Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 3 éve

A kölcsönzöttek negyedét saját állományba vették át a cégek

Négy éve folyamatos ingadozásokkal, de stabilan a 100 ezres szint felett alakul a kölcsönzött dolgozók száma. A havi bruttó átlagkeresetük megközelítette a 163 ezer forintot, s több mint negyedük 25 év alatti. Főként fizikai munkakörökben jellemző a kölcsönzés - közölte portálunkkal egy személyzeti szolgáltató cég.

Tavaly 104 ezer fő foglalkoztatását biztosították a hazai kölcsönző cégek - közölte a HR Portállal a magyar piacon 18 éve jelenlévő személyzeti szolgáltató cég.

Forrás: Trenkwalder
A munkaerő-kölcsönzésnek komoly szerepe van abban, hogy azok a munkavállalók is részt vehessenek a foglalkoztatásban, akiknek másképpen nem sikerül elhelyezkedniük, ám a közmunkát nem akarják választani. A kölcsönzött munkavállaló 26 százaléka 25 év alatti, ám közel 13 százalékuk az 50 év feletti korosztályból kerül ki. Ezen csoport tagjai közül sokaknak szintén ez az egyetlen lehetőség arra, hogy megfelelő állást találjanak.

Ez a szektor fontos belépőpont a "hagyományos" munkaerőpiacra is: a tavalyi 104 ezer kölcsönzött munkavállaló 24,1 százalékát a foglalkoztatók időközben saját állományba vették át, lehetővé téve a cégen belül további karrier építésének lehetőségét - tájékoztat a munkaerő-kölcsönzéssel, -közvetítéssel, vezetőkiválasztássel, diákmunkával foglalkozó cég.

Nőhet a kölcsönzött munkavállalók száma

Míg 2009-ben a gazdasági válság hatására a kölcsönzött munkavállalók száma alig haladta meg a 79 ezret, a 2010-es években a számuk már folyamatosan 100 ezer felett alakult.

A cég 2015 első felében tapasztaltak alapján azt írja közleményében, az idei évben ismét elérheti az 2013-ban tapasztalt 120 ezres szintet a kölcsönzött dolgozók létszáma országos szinten.

Főként fizikai munkakörökben jellemző

A Nemzetgazdasági Minisztérium statisztikái szerint munkaerő-kölcsönzés továbbra is a fizikai munkakörökben jellemző foglalkoztatási forma: a kölcsönzöttek 88,5 százaléka főként betanított és szakmunkát végez, ők elsősorban a feldolgozóiparban (ezen belül is elsősorban: elektronikai, optikai termékek gyártása, járműgyártás, fémalapanyag- és fémfeldolgozás) kaptak munkát. A szellemi foglalkoztatottak elsősorban az adminisztratív (ügyintézői, ügyviteli) szolgáltatások területén látnak el feladatokat. A túlnyomó többséget (87,5 százalék) - ellentétben a közhiedelemmel - teljes munkaidőben alkalmazzák.

A kölcsönzött munkavállalók havi bruttó átlagkeresete megközelítette a 163 ezer forintot tavaly, ami 60 százalékkal magasabb az aktuális időszak minimálbér-szintjénél. A munkaerő-kölcsönzőknél elérhető átlagbér egy év alatt több mint 10 százalékot emelkedett - áll a közleményben.

A legnagyobbak fedik le a piac kétharmadát

Forrás: Trenkwalder/BBJ-Book of Lists
Magyarországon mintegy ezer munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó céget tartanak nyilván, ám a piac erősen koncentrált: a teljes piac tavalyi nettó árbevételének (137 milliárd forint) kétharmadán a legnagyobb tíz munkaerő-kölcsönző vállalkozás, mintegy 40 százalékán a lista élén álló három szereplő (Trenkwalder, Prohumán, Addeco) osztozott - áll a sajtóanyagban.

Follow hrportal_hu on Twitter

Magyar tulajdonú nagyvállalatnál dolgozna a magyar

Nehezebb ma a munka, mint régen? Milyen gyakori a munkahely váltás? Jobban megbecsülik az alkalmazottakat a cégek? Többek között ezekre a kérdésekre keres választ a Work Force munkaerőkölcsönző- és közvetítő cég, kifejezetten az elmúlt 15 év változásaira fókuszálva - írják sajtóközleményükben.tovább..

További cikkek
Száz euróval emelik a minimálbért Franciaországban

Megemelik a minimálbért, továbbá ezentúl az 1200 eurós nyugdíj után fizetendő járulékokat csak a 2000 euró feletti juttatásnál kell megfizetni... Teljes cikk

Kovács Imre bekerült a Rail Cargo Group igazgatóságába

Kovács Imrét, a Rail Cargo Hungaria (RCH) Zrt. elnök-vezérigazgatóját a Rail Cargo Austria AG igazgatósági tagjává nevezte ki az ÖBB (Osztrák... Teljes cikk

Kedden is folytatódnak a szakszervezetek forgalomlassító akciói

Eltorlaszolhatják a gyárkapukat is, és felkeresnék egyenként a fideszes képviselőket a túlóratörvény ellen tiltakozva. Teljes cikk

Novemberben stagnált a munkanélküliség Csehországban

A munkaügyi hivatal jelentése szerint a munkanélküliség novemberben 2,8 százalékos volt, ami megfelel az októberi szintnek. Egy éve, 2017... Teljes cikk

Fennakadásokat okozott a vasutassztrájk Németországban

Fennakadásokat okozott Németországban a közúti és a vasúti közlekedésben a vasutasok szakszervezetének hétfő reggeli sztrájkja. Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár