervező cégek több mint harmada az átfogó költségcsökkentések mellett a válsághelyethez adaptálódva új szolgáltatási ágat indított.

A koronavírus járvány megjelenése óta a megkérdezett cégek majd' 60%-nál már voltak elbocsátások. A válaszadók 30%-nál ez több mint 40%-os mértékű volt, azon belül is csaknem 10%-nál 80% fölötti. Emellett jellemző a bizonytalanság miatt a szakképzett munkavállalók pályaelhagyása is.A kis létszámú (1-5 fős) vállalkozásoknál volt a legnagyobb a 60-80%-os vagy akár 80% fölötti elbocsátási arány, szektor szinten pedig a rendezvényhelyszíneknél, kiegészítő rendezvényszolgáltatóknál, koncert/fesztiválszervezőknél és rendezvényügynökségnél tudták megtartani legkevésbé az alkalmazottakat. Ha továbbra sem lesz javulás, a megkérdezett cégek 45%-nál várhatók további leépítések, átlagosan 30-40 % körüli mértékben. Sajnos 11,7%-nál ez várhatóan 80% fölötti, vagy akár teljes leépítés lesz.

A válaszadó cégek többsége úgy érzi, hogy veszélyben van a vállalkozásuk, tartalékaik maximum fél évig tartanak még ki, 18%-uk azt válaszolta, hogy csőd közeli állapotban vannak. 32% a válaszadóknak pedig úgy véli, hogy rosszabb eredményekkel, de átvészeli az évet.

Várható trendek a rendezvényszervezésben


A kutatásban szereplő piaci szereplők 53%-a szerint még az idei év harmadik negyedévében várható a rendezvénypiac helyzetének javulása. Közel 40% csak 2022-től lát erre esélyt, 7% pedig még későbbre prognosztizálja a javulást. Többségük szerint az újra indulás a megrendelők részéről fokozatos és óvatos lesz a nyitási vágy szektoronként eltérő lesz. Mivel a megrendelői oldalt is megviselte a járvány, ezért a rendezvénnyel kapcsolatos szolgáltatásokat még jó ideig „jegelni” fogják. A hazai és multinacionális, külföldi anyacéggel rendelkező vállalatok pedig jóval később adnak engedélyt rendezvények megtartására.

A rendezvények jövőbeni megvalósításával kapcsolatosan a többség szerint, fel fognak értékelődni a személyes rendezvények, megszokottá válnak ugyanakkor az online megoldások. Úgy tűnik, a megrendelők egy része továbbra is ezt a költséghatékonyabb opciót fogja választani. Arról, hogy milyen arányban lesznek az online és élő események arról megoszlottak a vélemények, de a válaszadók 40%-a szerint minimum a szervezendő események felénél, vagy inkább ennél nagyobb arányban elvárható lesz a hibrid opció is, 10% szerint az élő események online közvetítése alapkövetelmény lesz a piacon.A válaszadók többsége úgy látja, hogy a rendezvények mérete is változni fog, ritkábbak lesznek az üzleti megarendezvények, inkább több, kisebb esemény lesz regionális hubokban megtartva. Vannak, akik szerint ez is hasonlóan az online-offline arányhoz idővel változni fog, ahogy rendeződnek vissza a lehetőségek, úgy fognak növekedni a rendezvényméretek is.

A biztonság és a higiénia nagymértékben előtérbe fog kerülni a jövőbeli rendezvényeknél, és a megfelelő kapacitás befogadására alkalmas helyszín is elsők között szerepelt a prioritási listán. A gasztronómia, design, dekoráció háttérbe fognak szorulni, ugyanakkor a technikai megoldások szintén felértékelődnek.

A pandémia alatt megismert intézkedések, korlátozások közül a válaszadók véleménye szerint hosszabb távon is velünk maradnak a rendezvényeken a fertőtlenítés a távolságtartás és a maszkviselés. Sokan további potenciális rendezvényekkel kapcsolatos intézkedésnek gondolják a védettségi igazolvány ellenőrzését, valamint a helyszíni egészségügyi szűrést, tesztelést.

Megoldási javaslatok: növekvő bértámogatás, csökkenő áfa, árbevétel kompenzáció, kárpótlás az elbocsátottaknak


A kérdőívet kitöltők számos javaslattal éltek a károk enyhítése érdekében. Egyebek mellett sürgetik a kormányt, hogy emelje 75%-ra a bértámogatást, és bővítse a támogatottak körét. Hosszabbítsa meg a járulékkedvezmények időtartamát, engedje el a szociális hozzájárulást a szektor szereplőinek. Sokan szorgalmaznák befizetett ÁFA alapú árbevétel kompenzációt. Fontos javaslat a rendezvényszervezői tevékenység ÁFÁ-jának csökkentése, valamint az 5 %-os kulturális ÁFA bevezetése.

A válaszadók számos javaslatot fogalmaztak meg a biztonságos nyitásra és a megrendelők bizalmának helyreállítására. Fontosnak tartanák a költségvetésből finanszírozott vagy támogatott tömeges tesztelés bevezetését a rendezvényeken, különböző védettségi és oltást igazoló applikációk fejlesztését, „covidsafe” rendezvény tanúsítvány bevezetését a szervezők és helyszínek részére és úgynevezett COVID-managerek képzését.

A megkérdezett rendezvényszervezők többsége szerint a kormánynak különböző ösztönző intézkedésekkel kellene segítenie az újranyitást. Ilyen volna például a reprezentációs adó megszüntetése vagy mérséklése, a cégek cafeteria költségeinek adócsökkentése, valamint egy világos, ütemezett, tervezhető nyitási terv kidolgozása és külföldi mintákhoz hasonló állami garanciavállalás a tervezett események ösztönzésére. Többek szerint hasznos volna, ha az ún. védettségi igazolvánnyal szabadon látogathatóak lennének a rendezvények. Voltak azonban olyan válaszadók is, akik nem korlátoznák sem szervezői, sem megrendelői oldalról az eseményeken való részvétel lehetőségét.

fotó: pixabay
  • 2022.07.25Üzleti metaverzum: Vezetéstechnikai szimuláció a Training360-tól A 3 napos Business Game lényege, hogy csapatmunkában kell egy több helyszínen hajókat gyártó vállalatot irányítani. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
  • 2022.10.11HR Fest BudapestHR Fest Budapest Ez az igazi, megismételhetetlen, szakmai felfrissülés, ott a helyed! Ez lesz az év legnagyobbat szóló HR-fesztiválja, amit te sem hagyhatsz ki! Részletes program, előadók és számos újdonság vár rád, stay tuned, 2022-ben minden kiderül! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kilábalás Covid után: Egy felmérés szerint a gazdaság már túl van a mélyponton

Kilenc magyarországi és egy határon túli egyetem kutatói közel 1200 intézmény és vállalat tapasztalatai alapján mérték fel, hogy a világjárvány... Teljes cikk

Csak az emberek fele szerint van helye az érzelmeknek a munkahelyen

A munkavállalók fele szerint van helye az érzelmek kimutatásának egy munkahelyen. A kollégák többsége együttérző, ha elgyengül a főnöke, és a... Teljes cikk

A koronavírus-járvány három hullámának HR tapasztalatai

A koronavírus-járvány hasonlóan a világ más országaiban tapasztaltakhoz, számos munkakört leértékelt és veszélyessé tett, túlmunka és... Teljes cikk

Facebook