kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

9 ok, hogy ne mondj fel a munkahelyeden, miután megnyerted a lottót

Az álmok és a valóság két különböző dolog. Bármennyire is csábító lehet felmondani a napi munkádat, miután egy szerencsés nyeremény már szükségtelenné teheti a napi robotot, bölcsen tennéd, ha komolyan megfontolnád. Íme, miért nem szabad felmondani a munkahelyeden, miután megnyerted a lottót.

lottó nyertes árfolyam-

1. Adj magadnak időt a gondolkodásra!

Amint jön egy nagy nyeremény, sokan elkezdenek arról álmodozni, hogy felmondanak a munkahelyükön. Pl. az eurojackpot ahol az 5+1 találat 120 000 000 € nyereményt jelent, ami több mint 4 milliárd forint a mai euró középárfolyamon számolva.

Azonban számtalan történet szól arról, hogy a lottónyertesek nem találták meg a boldogságot azzal, hogy egyszerűen feladták korábbi megélhetésüket, és luxuséletet folytattak. Másrészről viszont számos példa van olyan lottónyertesekről, akik megtartották régi munkahelyüket, és elégedettek maradtak, különösen, ha a munkájuk a szenvedélyük.

Az első ok, amiért nem szabad rögtön a lottónyeremény után felmondani a munkahelyen, az az, hogy így van időd komolyan átgondolni az új helyzetedet. Idő arra, hogy bölcsen átgondold, hogyan fektesd be legjobban az újonnan szerzett vagyonod. 

Ha nagy összegű pénzzel ajándékoznak meg, soha, de soha ne cselekedj impulzívan!

2. Ne kelts gyanút!

A legtöbb lottónyertes, ha lehetősége van rá, a névtelenséget választja, és erre jó oka van.

Semmi sem kongatja meg jobban a vészharangokat, mint valaki, aki a semmiből úgy dönt, hogy abszolút indoklás nélkül feladja a munkáját. Még gyanúsabb, ha úgy dönt, hogy kilép, majd pedig kiadósan költekezik, és rengeteg drága dolgot vásárol - ez bizonyára nagyon gyanús lesz a barátainak, családtagjainak és munkatársainak.

3. Ne légy beképzelt!

Ha hirtelen szerencsés helyzetbe kerülsz, és úgy kezdesz el költekezni, mintha nem lenne holnap, az nemcsak azt változtathatja meg, ahogyan mások megítélnek, hanem a saját gondolkodásmódodat is.  Ez egy klasszikus forgatókönyv, a pénz az emberek fejébe száll.

Természetes, hogy fel akarunk vágni, de egyesek ezt a következő szintre emelik, és ami még rosszabb, tiszteletlenül kezdenek el bánni másokkal és rosszul bánnak velük.

Soha nem jó lenézni másokat, az, hogy valaki gazdagabb valakinél, nem jelenti azt, hogy felsőbbrendűek vagyunk nála.

Azzal, hogy megtartod a munkádat, megőrizheted a földön maradást, és kiérdemelheted a kollégáid tiszteletét. 

4. Attól, hogy pénzed lesz még nem tartozol automatikusan a gazdagok közé

Ha úgy döntesz, hogy otthagyod a munkádat, és feljebb lépsz a milliomosok sorába, nagy sokk érhet. Azok számára, akik a nehéz úton szerezték a millióikat, legalábbis bizonyos fokig, méltatlannak fognak tartani. Ami pedig azokat illeti, akik pénzbe születtek, számukra mindig is új pénz leszel, "az a lottónyertes".

Ha elhamarkodottan döntesz, olyan helyzetbe kerülhetsz, amelyben kívülállónak érzed magad a gazdagok körében, miközben elveszíted a kapcsolatot azokkal az emberekkel, akiket valaha fontosnak tartottál, beleértve a barátaidat és a munkatársaidat is.

5. Teljesítmény-tudat

Puszta szerencsével nyertél, amiért hálásnak kell lenned, de végső soron ez egy véletlen esemény, nem pedig teljesítmény. A munka segíthet megtalálni a büszkeség érzését.

Ha ezt nem kapod meg a jelenlegi munkádban, akkor most van itt az ideje, hogy változtass. Megvan minden pénzügyi biztonsági háló, hogy azt a karriert folytasd, amiről mindig is álmodtál.

Csak tartsd észben, hogy lottónyertes vagy sem, senki sem fog szívesen felvenni valakit, aki az előző munkaadójától lelépett, és a főnökét hagyta cserben.

6. Számvetés

Sok lottónyertes túlbecsüli, hogy mennyit nyert. Tíz-húsz millió forint is nagy összegnek tűnhet, de könnyen elherdálható, ha meggondolatlanul költekezni kezdesz.

A legbölcsebb, ha kiszámolod, mennyibe kerülne egy ház megvásárlása, beleszámolod az egyéb költségeket, például egy új autó, felújítás, nyaralás, okos befektetések, a gyermekeid ellátása stb.

Lehet, hogy egy életre meglesz mindened, de akkor is örülni fogsz annak a havi jövedelemnek, különösen, ha már eddig is tisztességes fizetésből éltél.

7. A realitás

Bámulhatod azt a sok nullát a bankszámlád egyenlegének végén, és könnyen túlterheltnek érezheted magad. Az, hogy van munkád, és még mindig fél lábbal a mindennapokban állsz, segít értékelni, hogy mennyi pénzed van.

Csinálj háztartási költségvetést, hogy megértsd, mennyi pénzt keresel és költesz a lottónyeremény előtt. Hány évet kellett volna dolgoznod ahhoz, hogy megkeresd a megnyert összeget? Most számold össze a kiadásaid, és számold ki a nettó időtartamot. Könnyen lehet, hogy attól függően, hogy mennyit nyertél, évszázadokig kellett volna ugyanazt a munkát végezned, nap mint nap!

Más szóval, ha leülsz, és tényleg összeszámolod, akkor a dolgok perspektívába kerülnek. 

8. Ne szigetelődj el!

Az emberek természetüknél fogva társas lények. Ha felmondasz, és nem dolgozol, a végén szörnyen magányosnak érezheted magad. 

Persze keresheted mások társaságát társas környezetben, de ha másokkal együtt dolgozol, sikerülhet erősebb, tartalmasabb köteléket kialakítani a kollégáiddal. 

Lehet, hogy hosszú évek alatt valódi barátságot építettél ki a kollégáiddal, pénzzel sosem lehet igazi barátságot vagy tiszteletet vásárolni.

9. Tanulj, fejlődj!

Legyünk őszinték; mindannyian jobb életre vágyunk, de a jobb élet nem egyenlő a lustasággal. Szükségünk van arra, hogy kihívásokkal nézzünk szembe, hogy fejlődjünk, tanuljunk és lekössük az elménket.

Azzal, hogy továbbra is dolgozunk, aktívan tartjuk az elménket és a testünket, ami mindig fontos, függetlenül attól, hogy mennyi pénzünk van.

Menni vagy maradni?

Végső soron csak rajtad múlik, hogy a lottónyeremény után felmondasz-e vagy sem, csak Te döntheted el, hogy mi a legjobb Neked, de vannak fontos tényezők, amelyeket figyelembe kell venned.

Először is attól függ, hogy mennyi pénzt nyertél valójában. 

Ha milliókat nyertél, akkor lehet, hogy elég pénzed lesz ahhoz, hogy kényelmesen, munka nélkül élj, feltéve, hogy bölcsen fektetsz be, és kézben tartod a pénzügyeidet. Mindig jó ötlet szakember pénzügyi segítségét kérni. 

Ha nem nyertél eleget ahhoz, hogy örökké megélj belőle, akkor is felmondhatsz a munkahelyeden, hogy a pénzt vállalkozásba fektesd, vagy pályát válts, de akkor is fontos, hogy legyen egy szép összeg félretéve a kasszában.

Ha már jól állsz anyagilag, és jó karriert építettél fel, vagy előrehaladsz a karrieredben, tényleg megéri feladni? Különösen akkor, ha élvezed a munkád, és jól kijössz a kollégáiddal. 

Érthető, hogy fel akarod adni a munkád, ha elégedetlen vagy, vagy ha nem lelkesedsz érte. Ebben az esetben a lottónyeremény lehetőséget adhat arra, hogy egy kielégítőbb karriert folytass, vagy egy olyan szenvedélyének élj, mint például egy könyv megírása vagy egy új készség elsajátítása. 

Bármit is választasz, fontos, hogy legyen célod az életben. Tény, hogy a japánok, különösen az okinawaiak, a leghosszabb életet élő népcsoportok közé tartoznak, ami összefügghet a táplálkozásukkal, de az “ikigai” fogalmával is, vagyis azzal a gondolattal, hogy mindenkinek szüksége van egy életcélra.

Bármilyen helyzetben is vagy, soha ne hagyatkozz a lottóra, mint az anyagi problémáid megoldásának eszközére. 

 

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jelentősen visszaesett az állásvesztéstől rettegő magyarok aránya

A magyar munkavállalók bizalmi attitűdje 2023-ban kiegyensúlyozott és stabil volt, emellett bizakodásra adhat okot, hogy idén akár már javuló... Teljes cikk

Felpörgött a monori akkugyártó, átrendeződés a MÁV Csoportnál - létszámtrendek

Egy hónap alatt 160, egy év alatt több mint ezer fővel növelte létszámát a dél-koreai akkugyártó, a Shinheung Sec EU Kft. Monoron. A MÁV Csoport... Teljes cikk

Több mint 60 ezer befektetési banki állás szűnt meg idén

Több mint 60 ezer állás szűnt meg az idén a globális befektetési banki szektorban a Financial Times szerdán ismertetett ágazati felmérése szerint. Teljes cikk