Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 1 éve

A mai munkavállalók már tudatosabbak

A dolgozó már kevesebbszer néz félre, ha foglalkoztatója szabálytalanul alkalmazza. Egyre több vállalkozást terel a szabályos foglalkoztatás felé a munkaerőhiány, amelyet a részmunkaidős munkavállalók létszámának csökkenése is jelez.

images

NEXONtime munkaidő-menedzsment rendszer

Az egyetlen valóban integrált rendszer Magyarországon: teljes körű megoldás a munkaidő-tervezéstől a bérszámfejtésig. Mérhetővé teszi a munkavállalók teljesítményét, kiszűri az erőforrás-gazdálkodási problémákat, így csökkenthetővé válnak a túlóraköltségek. biztonságos, elegáns beléptető rendszer dolgozói és vezetői önkiszolgáló felületek rugalmas beosztás-tervezés munkaidő-keretes foglalkoztatás támogatása


További információ

Itthon a jellemzően négy- vagy hatórás foglalkoztatás Nyugat-Európával szemben nem elterjedt, ráadásul a szakemberhiány miatt a munkáltatóknak is érdeke a heti 40 órás, tehát teljes munkaidős alkalmazás, miközben a rugalmasságot hiányolja a munkaerőpiac -írja a Magyar Idők.

A részmunkaidős foglalkoztatás jelenleg sem a munkavállalónak, sem a munkaadónak nem éri meg. A dolgozó ennyi munkával nem tud megélni. Plusz a későbbi nyugdíja is jóval alacsonyabb lesz.

A munkaadónak pedig a munkaidő beosztását bonyolítja, és nagyobb ­adminisztrációs teherrel jár két négyórás dolgozó alkalmazása egy nyolcórás helyett. Nyugat-Európában, ahol jóval elterjedtebb a részmunkaidős foglalkoztatás jellemzően rugalmasan, több munkahelyen is dolgozik egy ember. Erre itthon is meg lenne a lehetőség. Nyugat-Európában a 25 százalékot is eléri. A munkaerőhiány miatt a foglalkoztatóknak mindinkább érdekük, hogy alkalmazottjukat részmunkaidő helyett teljes állásban foglalkoztassák.

A Liga Szakszervezetek elnöke felidézte, a részmunkaidős foglalkoztatottakat mérő statisztikában jellemzően két csoport szerepel. Értelemszerűen idetartoznak azok, akik valóban nem az általános heti 40 órás munkaszerződéssel dolgoznak. Ugyanakkor a létszám azokat is tartalmazza, akik négy órára vannak bejelentve, de a valóságban többet dolgoznak, a jövedelmüket pedig zsebbe kapják.
Mészáros Melinda, aLiga szakszervezetek elnöke a lapnak elmondta: a minimálbér-emelések hatására év elején általában megnő a részmunkaidős foglalkoztatás, ami a trükközésre utal. Ugyanakkor a visszajelzések alapján a szakemberhiány a fekete- és szürkefoglalkoztatást is mérsékelte.

Ennek oka, hogy a munkavállalók már tudatosabbak, jobban odafigyelnek foglalkoztatási viszonyuk rendezettségére, ráadásul a megváltozott munkaerőpiaci tendenciák miatt hatékonyabban képesek fellépni az esetleges érdeksérelmek ellen, mivel könnyebben el tudnak helyezkedni máshol, amit a munkaadó is tud. Korábban mind a tényleges részmunkaidőben dolgozók, mind a szürkén foglalkoztatottak tartottak állásuk elvesztésétől, jövedelmük kiesésétől.

Magyar Idők
Follow hrportal_hu on Twitter