kapubanner for mobile
Megjelent: 4 hete

Dolgozói motiváció 2024 - top 10 nem pénzbeli motivációs eszköz

Nem csak a pénz számít - a vállalatok folyamatosan dolgoznak azon, hogy különböző, béren kívüli motivációs eszközökkel is javítsák a munkavállalók elégedettségét, és a leendő munkaerő bevonzását. Az RSM Hungary összeszedte azt a 10 béren felüli motivációs eszközt, mely a tapasztalatok szerint a leginkább fontos a fehérgalléros munkavállalók számára.

Dolgozói motiváció 2024 - top 10 nem pénzbeli motivációs eszköz-

Dolgozói motiváció – csak a pénz számít?

„A pénzbeli jutalmaknak, bár kezdetben ösztönzőleg hatnak, idővel csökken a motiváló hatásuk, ahogyan ahhoz a munkavállalók hozzászoknak. Az inflációkövető béremelés a munkavállalók részéről érezhető elvárás, a munkáltatók részéről pedig a béremelésekre fordítható keret biztosítása és a piaci versenyképesség fenntartása folyamatos kihívás. Abban az esetben, ha a munkavállaló kisebb béremelést kap, mint elképzelte - legyen az jogos, vagy akár irreális bérigény-, az emelés motiváló ereje elenyésző lehet” – foglalta össze tapasztalatait Bohács Bernadette, az RSM Hungary HR tanácsadási üzletágának vezetője.

Nem pénzbeli motivációs eszközök

A nem pénzügyi motivációs eszközök olyan elemek széles spektrumát foglalják magukban, amelyek reflektálnak a munkavállalók belső vágyaira és törekvéseire.

Lássuk, melyik az a TOP 10 nem pénzbeli fehérgalléros motivációs eszköz 2024-ben, mely leginkább hozzájárul a dolgozói elégedettséghez!

1. Elismerés, megbecsülés, visszajelzés

A valódi elismerés és megbecsülés erős motivációs tényezőként szolgál, amelyek érvényesítik a munkavállalók hozzájárulását, és megerősítik a szervezeten belüli hovatartozás érzését. Akár a munkatársak elismerése, akár a vezetői dicséret, akár hivatalos elismerési programok révén, az egyének erőfeszítéseinek megerősítése elősegíti az elismerés kultúráját.

„A teljesítményértékelő rendszerek is pont ezt a célt segítik azzal, hogy folyamatos párbeszédet biztosítanak vezető és munkatárs között”.

A vezető valós idejű visszajelzést ad a munkatárs részére a teljesítményéről, fejlődési, karrier építési lehetőségeiről, ezáltal növeli az elkötelezettséget és a motivációt.

2. Szakmai fejlődés és előrelépés, kihívást jelentő feladatok

A készségek fejlesztésének, a karrierépítésnek és a személyes fejlődésnek a lehetősége a munkavállalók által leginkább áhított nem pénzügyi motiváció közé tartozik.

„A képzési programok, szakmai és képesség fejlesztő tréningek elengedhetetlenek egy sikeres vállalat életében.”

A kihívást jelentő feladatok ugyancsak erőteljes katalizátorként szolgálnak a munkavállalók motivációja, elkötelezettsége és szakmai fejlődése szempontjából, mivel folyamatos tanulásra, fejlődésre ösztönznek.

3. Bevonó és tanuló szervezet – nyílt, kétirányú kommunikáció

A nyílt kommunikáció, a visszajelzés és az együttműködés lehetőségének biztosítása lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy hangot adjanak aggodalmaiknak, innovatív ötletekkel járuljanak hozzá, és aktívan részt vegyenek a szervezeti környezet alakításában. Számos helyen alkalmazzák a dolgozói elégedettségi felméréseket, aminek eredményeit a vállalat vezetése és a HR csapat felhasználhatja a folyamatok, munkakörülmények, motivációs eszközök fejlesztésére.

4. Munka és magánélet egyensúlya (work life balance)

A mentális egészség iránti fokozott tudatossággal jellemezhető korszakunkban a munkavállalók olyan munkahelyeket részesítenek előnyben, ahol tiszteletben tartják a munka és magánélet egyensúlyát.

A rugalmas munkaszervezés, a jóléti, stresszoldó programok és a munka és a magánélet egyensúlyát elősegítő kezdeményezések nagy motiváló erővel rendelkeznek.  

5. Rugalmas munkarend, munkavégzés otthonról

Egyre nagyobb jelentősége van a munkavállalók körében a flexibilis munkarendnek, a rugalmas munkaidőnek, illetve az otthoni munkavégzés lehetőségének. Egyes szakmáknál kifejezetten előnyt jelent, ha a vállalat biztosítja az otthoni munkavégzés lehetőségét.

Az egyéni élethelyzetek mérlegelése a rugalmas munkarend kialakításánál nélkülözhetetlen. Míg egyesek számára a kötelező home office vonzó ajánlat, mások számára – akár az otthonuk kialakítása, akár a gyermekek napirendje miatt - kifejezett hátrányt is jelenthet. 

Nem mehetnek el a munkaadók amellett a tény mellett sem, hogy egyre több kutatás kimutatja, hogy a túlzott home-office szociális szorongást, elszigetelődést és a hatékonyság romlását okozhatja.

6. Egészség megőrzését célzó programok

A fizikai, mentális, érzelmi és pénzügyi jólétet elősegítő programok jelentős motivációs erővel bírnak. Ennek számtalan megvalósítási formáját látjuk a vállalatoknál: céges konditerem, üzemorvos, pszichológus, masszázs, gyógytorna, jóga, ingyen gyümölcs, szűrővizsgálatok, az egészséges életvitelt, pénzügyi tudatosságot bemutató előadások. Az egészségmegőrző programok növelik a munkatársi elkötelezettséget és a pályázók is szívesebben választanak olyan vállalatot, ahol ilyen programok működnek.  

7. Vállalati rendezvények, közösségi programok

Csapatépítő események, vállalati összejövetelek, önkéntes lehetőségek, csoportos sportrendezvények és kirándulások szervezése erősíti a kapcsolatokat, a munkamorált és az összetartozás érzését a munkavállalók körében.

8. Megfelelő munkakörnyezet és munkaeszközök

Az optimális munkakörnyezet lehetővé teszi a dolgozók hatékonyabb munkavégzését, csökkenti a stresszt és a fáradtságot, javítja a mentális és a fizikai egészséget, valamint növeli a munkamorált. Ugyancsak nagyon fontos megtartó erővel bír, hogy a munkavállalók megkapják a munkavégzésükhöz szükséges eszközöket, pl.: ergonomikus bútorok, gerincbarát székek, emelős asztalok, védőszemüveg monitor előtti munkavégzéshez, zajszűrő falak open office esetén. Ezek minősége is nagyon fontos, mert értéket képvisel a munkavállalók számára és nagyon sokszor fontos szerepe van a munkahelyi balesetek, egészségkárosodások megelőzésében.

9. Az értékközpontú kultúra ápolása

Az alapértékeiket megtestesítő és az etikus magatartás mellett kiálló szervezetek olyan kultúrát alakítanak ki, amely bizalmat, lojalitást és elkötelezettséget ébreszt az alkalmazottak körében.

10. Sokszínűség és befogadás

A sokszínűség elfogadása és a befogadó munkahelyi környezet elősegítése nemcsak a szervezeti kultúrát gazdagítja, hanem az összetartozás érzését és a pszichológiai biztonságot is elősegíti a munkavállalók körében.

Bohács Bernadette úgy látja, hogy a motiváció holisztikus megközelítésével - amely a pénzügyi ösztönzőket a nem pénzbeli ösztönzőkkel integrálja - a vállalatok motivált, elkötelezett munkavállalói csapatokat alakíthatnak ki, amely a kiélezett versenyben lévő üzleti élet folyamatosan változó környezetében tartósan hozzájárulnak a vállalat sikerességéhez.

kép forrása: freepik

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Dolgozói motiváció 2024 - top 10 nem pénzbeli motivációs eszköz

Nem csak a pénz számít - a vállalatok folyamatosan dolgoznak azon, hogy különböző, béren kívüli motivációs eszközökkel is javítsák a... Teljes cikk

Végre egy jó hír: meglepően gyorsan alkalmazkodtak a polikrízishez a női felsővezetők

Megnövekedett munkaterhelésük ellenére optimisták a női felsővezetők a vállalati növekedést, a társadalmi változásokat, a nemek közötti... Teljes cikk

A nők által alapított startupokhoz csak a befektetések 1%-a jut el - így lehetne ezen változtatni

Továbbra is jelentős szakadék tátong a férfiak és a nők esélyei között a startupszektorban. Közép-Kelet-Európában a befektetések 94%-a... Teljes cikk