Megjelent: 8 éve

A havi bevétel felét is elviheti a beiskoláztatás

Az iskolakezdéssel kapcsolatos kiadások a szülők több mint negyede számára komoly anyagi problémát okoznak. Idén minden második szülő 50 ezer forint felett költ beiskoláztatásra. Sokan már előre takarékoskodnak a tanévkezdéssel járó kiadások fedezésére - derült ki egy kutatásból.

A Provident Pénzügyi Zrt. több mint 500 - elsősorban általános- és középiskolás gyermekkel rendelkező - ügyfele körében készített az elmúlt hetekben egy kutatást. E szerint a szülők 54 százaléka több mint 50 ezer forintot költ gyermekei beiskolázásra, további 15-15 százalékuk 30-40 ezer, illetve 40-50 ezer forint közötti összeget fizet ki a tanévkezdéskor.

A beiskolázás anyagilag megterhelő

A tanévkezdéssel járó költségek finanszírozása a szülők többségének megterhelő anyagilag, a válaszadók negyede számára komoly anyagi gondot okoz az iskolakezdés, míg 46 szűzalékuk szerint csak kissé megterhelő az ilyenkor felmerülő kiadások fedezése. Ugyanakkor a felmérésben résztvevők 29 szűzaléka számára egyáltalán nem jelent problémát a tanév elején felmerülő többletköltségek kifizetése.

A megkérdezett szülők úgy gondolják, nincsenek egyedül ezzel a problémával, 22 százalékuk szerint a gyermekeikkel egy osztályban tanuló diákok felénél jelent problémát a családnak a tanév elején felmerülő költségek kifizetése, 29 százalékuk szerint pedig a családok túlnyomó részének megterhelő lehet ez az időszak.

Akár a havi bevétel felét is elviheti

A megkérdezett szülők eltérő hányadban fordítják havi bevételeiket a tanév eleji kiadások fedezésére. A megkérdezettek 31 százaléka havi bevételének 15-30 százalékát, 25 százalékuk 30-50 százalékát, míg a válaszadók 21 százaléka havi jövedelmének több mint felét gyermekei beiskolázására költi ebben a hónapban. A felmérésben résztvevő ügyfelek több mint fele úgy gondolja, hogy ez az összeg az elmúlt évekhez képest nőtt, míg a megkérdezettek 30 százaléka megközelítőleg idén is annyit költött, mint az elmúlt időszakban.

A Provident felmérésből kiderül, a szülők a szeptemberi időszakban a legtöbbet a gyermekek iskolai öltözetére, illetve olyan iskolai felszerelésekre fordítják, mint például iskolatáska, füzetek és íróeszközök.

A szülők fele takarékoskodik

Mivel a gyermekek iskoláztatása komoly anyagi kiadásokkal jár a családok számára, előfordul, hogy nem áll rendelkezésre elegendő pénz a családi költségvetésben a költségek fedezésére. A megkérdezettek közel negyede válaszolta, hogy ilyen esetben csak a legszükségesebbet fizeti ki és később rendezi a fennmaradtakat. Ugyanakkor a szülők közel fele előrelátóan tervez az iskolakezdéssel, hiszen már korábban félreteszi a szükséges összeget. A megkérdezettek 16 százaléka folyamodik ilyenkor valamilyen kölcsönhöz, közel azonos hányaduk (11 százalék) egy családtagtól kap segítséget a tanév eleji kiadások fedezésére.

Az iskolakezdésen túl a tanév során a megkérdezettek 80 százaléka számára az iskolai táborokkal, osztálykirándulással kapcsolatos költségek, 57 százalékuk számára pedig a szakkörökre és sportfoglalkozásokra szánt összegek jelentenek nagyobb anyagi kiadást. A válaszadók negyede a különórákra havonta átlagosan 5 és 10 000 forint forint közötti összeget fordít, míg 41 százalékuk egyáltalán nem költ ilyen típusú foglalkozásokra.

A felmérésben résztvevők fontosnak tartják a gazdasági és pénzügyi ismeretek oktatását, a megkérdezettek 92 százaléka szeretné, ha gyermeke olyan gyakorlati gazdasági ismereteket is tanulhatna az iskolában, amelyek segítségével felnőttként jobban eligazodik a pénzügyekben, illetve ügyesebben tudna karriert tervezni, munkát találni vagy akár saját vállalkozást indítani.

  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
  • 2023.09.01I Land gamifikált készségfejlesztés Gamifikált készségfejlesztő e-learning programunk játszva tanít: 30 napon keresztül, napi 20-30 percben egy izgalmas virtuális küldetésen vezetjük végig a résztvevőket. Részletek Jegyek
  • 2023.10.10MŰEGYETEMI ÁLLÁSBÖRZE 150+ KIÁLLÍTÓ, TÖBB SZÁZ ÁLLÁS ÉS SZAKMAI GYAKORLAT VÁR! Kiállítóink hallgatókat, frissdiplomásokat és tapasztalt munkavállalókat is várnak állásajánlataikkal. Részletek Jegyek
További cikkek
Munkaerő-tervezés nélkül nem megy

Bár a tervezés komoly kihívást jelent a jelenlegi gazdasági környezetben, mégis elengedhetetlen ahhoz, hogy a szükséges, megfelelően képzett... Teljes cikk

Munkaviszony igazolás

A munkaviszony igazolása számos célt szolgálhat: megerősítést annak, hogy valaki egy adott időtartamban adott munkahelyen dolgozott, de gyakran kérik... Teljes cikk

Vállalati beszámolási kötelezettség a fenntartható működésről

Határozott lépéseket vár el a vállalatoktól az Európai Unió annak érdekében, hogy teljesíteni tudja a meghatározott klíma- és energiacélokat. A... Teljes cikk