Megjelent: 5 hónapja

80 százalékkal kevesebb rendezvény - nagy bajban a rendezvényszervezők

A Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége februári felmérése aggasztó eredményeket mutat.

images

Katasztrofális helyzetbe kerültek a magyarországi rendezvényszervezők és szolgáltatók az egy éve tartó COVID-19 járvány miatt. A Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetségének friss felmérése szerint a szolgáltatók a tavalyi rendezvények 80%-át kényszerültek lemondani, és az eddigi foglalások alapján biztosnak tűnik, hogy idén 80%-kal kevesebb rendezvényt lehet megtartani, mint az utolsó „békeévben”, 2019-ben. A vállalkozások felélték a tartalékaikat, a jól képzett szakemberek sorra hagyják el a szektort. A szakemberek által javasolt megoldások között a bértámogatások növelése és az ÁFA csökkentése is szerepel.

Széleskörű kutatást indított a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége 2021 februárjában, hogy felmérje a rendezvényiparág jelenlegi helyzetét, és egybegyűjtse a piaci szereplők véleményét a várható trendekről és a szektor újraindításához szükséges javaslatokról. A felmérést 430-an töltötték ki a rendezvényszervezői szakma különböző szegmenseiből, kezdve a rendezvényhelyszínektől, ügynökségeken, konferenciaszervezőkön át a szolgáltatói szektor köztük cateringesek, technikai szolgáltatók, kiállításkivitelezők és egyéb kiegészítő területek képviselőiig.

Az eredmények aggasztóak. A 2020-as események 80%-át kényszerültek lemondani, és az eddigi foglalások alapján világosan látszik, hogy a 2021-es évre tervezett rendezvények volumene körülbelül 80%-kal alacsonyabb, mint a 2019-es évben volt. A járvány kapcsán ellehetetlenült élő események kevesebb, mint 20%-át tudták az online térben pótolni, melyek jövedelmezősége egyébként is jóval alacsonyabb az élő eseményekénél.

A kutatásban résztvevő cégek csaknem fele válaszolta azt, hogy pandémia hatására cégük összezsugorodott, stand-by üzemmódban van. Több, mint 10%-uk átmeneti bezárásra kényszerült. Az átmeneti bezárás leginkább a rendezvényhelyszínek esetében volt jellemző, az összezsugorodás és stand-by üzemmód pedig legnagyobb arányban a szatellit területeken, az egyéb, kiegészítő rendezvényszolgáltatóknál volt érzékelhető.A válaszadók körülbelül fele 80%-os árbevétel kiesésről számolt be a 2020-as évre vonatkozóan (arányosítva 2019-es évhez képest) 21,8%-nál 60% fölötti, 15%-nál 40% fölötti árbevétel kiesés volt tapasztalható.A kutatásban szereplő cégek 61%-a tudta igénybe venni a járulékkedvezményeket, 53%-uk pedig az ágazati bértámogatást.

A válaszadók negyede nem tudta igénybe venni ezeket a támogatásokat, elsősorban a nem megfelelő TEÁOR szám vagy egyéb jogosultsági probléma - pl. a cég utolsó 6 hónapjának árbevételi összetétele - miatt.A pandémia hatására a rendezvényszervező cégek több mint harmada az átfogó költségcsökkentések mellett a válsághelyethez adaptálódva új szolgáltatási ágat indított.

A koronavírus járvány megjelenése óta a megkérdezett cégek majd' 60%-nál már voltak elbocsátások. A válaszadók 30%-nál ez több mint 40%-os mértékű volt, azon belül is csaknem 10%-nál 80% fölötti. Emellett jellemző a bizonytalanság miatt a szakképzett munkavállalók pályaelhagyása is.A kis létszámú (1-5 fős) vállalkozásoknál volt a legnagyobb a 60-80%-os vagy akár 80% fölötti elbocsátási arány, szektor szinten pedig a rendezvényhelyszíneknél, kiegészítő rendezvényszolgáltatóknál, koncert/fesztiválszervezőknél és rendezvényügynökségnél tudták megtartani legkevésbé az alkalmazottakat. Ha továbbra sem lesz javulás, a megkérdezett cégek 45%-nál várhatók további leépítések, átlagosan 30-40 % körüli mértékben. Sajnos 11,7%-nál ez várhatóan 80% fölötti, vagy akár teljes leépítés lesz.

A válaszadó cégek többsége úgy érzi, hogy veszélyben van a vállalkozásuk, tartalékaik maximum fél évig tartanak még ki, 18%-uk azt válaszolta, hogy csőd közeli állapotban vannak. 32% a válaszadóknak pedig úgy véli, hogy rosszabb eredményekkel, de átvészeli az évet.

Várható trendek a rendezvényszervezésben


A kutatásban szereplő piaci szereplők 53%-a szerint még az idei év harmadik negyedévében várható a rendezvénypiac helyzetének javulása. Közel 40% csak 2022-től lát erre esélyt, 7% pedig még későbbre prognosztizálja a javulást. Többségük szerint az újra indulás a megrendelők részéről fokozatos és óvatos lesz a nyitási vágy szektoronként eltérő lesz. Mivel a megrendelői oldalt is megviselte a járvány, ezért a rendezvénnyel kapcsolatos szolgáltatásokat még jó ideig „jegelni” fogják. A hazai és multinacionális, külföldi anyacéggel rendelkező vállalatok pedig jóval később adnak engedélyt rendezvények megtartására.

A rendezvények jövőbeni megvalósításával kapcsolatosan a többség szerint, fel fognak értékelődni a személyes rendezvények, megszokottá válnak ugyanakkor az online megoldások. Úgy tűnik, a megrendelők egy része továbbra is ezt a költséghatékonyabb opciót fogja választani. Arról, hogy milyen arányban lesznek az online és élő események arról megoszlottak a vélemények, de a válaszadók 40%-a szerint minimum a szervezendő események felénél, vagy inkább ennél nagyobb arányban elvárható lesz a hibrid opció is, 10% szerint az élő események online közvetítése alapkövetelmény lesz a piacon.A válaszadók többsége úgy látja, hogy a rendezvények mérete is változni fog, ritkábbak lesznek az üzleti megarendezvények, inkább több, kisebb esemény lesz regionális hubokban megtartva. Vannak, akik szerint ez is hasonlóan az online-offline arányhoz idővel változni fog, ahogy rendeződnek vissza a lehetőségek, úgy fognak növekedni a rendezvényméretek is.

A biztonság és a higiénia nagymértékben előtérbe fog kerülni a jövőbeli rendezvényeknél, és a megfelelő kapacitás befogadására alkalmas helyszín is elsők között szerepelt a prioritási listán. A gasztronómia, design, dekoráció háttérbe fognak szorulni, ugyanakkor a technikai megoldások szintén felértékelődnek.

A pandémia alatt megismert intézkedések, korlátozások közül a válaszadók véleménye szerint hosszabb távon is velünk maradnak a rendezvényeken a fertőtlenítés a távolságtartás és a maszkviselés. Sokan további potenciális rendezvényekkel kapcsolatos intézkedésnek gondolják a védettségi igazolvány ellenőrzését, valamint a helyszíni egészségügyi szűrést, tesztelést.

Megoldási javaslatok: növekvő bértámogatás, csökkenő áfa, árbevétel kompenzáció, kárpótlás az elbocsátottaknak


A kérdőívet kitöltők számos javaslattal éltek a károk enyhítése érdekében. Egyebek mellett sürgetik a kormányt, hogy emelje 75%-ra a bértámogatást, és bővítse a támogatottak körét. Hosszabbítsa meg a járulékkedvezmények időtartamát, engedje el a szociális hozzájárulást a szektor szereplőinek. Sokan szorgalmaznák befizetett ÁFA alapú árbevétel kompenzációt. Fontos javaslat a rendezvényszervezői tevékenység ÁFÁ-jának csökkentése, valamint az 5 %-os kulturális ÁFA bevezetése.

A válaszadók számos javaslatot fogalmaztak meg a biztonságos nyitásra és a megrendelők bizalmának helyreállítására. Fontosnak tartanák a költségvetésből finanszírozott vagy támogatott tömeges tesztelés bevezetését a rendezvényeken, különböző védettségi és oltást igazoló applikációk fejlesztését, „covidsafe” rendezvény tanúsítvány bevezetését a szervezők és helyszínek részére és úgynevezett COVID-managerek képzését.

A megkérdezett rendezvényszervezők többsége szerint a kormánynak különböző ösztönző intézkedésekkel kellene segítenie az újranyitást. Ilyen volna például a reprezentációs adó megszüntetése vagy mérséklése, a cégek cafeteria költségeinek adócsökkentése, valamint egy világos, ütemezett, tervezhető nyitási terv kidolgozása és külföldi mintákhoz hasonló állami garanciavállalás a tervezett események ösztönzésére. Többek szerint hasznos volna, ha az ún. védettségi igazolvánnyal szabadon látogathatóak lennének a rendezvények. Voltak azonban olyan válaszadók is, akik nem korlátoznák sem szervezői, sem megrendelői oldalról az eseményeken való részvétel lehetőségét.

fotó: pixabay
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A magyar gazdaság szereplői jobban felkészültek a járvány harmadik hullámára

A Koronavírus járvány harmadik hulláma alatt a válaszadók több mint négyötöde már rendelkezett a pandémiára vonatkozó cselekvési tervvel – ez... Teljes cikk

80 százalékkal kevesebb rendezvény - nagy bajban a rendezvényszervezők

A Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége februári felmérése aggasztó eredményeket mutat. Teljes cikk

Létszámbővítés, bérek, juttatások és kihívások - milyen HR stratégiával terveznek a vállalatok 2021-ben?

A döntően a közepes- és nagyvállalati szakemberek körében végzett felmérés többek között arra kereste a választ, hogy milyenek a vállalatok... Teljes cikk