Megjelent: 3 éve

Így csökkenthető a stressz és a félelem az interjú alanyban:

images
1. Megfelelő környezet kialakítása az interjúszobában

A megfelelő környezet megteremtése az eszközök egyike, hogy az álláspályázókban rögzült, illetve megjelenő stresszt csökkentésre kerüljön, továbbá kulcstényezőként szolgál az objektív értékelésének megállapításához. Az interjú helységeket olyan dekorációval érdemes kialakítani, mely nagymértékben tükrözi egyrészről a szervezetben dolgozók személyiségét, ugyanakkor a vállalat rövid és hosszú távú terveit és vízióit, melyekkel az interjú alanya az első találkozás alkalmával azonosulni tud, ezzel elősegítve a jövőbeni együttműködés lehetőségét. A külső megjelenéseken kívül, elementárisnak tűnő ugyanakkor jelentős szerepet képzi az ideális hőmérséklet kialakítása abban az esetben is, ha nincs ablak a tárgyaló szobában, hiszen a túl hideg, illetve meleg levegő idegesebbé, feszültebbé teszi a kérdésekre megfelelően válaszoló interjúalanyt.

2. Az interjúfordulók

A pályázati folyamatban, a belső félelem és izgalom exponenciálisan nő, különösen akkor, amikor az interjú alanya szakmai tagokkal, a szervezet vezetőségével találkozik. A szervezeteknek tehát kerülniük kell az ún. bizottsági típusú interjúztatási formát, még akkor is, ha éppen abban az időpontban valamennyi szakmailag hozzáértő ember elérhetővé válik az interjú lefolytatására. Általános tendencia, hogy egy fordulóban két interjúztató személye az objektív megítéléshez elegendő.

3. Az interjúztatók személyisége

A másik fontos eleme a sikeres interjú lebonyolításának, az interjút vezető személy, aki a beszélgetések alkalmával a jelöltekről szakmailag és személyiségében a legtöbb információ megszerezésére törekszik. Egyrészt szignifikáns a szakember számára a non-verbális kommunikáció, úgymint a testbeszéd, a hanglejtés monitorizálása, amelyek elementárisan fontosak ahhoz, hogy mikor milyen irányba szükséges terelnie a beszélgetést az interjú alanyával. Másrészről releváns kérdések feltételével az interjúztató az adott pozícióra vonatkozó hozzáértését képes megmutatni, ezzel bizalmat kiépíteni a másik félben. Érdeklődést mutatni nemcsak a pályázó szakmai tapasztalatára de annak személyére vonatkozóan elengedhetetlen. A sikeres interjú nagymértékben a kérdezőn múlik.

4. A virtuális térben történő interjúztatás?

Miért is sokkal egyszerűbb a virtuális térben részt venni az interjú alanyának? A válasz többféle aspektusból megközelíthető. Először is, amennyiben az interjú alany akár az otthonában, vagy olyan helyen található az interjú idején, amely számára megnyugtató, és amelyhez általánosságban a relaxáció és feltöltődés, a biztonság érzete társul, azaz komfortzónán belül helyezkedik el, úgy az ebből a helyzetből kiinduló tudatállapot, pozitív töltet generál az egyénben. Másrészről, ebben a nyugodt állapotú környezetben nagyobb tere és lehetősége van olyan válaszok adására mely a pozícióra való alkalmasságát erősítik. Véleményem szerint, a virtuális térben történő interjúztatásnak különösképpen az első, tehát előszűrés jellegű interjúk vonatkozásában egyre nagyobb jelentősége bír.

Végezetül néhány javaslat arra vonatkozóan, hogy az interjúalanyok hogyan tudják csökkenteni belső félelmeiket:

1. Azon jelöltek, akik sokéves tapasztalattal rendelkeznek, nem mindig képesek arra, hogy korábbi tapasztalataikat pontosan visszaidézzék. Önéletrajzunk pontos ismerete mutatja a jól felkészültségünket és alkalmasságunkat. Ezen technika használatával rövidíthetjük a válaszreakció időnket az interjúztató szakmai tapasztalatunkkal kapcsolatos kérdéseire.

2. Modern világunkban elkerülhetetlen annak a ténynek a felismerése, hogy külsőnk reprezentálja belső személyünket. Ennek értelmében, lényegtelennek tűnik, hogy mennyire jól felkészült szakemberek vagyunk, ha külső jegyeink az ellenkezőjét mutatják. Következésképp: a személyiségünk és külsőnk álljon harmóniában egymással.

3. Önbecsülésünkön és „a magunkon való dolgozás” egy fontos lépés a kitűzött cél elérése érdekében, ezért olykor szükségünk lehet külső szemlélő vagy szakember tanácsára pl. tréner, coach formájában, aki képes a velünk kapcsolatos objektív ítélet megalkotására.

4. A világháló számos információt rejt az interjúkon előforduló lehetséges kérdésekre, így készülési lehetőséget biztosít annak érdekében, hogy az interjúra felkészülten érkezzünk.

A cikkben szereplő kérdések és állítások az interjú alanyok belső érzéseit voltak hivatottak illusztrálni, ugyanakkor néhány javaslattal kívántak szolgálni azon szervezetek számára, akik fontosnak tartják a jelölti élmény fontosságát, továbbá segítséget nyújtani azon álláskeresők, illetve váltani szándékozók számára, akik a legjobb teljesítményt szeretnék elérni az interjúkon való szereplés alkalmával.

Ötvös Bernadett
Toborzási és kiválasztási tanácsadó


Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - A félelem leküzdhető az interjú alatt!?
2. oldal - Így csökkenthető a stressz és a félelem az interjú alanyban:
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A versenyképesség a munkaerő kiválasztásán múlik

Öt év alatt versenyképesebbé válhat a magyar gazdaság. Ennek a kulcsa: a jól kiválasztott, motivált munkaerő, Fehér Zsolt, nemzetközi HR szakértő szerint. Teljes cikk

Hogyan hozzunk el embert a konkurenciától?

Nem kell sokat magyarázni, hogy miért éri meg a versenytárstól munkavállalót elcsábítani. Piacismeret, kapcsolatrendszer, speciális szaktudás, hogy... Teljes cikk

Jön a recruiTECH toborzási csúcstalálkozó

Idén február 20-án rendezik a fehérgalléros toborzás egyik irányadó rendezvényét a recruiTECH-et Budapesten. Kiderül, hogyan építhető ki belső... Teljes cikk