Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 3 éve

A férfiak nem hajlandóak nőies munkát végezni

A férfiak nem hajlandóak nőies munkát végezni, még akkor sem, ha többet keresnének, mint az ott dolgozó nők. Erről a jelenségről jelent meg cikk a New York Times Upshot rovatában, amit a 444.hu szemlézett.

A témát kutató szakemberek szerint az egyik komoly visszatartó erő a maszkulinitás kultúrájából fakad: hogy a nők viszik a gondoskodó, ápoló munkaköröket, míg a férfiak a keményebb, családot eltartó melókat.

Csak az a gond, hogy például az automatizálás miatt egyre kevesebb lesz az ilyen állás.

A Harvard közgazdásza, Lawrence Katz a jelenséget retrospektív várakozó munkanélküliségként írja le, azaz hogy ezek a férfiak olyan munkákat keresnek, amelyek egyszer régen léteztek. Szerinte esetükben nem arról van szó, hogy képességeik ne lennének meg másmilyen munkák ellátásához, hanem az identitásukkal nem fér össze.

A kutatók viszont hosszabb távon arra számítanak, hogy ahogy egyre több férfi lesz kénytelen rózsaszíngalléros munkát vállalni, eltűnhetnek vagy elmosódhatnak bizonyos társadalmi olyan társadalmi stigmák. Vannak például már kórházak, amelyek már próbálkoznak is alkalmazkodni a helyzethez, és például ápolói munkakört férfiasabbnak beállítani.

444
Follow hrportal_hu on Twitter