Szerző: Berta László
Megjelent: 2 éve

4 munkavállaló típus és 4 élethelyzetA rutin a vezető védőitala, hogy a lehető legtöbb helyzetben döntésképes legyen. De mi van akkor, ha nincs kellő tapasztalata egy adott területen? Akkor is életben kell maradnia valahogy, ezért jó, ha vannak olyan igazodási pontjai, sablonjai, amelyek ráillenek bizonyos helyzetekre.
Példaként felvázolunk 4 munkavállaló típust és 4 élethelyzetet, hogy ösztönzést adjunk az olyan megoldásokhoz, amelyekkel igazságosan és észszerűen lehet személyre szabni a béren kívüli juttatásokat és megőrizni a munkatársakat. Mivel új körülményrendszerről van szó, amelyben minden munkáltatónak saját belátása szerint kell cselekedni, mindenkinek saját dolgozói számát, összetételét, igényeit és élethelyzeteit figyelembe véve érdemes dönteni. A négyes felosztást azért választottuk, mert átlátható, és nem érdemes sokkal több szálra bontani, különben visszavonhatatlanul elveszünk a részletekben.

Az Edenred Magyarországot kértük meg, hogy emeljen ki 4 jellegzetes munkavállaló típust, akiket be tud illeszteni a megmaradt béren kívüli juttatások és a saját kártyás juttatási rendszerébe. A cég a megváltozott adózási rendszer hatására fejlesztett ki három új juttatási kártyát, amelyekkel a vállalatok bérként adózó juttatást adhatnak munkavállalóiknak. Elmondták, hogy a kártyák illeszkednek a magyar jogszabályokhoz, hátterükben pedig globális technológiai és banki háttér áll.

A fizikai dolgozó, akinek beteg a párja és gyerekei még iskolába járnak. Gondot okoz családjának a mindennapi megélhetés, ezért jó volna egy olyan megoldás, amellyel elsősorban élelmiszert és más alaptermékeket vásárolhat.

Az Y generációs, aki gyakorlatilag virtuálisan intéz mindent, barátaival van a szabadidejében, szabadsága jelentős részét fesztiválokon tölti. Jó volna neki egy olyan lehetőség, amellyel online lehet fizetni (és pl. koncertjegyet vásárolni).

A középvezető jó fizetéssel és elegendő szabadidővel. Hétvégente gyakran utazik belföldön, szereti a wellness szállodákat, illetve fontos neki a kulturális kikapcsolódás.

Az 50-es, aki vigyáz az egészségére. Fontos neki a fizikai jólléte, a rendszeres sport és az egészségmegőrzés, míg nyugdíj-előtakarékosságát egy önsegélyező pénztárban oldja meg. Leginkább készpénzzel szeret fizetni.

Mindhárom Edenred juttatási kártyával le tudják fedni a munkáltatók a legkülönfélébb juttatási célokat, alkalmasak a rendszeres cafeteria juttatások kiváltásásra, de akár teljesítményalapú HRjuttatásokra is. Az Edenred ezüstkártya a korábbi cafeteria kártyákhoz hasonlóan korlátozott, de még mindig rendkívül széles felhasználhatóságú juttatási eszköz.

Alkalmas a korábbi Erzsébet-utalványok, a beiskolázáshoz, a közlekedéshez adott cafeteria-elemek helyettesítésére, a fizikai és a szellemi munkát végzők számára egyaránt. A minden hazai POS-terminálon fizetőeszközként használható aranykártya minden generációnak választ ad, minden élethelyzetben, de elsősorban a digitális szolgáltatásokhoz szokott kártyabirtokosoknak ajánlott. A platinakártya készpénzfelvételre is lehetőséget ad, megoldás lehet a legkülönbözőbb juttatási célokra és legváltozatosabb munkavállalói igényekre egyaránt.

Az Edenred kártyák használatának előnye, hogy egyszerűvé teszik a juttatási rendszert, minden cafeteriarendszerbe könnyen beilleszthetők. Vagyis a dolgozói juttatások továbbra is adhatók velük, használatuk nem bonyolultabb, mint a bankkártyáké. Sokféleképpen felhasználhatók, akár készpénz is felvehető róluk, vagy online is lehet fizetni velük, letölthető hozzájuk mobilapplikáció, és számos beváltóhelyen elfogadják ezeket. Alkalmazásukkal ösztönözni lehet az új munkavállalókat, vagy megtartani a jelenlegieket. Ha valaki munkahelyet vált, a kártya továbbvihető. Új belépő esetén, ha az új munkavállalónak már van kártyája, nem szükséges újat rendelni. Társkártya is igényelhető hozzá, a kártyán lévő egyenlegnek nincs lejárata.

Fotó: Edenred


Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - A cafeteria nem vész el, csak átalakul 2019-ben
2. oldal - 4 munkavállaló típus és 4 élethelyzet
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Itt vannak a SZÉP-kártyára vonatkozó új szabályok!

Az április 21-i Magyar Közlönyben számos olyan szabály jelent meg, ami újraírta a SZÉP-kártya felhasználásával kapcsolatos tudnivalókat. Fata... Teljes cikk

Cafetéria 2020: Mindent visz a SZÉP-kártya és a pénzkifizetés

Noha a munkáltatók többsége idén is megtartotta az előző évben kínált cafetéria-elemek zömét, az adóelőnye miatt kiemelt helyzetben lévő... Teljes cikk

Mit tehetünk a válság miatt fel nem használt cafetériával?

A koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzetben nehézségekbe ütközik egyes cafetéria elemek - az óvodai, bölcsődei költségek vagy éppen a... Teljes cikk