Megjelent: 18 éve

A gyorsaságért cserébe!

Még mindig ragaszkodunk az ember jelenlétét nem nélkülöző, ám sok esetben lassú, nem elég hatékony oktatási módszerekhez. Pedig a világ fejlettebb részén néhány ágazatban az e-learning kiszorítja a hagyományos formákat. Lévén azoknál gyorsabb, hatékonyabb s a tudás fejlődését jobban követő képzési lehetőség.

Az e-learning a képzésmenedzsment legkorszerűbb eszköze. Kedvező vonásai számosak, és az ezekből fakadó versenyelőnyt a hazai cégeknek is szem előtt kell tartaniuk. Igen fontos ugyanis, hogy optimalizálják a tudásfejlesztést, mert a felgyorsult tempójú versenyszférában a munkavállalók mintegy felének tudása három év alatt elavul. A jól képzett, friss tudású, motivált munkaerő előteremtése az egyik legnagyobb kihívás, amellyel a cégek szembekerülnek.

A la carte tananyag
Vázlatosan összefoglalva a következők az elektronikus oktatás előnyei: az oktatásszervezési, adminisztrációs idő töredéke a hagyományos tréningekre jellemzőnél; mérhető, kielemezhető a tanfolyamok eredményessége; a tananyag és az alkalmazott oktatási metódusok mindig az adott megrendelőhöz és a hallgatók igényeihez optimalizálhatók; az ismeretek elsajátítása akár ötven százalékkal kevesebb időt vehet igénybe, mint a klasszikus képzési módszerek mellett.

Többféle technológiai alapú megoldás van, amit az e-learning kategóriába sorolhatunk. Léteznek tréner vezette on-line kurzusok, élő webtanfolyamok, egyéni tanulást lehetővé tevő CD-ROM-ok interaktív feladatokkal vagy akár szimulációkkal kiegészíthető szöveges tananyag.

Nemzetközi szinten 2002 óta folyamatosan emelkedik az interaktív képzések aránya a hagyományos tréningekhez képest. 2004-ben a vállalatok világszerte 12-14 milliárd dollárt költöttek e-learningre. Az érdeklődés Nyugat-Európában a legnagyobb mértékű, ahol a vállalati tréningek megközelítőleg tizenöt százalékát tartották meg tavaly on-line módon.

Gyerekcipőben a hazai piac
A hazai tréningpiacon még nem történt meg az áttörés. Maguk a piaci szereplők szerint az összetételük és a számuk meglehetősen nehezen felmérhető, mert oly sokféle terméket kínálnak e-learning eszközként. Noha ha az oktatási csomagnak nincsen egzakt módszertana, és a tananyag mögül hiányzik a célirányos képzési stratégia, akkor csak digitális tankönyvről beszélhetünk.

Az interaktív képzési megoldások meglehetősen lassan terjednek Magyarországon. Egyelőre csak a legnagyobb vállalatok próbálkoznak velük, vagy inkább csak kísérleteznek a megfelelő módszerek kiválasztásával, így az e-learning sok cégnél nem működik hatékonyan.

Az elektronikus távoktatás ez idáig az állami és a nagyvállalati szférában hódított, utóbbinál is elsősorban a telekommunikációs és az információtechnológiai ágazatban. A leghatékonyabban ezekben a szegmensekben alkalmazható az interaktív képzés, mivel egyszerre nagyszámú hallgatót oktatnak, rendszeresen, rugalmasan, rövid anyagegységekkel. A hazai multinacionális cégek az on-line képzési anyagokat elsősorban az anyacég stratégiája alapján alkalmazzák, és a külföldről behozott licenceket honosítják meg.

Az e-learning keretrendszer - a hozzáértők szerint - a szervezetileg távollévő hallgatók oktatására ideális megoldás. Ezért érdeklődnek kiemelten az on-line alkalmazások iránt a sok helyszínen működő hazai biztosítók. Az időben, térben kötetlen munkát végző munkatársaknak, például a brókereknek egy-egy hagyományos hétvégi tréning nem megfelelő módszer az ismeretek átadására. Jól alkalmazhatóak a digitális megoldások az értékesítés területén dolgozó alkalmazottak esetében is.

A kisvállalkozások érdektelenek
Míg a nagyvállalatoknál, ha vontatott tempóban is, de fokozatosan a képzési kultúra részévé válik az elektronikus oktatás, a hazai kis- és középvállalkozásoknál nem figyelhető meg a nyitás az e-learning felé. Ennek az oka mind a forrás, mind az érdeklődés hiánya.

Egy kis cégnek fajlagosan nagyon drága lenne, hogy saját működésére szabott e-learning megoldást rendeljen meg, a nagyvállalatokra optimalizált oktatási anyagok megvétele pedig ésszerűtlen. A tudásmenedzsment-szektor nemzetközi szinten sem kínál a kisvállalatok számára programokat, mivel világszerte az az óriásvállalatok azok, amelyek komplex képzési stratégiákat alakítanak ki, és ezeknek képzési eszközei közé veszik fel a szofisztikált e-learning megoldásokat.

A kis- és középvállalkozások számára a gazdasági kamaráknak kellene elérhetővé tenniük az e-learning képzéseket. A korlátozott anyagi eszközökkel rendelkező vállalkozások pedig, amelyek nyitottak az elektronikus képzési megoldások irányába, az ingyenes, interneten elérhető e-learning megoldásokat használhatnák.

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megállítható-e a képzett munkaerő külföldre áramlása?

A brain drain, azaz „agyelszívás” a magasan képzett munkavállalók elvándorlását jelenti egy fejlettebb, magasabb életszínvonalat biztosító... Teljes cikk

Hányan vannak azok, akik munka nélkül egyáltalán nem engedhetnék meg maguknak a tanulást?

Az Eurostudent legfrissebb felmérése szerint hazánkban a felsőoktatásban tanuló hallgatók egynegyede (25%) közepes anyagi nehézségekkel küzd, míg a... Teljes cikk

Mi lesz a szakmád? Még fel sem találták? Így készülj a jövő munkaerőpiacára!

A feltörekvő technológiák, például a robotika, a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, a virtuális és kiterjesztett valóság, valamint az... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek